Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Két különleges vadászíjász irányzék

Ezt csak úgy, mert miért ne? Nemrégiben a Spot Hogg és a Dialed Archery is bemutatott egy-egy irányzékot, melyek jó eséllyel népszerűek lesznek a világ vadászíjászai körében, mert mindkettő a maga nemében újító.

Spot Hogg Triple Stack

A Spot Hogg irányzékgyártó arról híres, hogy vannak alaptermékei, mint a belépőszintű Grinder, vagy a magasabb kategóriájú Hogg Father, Tommy Hogg, vagy a Fast Eddie irányzékok, és néhány alkatrész kompatibilis egymással, lehet csereberélni, upgrade-elni, vagy már a vásárláskor megszabni, hogy mivel kérjük. Ha valaki már korábban vett egy Fast Eddie-t, és most a Spot Hogg előrukkolt a Triple Stack nevű, új irányzékházzal, elég csak azt kicserélni, nem kell az egész irányzékot.

A Fast Eddie Triple Stack lényege, hogy egyszemélyben egy állítható (slideres) irányzék, illetve fix 3-tüskés. Értsd belőjük a 20-as tüskét, kiválasztjuk a megfelelő matricát a távolságskálára, és a magasságállító gyűrűvel tetszőlegeet állíthatunk be, mint bármilyen más hasonló irányzékon. De ha nincs erre időnk vadászat közben, ott van a másik két távolság-tüske is.

A tüskék nem takarnak kis sokat a képből, ugyanis egyvonalban vannak, egymás mögött, de ami a lényeg, hogy külön állíthatók, belőhetők 30-ra és 40-re például, az egyedi, rejtett mechanikának köszönhetően. Egy imbuszkulccsal lehet a scope alján mozgatni őket (microadjustosak). Azt hiszem ez az első ilyen hibrid irányzék, aminél nem csak extra célzópontok vannak a slider mellé, hanem azok önmagukban is állíthatók, ráadásul még mindez egyvonalban is helyezkedik el.

A távolságskálán (ld. fenti képen csak épp matrica nélkül) három tüske mutatja az irányzópontokra eső távolságokat. Nyilván ahogy tekerjük a magasságállítót, a 2. és 3. tüskére mutatott távolság már egyre kevésbé lesz pontos, hiszen a nyílvessző nem lineárisan esik.

A Spot Hoggok azért rendelkeznek ilyen sárga-zöld csíkos gyűrűvel, mert ezzel könnyebb pozícionálni őket a peepbe tekintve. A Spot Hogg irányzékok állíthatók a 2. és 3. tengelyen is, eszköz nélkül lehet őket belőni, könnyűek mégis masszívak.

Dialed ARXOS

Nagyon felkapott lett ez az új, csinos irányzék az USA-ban, de lehet csak azért, mert nyomul a gyártó, és több ismert (nagy elérésű) vadászíjászt megdobtak vele, hogy reklámozzák. Mindenesetre egyre több embernek látom az íján.

Több okosságot is rejt az új ARXOS, de igazából a legnagyobb újdonsága a piacon az egyedi, nagyon dizájnos és teljesen testre szabható külseje.

A gyártó weboldalán 3D-konfigurátorban lehet egyedivé tenni és totálisan testre szabni a sajátunkat. Lehet jobb és balkezes, illetve négyféle színből lehet választani, amiből kettő Mathews-színnel (Ambush és Granite), egy pedig az egyik Hoyt színnel (Buckskin) egyezik meg (a negyedik szín fekete). A magasságállító tárcsa színe 13-féle lehet. Ezt nevezem én fashion-irányzéknak, 52-féle változatot lehet összeállítani. 🙂

Lehet választani, hogy a távolságskála kívül, vagy belül helyezkedjen el, azt hiszem ez otthon is átszerelhető. Kérhetünk bele nagyítólencsét is, a pinméret pedig .010-es vagy .019-es lehet.

Az ARXOS irányzékot úgy hirdetik, hogy az 1. tengely gyárilag beállítva vagyon precízen. A 2. és 3. tengelyt pedig magunk állíthatjuk. A scope alapmagassága nem mikroállítós, imbuszkulcs kell hozzá (itt lehet állítani a 2. tengelyt is), de az oldalmozgatás mikrós (ellenben nem fixálható). A magasságállítót egy gombnyomással le is zárhatjuk. Az irányzéktüske tövében is van egy pin (1XR scope-os változat), ami külön nem állítható, de támpontot jelent (kb 45-50m), illetve koppra kitekerve az irányzékot a segítségével még messzebbre lőve tudunk gyakorolni. Lehet választani a 3V scope-verziót is, amiben a 20-ason kívül két fix tüske is van.

A slider fogaskerekes oszlopa azért döntött, mert minél lejjebb állítjuk a irányzékot, annál közelebb kerül a szemünkhöz, de hogy ez mire jó, azt pontosan nem értettem. Valami olyasmit magyaráztak, hogy így nagyobb skálán tudjuk állítani, mint egy egyenes oszlopot. Aki eddig 70 méterig tudott állítani, az ezzel kb. 90-ig fog tudni.

A pinek száloptikái az irányzékház tetején helyezkednek el, a fényerejük állítható a tetőn lévő fekete, csúszkás árnyékolóval. A Dialed tervezi, hogy ebből a csúszkából LED-világításos verziót is fog készíteni, ami biztosítja az éjszakai irányzékvilágítást. A vízszintező libella pedig a irányzékablak felső részén helyezkedik el, ami sokak szerint jobb megoldás, mint lent.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A modern kori vadászíjászat az 1993. január 30.-i keltezésű vadászati törvénymódosítás révén (8/1993. FM rendelet I.30.) vált legálissá Magyarországon, tehát ma 30 éve annak,...

Vadászíjászat

Oktatóanyag sorozat indult a Vadász Blog YouTube-csatornáján. A téma iránt érdeklődőknek érdemes követni.

Vadászíjászat

Az ősz végi-tél eleji csigásíj dömping következő versenyzői a Prime új zászlóshajói, a Revex modellek. Lássuk!

Vadászíjászat

2023-ra az Elite az Omniát hozta el nekünk, mint "flagship" csigás vadászíjat. Az első sebességteszten, amit e cikk írásáig publikáltak, az Omnia 25-30 FPS-sel...