Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Ólomlövedék betiltás – új infó!

Olvasási idő: < 1 perc Reagált az ECHA a szakmai szervezetek által benyújtott beadványokra. Néhány könnyítést kilátásba helyeztek, de a harc még folyik.

A Kapszli.hu – pontosabban a MEFLSZ, az európai ólomlövedék betiltási üggyel kapcsolatban egyik kulcsfontosságú hazai szereplő – adott információt arról, hogyan áll a helyzet most. Az Európai Kémai Ügynökség a konzultációs periódusban beadott tanulmányok és észrevételek (összesen 319 beadvány, ebből 6 magyar!) feldolgozása után az alábbi nyilatkozatot tette, röviden összegfoglalva:

  • Golyós céllövészetre használatos lőtereken a megfelelő golyófogó használata esetén maradhat az ólomtartalmú lövedék.
  • Koronglövészetre használatos lőtereken csak akkor maradhat az ólom, ha olyan sörétfogó rendszert építenek ki, amivel a kilőtt sörét 90%-a visszanyerhető. Ez pályánként 0,5-2 millió eurós költséggel számolható az ECHA szerint.
  • Felmentést kapnak a peremgyújtású lőszerek, mert ott nincs alternatíva az ólomra, és ugyanez vonatkozik a légfegyverekre is.
  • Szintén felmentést kaphatnak az elöltöltős és egyéb vintage fegyverek is, itt sincs alternatíva az ólomra, az ECHA szerint az általuk használt ólom elenyésző, a mérete elég nagy ahhoz, hogy a madarak ne szedjék fel, ezért kivételt tesznek velük.

Ami viszont a hétköznapi vadászatot illeti, egyelőre úgy tűnik, hogy semmilyen könnyítés, vagy finomítás nincs kilátásban,

a beadványokban megfogalmazott kritikai észrevételeknek továbbra sem adtak helyt az ECHA-nál sajnos.

A teljes híradást a kapszli.hu weboldalán olvashatjátok.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Benyújtották a törvénymódosítási javaslatot a 16 éven felüliek vadászatáról. Jövő héten szavaznak róla a Parlamentben.