Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Vadászíjászat 1×1

Ezt a gyűjtőcikket azért hoztam létre, hogy egy helyen legyen a Vadász Blogon és esetleg más helyeken megjelent, kezdő vadászíjászoknak szánt tartalom. Hogy csak egy linket kelljen megosztani az érdeklődővel, nem 20-30-at. A cikk lehetőség szerint folyamatosan frissülni fog, ahogy jelennek meg tartalmak.

Amellett, hogy itt sok hasznos infót megtalálsz, bátorítalak, hogy olvasgasd a Vadász Blog “Íjászat” szekciójának egyéb írásait is, mert sokszor hasznos apróságok találhatók akár egy újonnan megjelent csigás íj bemutató cikkében is. Meglehet, hogy ezeket olvasva áll össze majd a kép.

Nos, kezdjük is rögtön egy igen népszerű videóval, ami a vadászíjászattal kapcsolatos tévhiteket igyekszik eloszlatni.

Aztán lássunk néhány kedvcsináló képet a vadászíjászatról, ami egy kicsit közelebb hozza a dolgot, akár magyar viszonylatban is, jóllehet a fotók amerikaiak.

Kedvcsináló lehet még egy hazai vadászíjászos videó…

…és még egy:

Ezután folytassuk azzal, hogyan vadásznak íjjal Magyarországon.

Ehhez tartozik egy külön cikk a beülős vadászatról, mely még nagyon új dolog itthon.

Illetve a legelemibb verzióról, amikor 3D álcaruhában, földről vadászunk:

No, csapjunk bele a felkészülésbe és a vizsgába!

Eljutottunk oda, hogy ki kell válasszuk a vadászíjunkat. Nem egyszerű dolog, de a következő cikkekből és videókból nagyjából képet kaphatsz róluk.

Csigarendszerekről kicsit részletesebben:

A fenti saját anyag, alább pedig egy külföldről fordított, némi hazai kiegészítéssel:

A mindenki által hajkurászott sebességről is ejtsünk külön pár szót:

Ha megvan az íj, kelleni fog vessző is. De nem mindegy milyen. Vesszőválasztáshoz ad segítséget a következő videó sorozat:

Ne hagyjuk ki az itt megemlítendő Ashby alapelveket sem. A nehéz vessző előnyeiről, átütőerőről, lendületről, kinetikus energiáról értekezik behatóan egy háromrészes cikksorozat:

Pár további szót még arról, hogy a fix, vagy a mechanikus hegy a jobb:

Ha már van íj és vessző, kicsit merüljünk bele az irányzékokba is:

Lássuk külön a legmodernebbeket:

Eljött a pillanat, hogy az íjunkat be kell állítani, vagyis behangolni, aztán az irányzékot belőni. Hogy miért kell hangolni? Ebből a cikkből megtudod:

A hangolás csínját-bínját elsajátíthatod a következő írásból, tele illusztrációkkal:

Ha esetleg nem akaródzik sikerülni, itt vannak a buktatók listába szedve:

Hogy hol lehet első körben (tagság nélkül vendégvadászként) íjjal vadászni, vagy épp 3D pályán gyakorolni Magyarországon, megtalálod itt:

Ez a könyvajánló pedig egyik bibliánkat mutatja be. Ambrózy úr műve, aki szinte minden vadfajról értekezik az íjas vadászat kapcsán. Sajnos nehezen beszerezhető.

És mivel nehezen beszerezhető (nincs már utónyomás), ezért elkezdtem feldolgozni itt a blogon, némi saját tapasztalattal kiegészítve:

A fentieken túl rengeteg hasznos cikk található még a Vadász Blogon az Íjászat és a Tudtad-e? szekciókban, és folyamatosan fejlődik a Magyar Vadászíjász Egyesület YouTube-csatornája is!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

ID4.2, OD, G, H, X, S, 4mm-es, 5mm-es, 6.2-es vagy 6.5-ös. Ha neked is keresztbe áll a szemed a nyílvessző "kaliberek" láttán, amikor a...

Tudtad-e?

Kíváncsiságból adatokat kértem a Vadászkamarától, és voltak olyan kedvesek, hogy kaptam is. Még többet is, mint amit először megadtam, amit ezúton köszönök, ezért hát...

Vadászíjászat

Nemrégiben a Magyar Vadászíjász Egyesület néhány tagjával kivonultunk a Budakeszi Lőtérre, hogy egy 25 millió forintos nagysebességű kamerával vegyünk fel lövéseket nyílvesszővel és golyóval....

Vadászíjászat

Nem, sajnos nem én álltam neki tesztelni...egyelőre. Egy külföldi videó zanzáját hoztam el nektek, ahol gyártóktól és márkáktól független srácok teszteltek 13 pengés hegyet...