Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Gyorsteszt: Infiray Unique UH50 hőkamera kereső

Olvasási idő: 3 perc Egy rövid időre sikerült kipróbálni az Infiray új, prémium kategóriás hőkameráját, a Unique-ot, mely úgy indult, hogy csak az angoloknál lesz kapható, de végül nemzetközi karriert futhat be.

Azért nem kerítettem nagy feneket ennek a tesztnek, mert az Infiray Zoom ZH50 V2 hőkamerát oda-vissza teszteltem, a Unique UH50 pedig ennek a fixobjektíves változata, szóval oltári nagy különbségek nincsenek. Az vegye a Unique-ot, akinek tetszik a Zoom formavilága, széleskörű szolgáltatásai, cserélhető akkuja és brutális akkuideje, de a hőkamerát csak nyílt terepen használná, szóval a 25mm-es objektív állást nem használná ki, de legalábbis nem érné meg számára a plusz 150ezer forintos ráfordítást.

A Unique UH50 50mm-es objektívvel rendelkezik, alapnagyítása 4x-es, horizontális látószöge 8.8°. Mindezzel ez a kereső egy nyílt terepre, nagy távolságok megfigyelésére szánt hőkamera. Vegyes terepen is még használható, de erdőben cserkelve már túl szűk lesz a látószöge. A szenzora 640×512 pixel felbontású és 12 µm pixelméretű. A 25mK-es termikus érzékenység (NETD) tiszta időben részletes képet biztosít (még a letisztított agancs is látszik a legtöbb esetben), mostoha időben pedig sokáig kitartó használhatóságot kínál.

A gumírozott, napellenzős szemkagylóba tekintve egy hatalmas, 1440x1080px felbontású AMOLED kijelzőt láthatunk ennél a készüléknél is (ua. mint a Zoomokban és az EYE III készülékekben), ami azt hiszem még mindig a piac legnagyobb kijelzőjének titulálható.

Az akkuidő brutális, 10 órát tud egy töltéssel a készülék és a csomagban kettőt találunk, így 20 óra készenlét szolgálja a szinte soha véget nem érő vadkározásokat. Ha mégis zavarba kerülnénk, a kamera alján lévő USB-C csatlakozón keresztül is táplálhatjuk a készüléket powerbank segítségével.

Ami a terepen történő használatot illeti, a Unique képe nagyon hasonlít a Zoom ZH50 V2-ére, ha épp nem teljesen ugyanolyan. Ez egy bizonyos mértékben alacsony kontrasztú kép, ami inkább több táj-részletet, növényzetet mutat, minthogy az ott megbújó állatok leugranának a sötét képről. Én megmondom őszintén jobban szeretem az ilyen hőkamerák képét (természetesebb hatású), mint azokét, amikben a talaj gyakran befeketedik részlettelenre, az állatok pedig fehéren virítanak rajta. Az alacsony kontrasztot azonban ne negatív jelzőnek tekintsük, mert emellett gyönyörű, részletteli képet ad a Unique. Aki mégis a magasabb kontrasztot szereti és a gyorsabb észlelést, menüből bármikor állíthatja a kontrasztot több fokozatban. Ezt a cikk végén beágyazott mintavideóban is bemutatom.

E cikk írásakor pár napos újdonság volt egy szoftverfrissítést követően a vörös és zöld hőképek megérkezése (a Unique-ba és a Zoomba is, az Infiray Outdoor appon keresztül lehet a kamerákat frissíteni). A Red monochrome és a Green monochrome is nagyon szemkímélő megoldás, főleg a zöld jó arra, hogy minimumra állított kijelzőfényerő használata mellett jobban megmaradjon a sötétbenlátási képességünk. Meglepő módon a piros nem annyira működik.

Összességében tehát az Infiray Unique UH50 egy igazi prémiumkategóriás, nyílt terepes hőkamera kereső, amivel igen nagy távokon is észlelhetjük a vadat. Hosszú akkuideje és széleskörű funkciói hasznos szolgálatot tesznek.

A készülék elérhető a Leitz Hungária webshopjában és viszonteladó partnereinél.

KATT IDE A WEBSHOPHOZ!

Pár mintavideót sikerült készítenem a Unique-kal, de sajnos nem sokat:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...