Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Ilyen a legújabb Mathews Phase4 csigás íj

Különösebb dirr-durr nélkül a Mathews is bemutatta a 2023-as íjait, egészen érdekes koncepciókkal. Két flagship 29″ és 33″ tengelytávval, illetve egy könnyű húzóerejű íj, ami most érkezett. A Phase4 jóllehet csak egy kisebb továbbfejlesztése a tavalyi V3X modelleknek, ennek ellenére figyelemreméltó apróságokkal egészítették ki őket.

Mathews Phase4

Az új Phase4 modellek a tavalyi best seller V3X-ek kiköpött másai. Megvan a tengelytávval gyakorlatilag azonos középrész-hossz, a 45°-os kábeleltartó, a középrészbe tolható, integrált (Bridge Lock) irányzék, az SCS gyorscsatlakozó (fára felhúzáshoz, vagy vállpánthoz), az erdő közepén is szervizelésre lehetőséget adó SAS (a kábelekénél fogva kissé összenyomjuk az íjat, és összekötjük a csigákat egy szervizkábellel: voilá!, íjprés a semmi közepén, vagy akár otthon)… ami viszont újdonság, az az hogy

a Phase4-nek kvázi nyolc íjkarja van a szokásos négy helyett.

Az osztott íjkarokat ugyanis tovább oszották, közéjük pedig gumibetétet helyeztek el. A Mathews szerint ez nagymértékben csökkentette a vibrációt, és az íj lövéskori hangját is letekerte.

A Mathews ugyanakkor tovább ragaszkodik a Crosscentric / Switchweight csigákhoz, ami egy ikercsigás rendszer, és ahol a húzáshossz, a kikönnyülés és a maximális húzóerő csak modulcserével oldható meg. Az első meglehetősen nyűgös dolog, az utolsó viszont áldásos, mert nincs szükség íjkar-cserére, ha valaki feljebb lépne max. húzóerőben.

Aztán újdonság még az is, hogy a hagyományos stabilizátorhely alá applikáltak egy második Bridge Lock lyukat az új gyári stabinak, mely így nem menetes csavarral rögzül a középrészbe, hanem belecsúszik. A hossza fél collonként könnyedén állítható (klikkes), szállításhoz be lehet tolni. A végén a súlyokat egyedi megoldással lehet fel-le pakolászni. 8″, 10″ és 12″ hosszban lesz elérhető, no persze horror áron (250 dodótól indul).

A Mathews szerint a stabi eddig egy toldalék volt az íjon, az új rendszerükkel viszont olyan érzés, mintha a középrész szerves része lenne, ls ez is nagyban hozzájárul a jelentős vibrációcsökkentéshez. (A magam részéről látok ebben fantáziát a hazai vadászíjászok szemszögéből: a stabihelyre mehet a lámpa éjszakai vadászathoz…egy újabb lépés a házibarkács megoldások helyett 🙂 ) Az oldalstabi rögzítetését is hasonló Bridge Lock megoldásra cserélték.

Specifikációk:

Phase4 29

 • Tengelytáv: 29″
 • Aljzási magasság: 6″
 • Húzáshossz: 25.5-30″
 • IBO sebesség: max. 340 FPS
 • Húzóerő: 60, 65, 70 vagy 75#
 • Kikönnyülés: 80 vagy 85%
 • Tömeg: 4.48 font

Phase4 33

 • Tengelytáv: 33″
 • Aljzási magasság: 6.5″
 • Húzáshossz: 27-31.5″
 • IBO sebesség: max. 336 FPS
 • Húzóerő: 60, 65, 70 vagy 75#
 • Kikönnyülés: 80 vagy 85%
 • Tömeg: 4.68 font

Mathews Image

Az Image csigás íj gyakorlatilag semmi más, mint egy tavalyi V3X 29, kikönnyített húzóerővel. Aminek bizonyára sokan örülnek, ugyanis jóideje már, hogy a Mathews zászlósíjain a legalacsonyabb húzóerő 60 font, így hát sok hölgynek, fiatalnak, gyengébb fizikumú férfinak nem opció. Ezen kívánt segíteni a Mathews Image, ami a tavalyi zászlóshajó 40, 43, 47 vagy 50 font maximális húzóerővel felvértezett változata (Switchweight modultól függően). A gyártó 335 FPS IBO-sebességet ad meg rá, de legyünk résen, mert ezt nem a 70 fontnál jól megszokott 350 graines vesszővel mérik, hanem az 50 fonthoz illő, pillekönnyű 250 grainessel.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Bemutatták az Elite Carbonara...izé..Carbon ERA csigás íjat, ami azt hiszem a ma kapható legszebb karbon modellek között van. Felhasználóbarát aljzási magasság, mégis tisztességes sebesség...

Vadászíjászat

Az ősz végi-tél eleji csigásíj dömping következő versenyzői a Prime új zászlóshajói, a Revex modellek. Lássuk!

Vadászíjászat

Karbon vonalon a Hoyt megtartja a tavalyi RX-7-et a csigásíj kínálatában, de az alumínium vonalas Ventumnak érkezik a harmadik generációja, a minimálisan átszabott VTM.

Vadászíjászat

Rengeteg új csigás íj érkezett a Bowtechtől, de talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó az első felsőkategóriás karbon íjuk, olyan ami eddig csak a...