Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Évnyitó kérdezz-felelek

Olvasási idő: 5 perc A munkám során sok emberrel beszélgetek, így óhatatlanul is belefutok ugyanazokba a kérdésekbe. Összegyűjtöttem a leggyakrabban előfordulókat egy csokorba.

Íme a válaszok a leggyakoribb kérdésekre, amiket kapok menet közben.

“Te vadászol amúgy?” 😀

Igyekszem 🙂 12-13 évesen kezdődött csúzlival meg légpuskával, de már akkor is vérkomolyan vettük a dolgot a barátokkal, sokat jártunk légpuskával verebekre, szajkókra, galambokra, vetési varjakra meg seregélyekre vadászni. Akkor még vadászható faj volt az utóbbi kettő, mi meg családi vagy ismeretségi tulajdonban lévő tanyákon, erdőn-mezőn, TSZ-ekben, falusi kertekben lestünk a madarakra, olykor nyestekre, patkányokra. Megbecsültük amit lőttünk, tele volt a falunk preparátumokkal, a kisebbeket magunk készítettük ki, kvázi gyűjtést végeztünk és betéve tudtuk az európai madárfajokat. A 90-es évek azért még más világ volt… A családomban egyébként nem volt vadász. 18 évesen, 1999-ben kezdtem a vizsgákat, 2000 januárjában kaptam vadászvizsga bizonyítványt. Akkor volt egy aktív 2-3 évem, aztán kb. 15 év kvázi szünet, minimál vadászat (évente pár alkalom), másfelé vitt az élet. Kb. 2015-től csaptam bele újra a lecsóba, ma már két egymással határos vadászterületen vadászom.

1995 környéke…Matai bringa, baseball dzseki, Slavia 631, fehér zokni fekete cipővel 🙂

Íjjal vadászol?”

2019 óta íjjal is vadászom, amit már tizenévesen elképzeltem, sőt el is kezdtem, életem során többször is, de közel három évtizedet kellett várnom rá, hogy ténylegesen megvalósuljon. Tagja vagyok a Magyar Vadászíjász Egyesületnek, ahol egyébként a kreatív és kommunikációs csapat munkáját segítem.

Mi az eredeti szakmád? Hogy jött a blogírás?

Középfokon külkereskedelmi szakon végeztem, felsőfokon közgazdász vagyok. A családomban nem ritka a művészi véna, így hát 2011-től én is szabadúszó hivatásos fotósként dolgoztam, ehhez is végzettségeket szereztem. Reklámfotózással foglalkoztam, magazinoknak csináltam anyagokat, ismert sportolókat vagy zenészeket fotóztam, rendezvényeken is dolgoztam, túl vagyok kb. 70 esküvőn az ország minden tájáról, és egy fotós iskolában is tanítottam pár évig, elsősorban világítástechnikát és fénytant. Bár nem szakmám, de hobbiból jópár weboldal elkészítése is a nevemhez fűződik.

Az írás szeretete gyerekkorom óta az életem része, vadászirodalmi pályázaton kétszer voltam díjazott tizenévesen, az írásaim válogatáskönyvben is megjelentek a Vadász Könyvklub Egyesület gondozásában. A fotós érában két cégnek írtam szakmai blogot, fényképezőgépeket, objektíveket, stúdiótechnikát, kiegészítőket teszteltem, közel 2500 cikket publikáltam 8 év alatt, néhányat angolul is. A magyar fotótechnikai piac jól ismert információforrása volt mindkét blogom. 2019-ben éreztem azt, hogy váltani kellene, akkor pattant ki a fejemből, hogy ugyanez a koncepció akár működhetne a vadászati technikával is. Némi tervezés után arra jutottam, hogy ehhez nagyobb céggel lenne jó kooperálni, ahol több termék, több történés van, így jött a Leitz Hungária egy ismeretségen keresztül. A fotó- és világítástechnika szuper szakmai alapot adott a vadászatban használatos optikai és képalkotási technikák teszteléséhez, meg ugye minimálisan konyítok a videózáshoz, vágáshoz, weboldalépítéshez, grafikához is, szóval minden adott volt az induláshoz.

A Leitz Hungáriánál dolgozol?

Nem, csak nekik. Otthonról dolgozom, mint vállalkozó, a magam ura vagyok, azt és arról publikálok, amit jónak látok, de nyilván a Leitz a megbízóm, ezért valamilyen szinten meg kell feleljek. Hivatalosan a Leitz Hungária a Vadász Blog tulajdonosa. A tesztre kapott eszközöket általában én választom ki, és nincs cenzúra. Persze igyekszem mindig olyan eszközöket válogatni, amikről tudom, hogy jók, így nem nehéz róluk jót írni. Jelent már meg írásom a Magyar Vadászlap különkiadványaiban, illetve egyszer – a Leitztől függetlenül – a Nimródban is. Kereskedelemmel nem foglalkozom.

Puskákat, lőszereket miért nem tesztelsz?

16-os H. Barella 1920-as évekből

Mert nem értek hozzá annyira, hogy írni tudjak róla. Sosem voltam fegyvermániás. 18 évig egy 7×64-es ZKK-val, és egy 1920-as évekbeli H. Barella duplapuskával vadásztam. Előbbit 2018-ban cseréltem le egy 30-06 Steyrre, utóbbi ereklyét pedig 2022-ben nyugdíjaztam végleg. 22 év alatt mindössze 4-5 puskám volt… ez nem az a szint, amivel osztogatni lehetne az észt, úgy hiszem. Ellenben a csigás íjakat lassan úgy cserélgetem, mint az alsónadrágot, ezekkel mindenképp szeretnék tapasztalatot szerezni.

