Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Elég komolynak ígérkezik a Leica Calonox hőkamera

Várhatóan szeptemberben érkezik Magyarországra a Leica első hőkamerája, a Calonox, kereső és előtét változatban. A most napvilágra került paraméterek alapján igencsak jó kamerát várhatunk, ráadásul kategóriájához képest nem is annyira elszállt áron.

A Leica már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy hőkamerát is gyártani fog. Akkor azonban még kevés részlet derült ki róla, az áráról sem lehetett tudni, csak annyit mondtak, hogy majd nyár végén jelentkeznek. Hát most jelentkeztek. Ősszel jön a Calonox, ami az alábbi paraméterekkel bír majd:

  • 640x512px – 12µm Vox érzékelő
  • 42mm objektív gyújtótáv
  • 2.5x alapnagyítás (2-4x digitális zoom)
  • 10.5° horizontális látószög
  • Kategóriájában rekorder, 3000m észlelési távolság
  • 1280x960px LCOS kijelző
  • 4-5 órás akkuidő
  • Fotó/videó rögzítési lehetőség

Ha megfigyeljük az adatokat, azt láthatjuk, hogy rengeteg szempontból hasonlít az InfiRay E6 Pro V2.0 hőkamerára, csak 50mm helyett 42mm-es objektívvel szerelik, ezért a látószöge 10.5° az E6 Pro 8.8 foka helyett. A kisebb nagyítás és tágabb látószög ellenére viszont mégis nagyobb a Leica észlelési távolsága (3000m vs. 2600m). Ebből fakadóan úgy tűnik a Calonox egy kitűnő vegyes és nyílt terepekre szánt hőkamera lesz: elegendő a nagyítás és az észlelési táv a nagy mezőgazdasági területekhez, de nem túl szűk a látószög akkor sem, ha kicsit fedettebb terepeken használnánk, hiszen akkora területet lát be egyszerre kb. mint az InfiRay E3 Max (V1), a Guide Track IR35, a Pulsar Helion XQ38F, vagy a Hikvision 35-ös kamerája (juszt se jegyzem meg a kacifántos nevét).

A nyitóoldalról is bármikor elérhető, összehasonlító grafikont frissítettem a Calonoxszal (mivel a 3000 méterrel már jócskán elhúzott, így a kisfelbontású és a nagyfelbontású kamerák észlelési táv sávjai már nem aránylanak egymáshoz, máskülönben nincs az a weboldal, ahová kiférne):

Kattints a képre nagyításhoz!

A képminőséget majd meglátjuk, de valószínűleg egy Leicában azért nem fogunk csalódni. Az én tippem az, hogy a Calonoxba a mikrobolométert nagy eséllyel az InfiRay szolgáltatja, de a Leica igényei szerint (nem említik, de én megelőlegeznék egy 40mK-t), így képi világban is talán hasonlítani fog a két márka egymásra. Ezek persze csak spekulációk.

Egyelőre két mintafotót ismerünk a marketinganyagból, de ezekre én azért még nem alapoznék.

Ja és kimaradt a lényeg! Mennyibe fog kerülni? A Leitz Hungária webshopjában a napokban végre feltűnt az ára is: 1.59 millió Ft. Hát igen, nem olcsó. De ebben a kategóriában egy Pulsar Helion 2 XP50 1.28 millió, egy InfiRay E6 Pro V2.0 1.15 millió…ez meg mégiscsak egy Leica-minőség, mégiscsak 12µm, mégiscsak rekorder észlelési távolság, szóval szerintem annyira nem rugaszkodtak el a realitástól (én 2mio feletti árra számítottam bevallom őszintén).

Nagy szeretettel várjuk tehát az új belépőt a piacra, egyenesen a prémium szegmensbe. Amint lehet tesztelni fogjuk, hogy megéri-e a pénzét!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Szériává érett az Infiray Cabin. A tenyérnyi méretű, cserélhető akkus kereső első változata a 19mm-es CBL19 volt, de immáron megérkezett a nagyobb nagyítású, 25mm-es...

Hírek

Napvilágra került a Pulsar Trionyx, ami egy hőkamera és digitális éjjellátó kombó, másnevén fusion hőkamera. Ez a vonal a vadászati célú hőkamera keresők új...

Hírek

A cég új belépőszintű keresőket, és high-end hőkamera céltávcsöveket mutatott be. Itt a jóárasított Infiray E3w és C2w, továbbá a csúcskategóriás Tube TH35 és...

Vélemény, ajánló

Sokszor téma a vadászat modernizálódása, itt a blogon is szóba kerül gyakran. Van aki ezt jó dologként éli meg, van aki pokolba kívánná. Felgyorsult...