Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Így teheted tönkre az íjadat

Olvasási idő: 2 perc Az íjak, különösen a csigás íjak bár masszív, mégis érzékeny szerkezetek, amikre oda kell figyelni. A Bowhunting.com felsorolta a leggyakoribb szokásokat, amivel a vadászíjászok jellemőzen tönkre teszik az íjaikat.

Csiga a földön

Vadászaton általában elkerülhetetlen, hogy valamelyik csiga – jellemzően az alsó – a földre kerüljön. Amikor leeresztjük a fáról, vagy amikor földi lesen csak neki döntjük az íjat valaminek. Ha nem tudjuk elkerülni, hogy a csiga érintkezzen a talajjal, ügyeljünk rá, hogy ezt finoman tegye, mert a mai gyors csigák a végletekig kikönnyített, vékony anyagból vannak. Később ellenőrizzük, hogy nem került-e kosz a csiga és az ideg közé, mert az nyírni fogja a bandázst.

Forró autóban hagyás

Amennyiben órákra a felhevült kocsiban hagyod az íjat, baja valószínűleg nem lesz, de nagy eséllyel a wax megolvad az idegszettben, és az még meg is nyúlhat. Ha ez bekövetkezik, oda a hangolás, módosulhat a húzáshossz vagy a húzóerő.

Ideg súrlódása

Az íjak idege vagy idegszettje erős, de hajszálvékony szálakból áll. Ha ezeket bármi más érinti a kezeden kívül, attól megsérülhetnek a szálak, ami gyengíti az ideget. Ne hagyjuk, hogy a húr, vagy a segédkábelek fának, ágaknak és gallyaknak, vagy sziklának dörzsölődjenek, cserkeléskor ne az íjjal próbáljuk meg a bokrok ágait arrébb tessékelni.

Túl könnyű vessző lövése

Bár manapság már egyre többen a magasabb FOC-re és a nehezebb vesszőkre törekednek, még mindig akad olyan, aki a sebességet hajkurássza. Általánosságban véve arra érdemes ügyelni, hogy 5 grain / font legyen a határ, amit meghúzunk (70# = 350gr; 60# = 300gr), ennél könnyebb vesszőt semmiképp ne lőjünk ki az íjból, mert az üreslövés által okozott sokkhoz hasonló hatást kap a szerkezet, ami folyamatosan gyengíti az íjat. Nincs kizárva, hogy ettől egy szép napon pont úgy fog felrobbanni a kezünkben, mintha üreslövést tettünk volna.

Vizesen elpakolás

Egy esős vadászat után ne tegyük vizesen a tokba az íjat, hanem mindenképpen töröljük el egy száraz ronggyal, és/vagy hagyjuk megszáradni egy jól szellőző helyen. A nehezen elérhető helyeket fújassuk ki alacsony hőfokra állított hajszárítóval. Máskülönben az íjban található fém alkatrészek, különösen a csavarok rozsdásodni kezdenek, a rozsda pedig gyengíti a fémek szerkezetét, ezen kívül esélyes, hogy meg is fog szólalni az íj egy idő után kihúzáskor.

Forrás: Bowhunting.com

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Idén februárban a patinás PSE-t, talán az utolsó magánkézben lévő márkát Pete Shepley alapító eladta egy befektetőcégnek. Izgatottan várta a...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc A Bowtech után (vagy előtt) a legfanatikusabb rajongótábort maga mögött tudható Hoyt is lerántotta a leplet a jövő évben zászlót...