Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Gyorsteszt: Infiray Unique UH50 hőkamera kereső

Egy rövid időre sikerült kipróbálni az Infiray új, prémium kategóriás hőkameráját, a Unique-ot, mely úgy indult, hogy csak az angoloknál lesz kapható, de végül nemzetközi karriert futhat be.

Azért nem kerítettem nagy feneket ennek a tesztnek, mert az Infiray Zoom ZH50 V2 hőkamerát oda-vissza teszteltem, a Unique UH50 pedig ennek a fixobjektíves változata, szóval oltári nagy különbségek nincsenek. Az vegye a Unique-ot, akinek tetszik a Zoom formavilága, széleskörű szolgáltatásai, cserélhető akkuja és brutális akkuideje, de a hőkamerát csak nyílt terepen használná, szóval a 25mm-es objektív állást nem használná ki, de legalábbis nem érné meg számára a plusz 150ezer forintos ráfordítást.

A Unique UH50 50mm-es objektívvel rendelkezik, alapnagyítása 4x-es, horizontális látószöge 8.8°. Mindezzel ez a kereső egy nyílt terepre, nagy távolságok megfigyelésére szánt hőkamera. Vegyes terepen is még használható, de erdőben cserkelve már túl szűk lesz a látószöge. A szenzora 640×512 pixel felbontású és 12 µm pixelméretű. A 25mK-es termikus érzékenység (NETD) tiszta időben részletes képet biztosít (még a letisztított agancs is látszik a legtöbb esetben), mostoha időben pedig sokáig kitartó használhatóságot kínál.

A gumírozott, napellenzős szemkagylóba tekintve egy hatalmas, 1440x1080px felbontású AMOLED kijelzőt láthatunk ennél a készüléknél is (ua. mint a Zoomokban és az EYE III készülékekben), ami azt hiszem még mindig a piac legnagyobb kijelzőjének titulálható.

Az akkuidő brutális, 10 órát tud egy töltéssel a készülék és a csomagban kettőt találunk, így 20 óra készenlét szolgálja a szinte soha véget nem érő vadkározásokat. Ha mégis zavarba kerülnénk, a kamera alján lévő USB-C csatlakozón keresztül is táplálhatjuk a készüléket powerbank segítségével.

Ami a terepen történő használatot illeti, a Unique képe nagyon hasonlít a Zoom ZH50 V2-ére, ha épp nem teljesen ugyanolyan. Ez egy bizonyos mértékben alacsony kontrasztú kép, ami inkább több táj-részletet, növényzetet mutat, minthogy az ott megbújó állatok leugranának a sötét képről. Én megmondom őszintén jobban szeretem az ilyen hőkamerák képét (természetesebb hatású), mint azokét, amikben a talaj gyakran befeketedik részlettelenre, az állatok pedig fehéren virítanak rajta. Az alacsony kontrasztot azonban ne negatív jelzőnek tekintsük, mert emellett gyönyörű, részletteli képet ad a Unique. Aki mégis a magasabb kontrasztot szereti és a gyorsabb észlelést, menüből bármikor állíthatja a kontrasztot több fokozatban. Ezt a cikk végén beágyazott mintavideóban is bemutatom.

E cikk írásakor pár napos újdonság volt egy szoftverfrissítést követően a vörös és zöld hőképek megérkezése (a Unique-ba és a Zoomba is, az Infiray Outdoor appon keresztül lehet a kamerákat frissíteni). A Red monochrome és a Green monochrome is nagyon szemkímélő megoldás, főleg a zöld jó arra, hogy minimumra állított kijelzőfényerő használata mellett jobban megmaradjon a sötétbenlátási képességünk. Meglepő módon a piros nem annyira működik.

Összességében tehát az Infiray Unique UH50 egy igazi prémiumkategóriás, nyílt terepes hőkamera kereső, amivel igen nagy távokon is észlelhetjük a vadat. Hosszú akkuideje és széleskörű funkciói hasznos szolgálatot tesznek.

A készülék elérhető a Leitz Hungária webshopjában és viszonteladó partnereinél.

KATT IDE A WEBSHOPHOZ!

Pár mintavideót sikerült készítenem a Unique-kal, de sajnos nem sokat:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Minden infó, amit a hangtompítókról tudni érdemes. Major Attilával és Almási Csabával beszélgettem a hántai lőtéren, és ki is próbáltuk a hangtompítókat.

Hírek

Meglepő módon az Infiray visszahozta a kínálatba a CL42-t, kissé felturbózva.

Hírek

A pár napja bemutatott új készülékeken kívül pár érdekes dolgot említettek még: Reality+ technológia, új Infiray Outdoor app, és kiterjesztett garancia.

Hőkamera teszt

Fúziós, multispektrális...korábban írtam már, hogy ezek a vadászati csúcstechnika új hívószavai. Azért multispektrális, mert van nekünk hőspektrumunk, infraspektrumunk és látható spektrumunk egy készülékben. És...