Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Még további 2023-as PSE csigás íjak a láthatáron

Bemutatta a PSE az új zászlóshajó Fortis, és a John Dudley-féle Nock On márkanév alatt futó Unite modelleket, de túl sokat nem tudunk egyelőre róluk, ugyanis épp most zajlik a tengerentúlon az ATA íjászati szakkiállítás, és az összes szakújságíró, blogger és tesztelő kint serénykedik. A PSE újdonságaival meg momentán nem foglalkozik senki.

A PSE Fortis hasonló alapokon nyugszik, mint a szintén új PSE Omen 2022, amiről már korábban volt cikk a Vadász Blogon.

A legfőbb újítások a következők:

  • FDS (Full Draw Stability) rendszer, ami a teljes kihúzásnál indukált íjcsavarást képes csökkenteni, de hogy milyen módon, azt az Omen óta nem tudjuk pontosan
  • EZ.220 távtartók a csigatengelyen: a szokásos távtartókat (alátéteket a tengelyen) bepattintós, egyszerűen ki-be helyezhető távtartókra cserélték, így a csigadőlés korrekciójához nem kell szétszedni az egész tengelyt, csak a különféle vastagságú távtartókat csereberélni.
  • Dovetail (sínes) vagy Hamskea Epsilon-féle csavaros kifutórögzítés lehetősége (a hagyományos Bergeren kívül)
  • Picatinny sínes irányzékrögzítés lehetősége (a hagyományos, oldalról felcsavarozhatón kívül)
  • Kill Shok micro-stabilizátor alacsony súlyponttal (hasonló, mint amit a Hoytnál is látunk egy ideje) – kivéve a United modellt

A PSE Fortisból 30″ és 33″ tengelytávval találunk íjakat, ráadásul mindegyiket három-háromféle csigával lehet rendelni: a standard, gyors és nagy húzáshosszú E2 csiga, kényelmes, könnyebben húzható, de lassabb EC2 csiga, és a rövid húzáshosszú íjászoknak szánt, gyors S2 csiga. A leggyorsabb Fortis 345 FPS, de a pontos specifikációkat lejjebb táblázatosan foglaltam össze.

A Nock On United, pedig szokásos módon egy “sallangoktól” mentes, az eredeti modellekhez – jelen esetben a Fortisokhoz – képest picikét egyszerűsített (ámde John Dudley neve miatt drágább) típus. Ennél a szériánál speciel a Kill Shok microstabit hagyták ki belőle, a tengelytáv meg egy árnyalatnyival rövidebb a Fortis 33-nál.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Féltucatnyi új pilács érkezett a kedvenc gyártónktól, melyek közt van fegyverlámpa, fejlámpa, munkalámpa és térvilágítás is. Lássuk!

Vadászíjászat

Bemutatták az Elite Carbonara...izé..Carbon ERA csigás íjat, ami azt hiszem a ma kapható legszebb karbon modellek között van. Felhasználóbarát aljzási magasság, mégis tisztességes sebesség...

Hírek

Megjelent a Magyar Közlönyben az új agrárminiszteri rendelet, mely módosítja a vadászjegyek és a külföldi vendégvadászoknak szóló vadászati engedélyek árait.

Vadászíjászat

Az ősz végi-tél eleji csigásíj dömping következő versenyzői a Prime új zászlóshajói, a Revex modellek. Lássuk!