Pulsar, Hikmicro, stb teszt mikor lesz?

A Leitz Hungária az Infiray, Guide, Leica, PARD, Yukon, UOVision, Boly, Bresser, DDOptics, Alpen Optics, Olight márkák importőre, forgalmazója (meg még néhány másiké is), így ezeket a készülékeket kapom tesztelésre. Pulsart, Hikmicrot, Zeisst, Swarovskit stb. csak akkor látok, ha ismerősnél van, vagy valahol máshol ki tudom próbálni. Ezekről teszt már csak ezért sem lesz, és hát nyilván a megbízómnak sem érdeke, hogy más termékeivel foglalkozzak. Ennek ellenére a konkurens termékek újdonságairól be szoktam számolni, mert ennyi szerintem belefér.

Miért nincsenek összehasonlítások?

Néha megjelenik itt-ott valami, de nem erőltetem, mert a gyártók érthető módon ezt nem igazán díjazzák, és egy hivatalos importőr nem teheti meg, hogy nyíltan hátrányos helyzetbe hozza valamelyik külföldi partnerét, és annak termékét, ráadásul komoly szerződéses kötelezettségei is vannak. Hagyományosan a vadászboltok, kiskereskedők szoktak összehasonlításokat csinálni, ők szabadabban működhetnek, ráadásul nekik kvázi mindegy, hogy a vásárló A, vagy B kamerát veszi meg. Ez van, de legalább így sok készülék már akkor hozzám kerül tesztre, amikor még meg sem jelent. Egy termék debütálásakor a követőim gyakran már konkrét teszteredményeket láthatnak, és az is előfordul, hogy elsőként a világon. Többek közt az Infiray Zoom, az EYE III, a Leica Calonox és a nagyfelbontású Guide Normae tesztje/bemutatása is a világon elsőként jelent meg a Vadász Blogon. Sajnos néha előfordul ennek ellenkezője is: megjelenik egy termék, és olyan hatalmas mennyiségű előrendelés érkezik rá, hogy hozzám már csak a későbbi szállítmányokból jut tesztre, akár hónapok múlva.

Mennyi ideig próbálsz egy készüléket, mielőtt tesztet írsz róla?

Nagyon ritka, hogy csak pár napig van nálam valami (az általában prototípus, egy darab van belőle az országban, így hamar vissza kell adnom). A gyakoribb az, hogy minimum hetekig, néha akár hónapokig tesztelek egy készüléket. Van olyan hőkamera mintavideó, amin nyár eleji gabonatarlón turkáló disznóktól, az őznászon át, a késő őszi kukoricatarlón turkáló disznókig minden van. Általában egyszerre több készülék is van nálam.

Hány készüléket teszteltél már?

80 fölött járok már a hőkamerákkal, és 10+ éjjellátó. Ide kattintva a lap alján van egy lista az eddig tesztelt, vagy kipróbált készülékekről, igyekszem frissen tartani, de néha elfelejtem.

Te mit használsz?

Mivel az év 365 napjából legalább 340-en van nálam valami tesztelés céljából, ezért hőkamera keresőből nincs sajátom, céltechnikát meg nem használok. Volt a kezdetekkor pár hónapig egy saját Infiray E6+ V1-em, de eladtam. Arra a maradék 20-25 napra pedig ismerőstől jó árban átvettem egy használt Gen2 analóg éjjellátót, mert 80+ hőkamera után felüdülés néha egy kis analóg. 🙂 Vadkamerából most szereztem be egy Boly Falcont. Fegyverlámpából Olight Warrior X Turbo a kedvencem, távcsőből pedig egy olcsó Kowa BDII 10×42-m van, ami szégyen-szememre nem Leitz termék. Jó lenne egyszer egy távmérős Leica kereső, de előbb kerítés kellene a házam elé. Távmérőből egy ősrégi Leica Rangemaster 1000-et használok. A látszat ellenére nem vagyok egy kütyühalmozó. Tény, hogy sokmindent tud, vagy tudna biztosítani számomra a Leitz, de nem akarok visszaélni a nagyvonalúságukkal.

Melyik a legjobb hőkamera, amit próbáltál? / Te mit vennél magadnak?

Nehéz kérdés, mert nem árt az ár/érték arányt is nézni (ha azt is nézem, annyira nehéz, hogy válaszolni sem tudok). Ha azt nem nézzük, akkor az Infiray Zoom ZH sorozat, a Guide Normae TN650 és a Pulsar Helion XP50 Pro. Mindegyik zseniális, egyik sem tökéletes, és mindegyik másban jobb, mint a másik. A Zoom a legsokoldalúbb, a Normae-val a legtermészetesebb a nézelődés, és ott a távmérő is rajta, a Helion Pro meg veszettül éles képet ad. De mindez már szinte akkor érvényét vesztette, amikor leírtam, hiszen minden évben egyre komolyabb hőkamerák érkeznek, nagyon fejlődik a technológia, és 80 hőkamera ide vagy oda, egy csomót nem próbáltam még én sem.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET