Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Infiray EYE III E3 Max: új szoftver, Interconnection

Nemrégiben jelent meg az Infiray új generációs hőkamera keresője, a modern EYE III E3 Max. Az írott és videós tesztje is már egy ideje kint evez az internet háborgó tengerén, de néhány helyen módosításra, magyarázatra szorul, melyet e cikk, és az ezt kísérő videó szándékozik megoldani. Új szoftver érkezett ugyanis a készülékhez, mely pozitív változásokat hozott, továbbá egy vadiúj funkció mibenlétére is fény derült.

Az Infiray EYE III E3 Max tesztje egy, a megjelenés előtt pár héttel kézhez kapott prototípussal készült, ezt jeleztem is a mintavideókon. Ezzel a készülékkel arra a konklúzióra jutottam, hogy mindenben a legszebb, legjobb jelenleg a piacon (modern külső, 25mK-es szenzor, mágneses töltés, innovatív funkciók, stb.), de a kijelző méretével picit túlzásba esett a gyártó, mert egy 384-es felbontású szenzorhoz véleményem szerint túl sok a hatalmas (egyébként szintén a piac egyik legnagyobbjának számító) 1440-es kijelző, amitől a kép életlenebb és pixelesebb lett, mint a korábbi modelleké. Valószínűleg nem én voltam az egyetlen tesztelő, aki ezzel nyaggatta az Infirayt, ezt abból gondolom, hogy már menet közben kaptunk új szoftvert rá, ami a képminőséget hivatott javítani, de mire a sorozatérett verzió megérkezett Magyarországra, azon már ismét újabb szoftver futott, illetve fut. Ez pedig kiküszöbölte a csorbát!

Ez az új szoftver az alábbi újdonságokat hozta magával a tesztben szereplő készülékhez képest:

  • Tisztább, zajmentesebb, kevésbé pixeles képminőség! Ami bár a neten publikálható mintavideók és fotók tekintetében talán enyhe visszalépésnek tűnhet a részletességet tekintve, de a valóságban (értsd a kijelzőben nézve) egy sokkal nyugodtabb, nem vibráló, tisztább képet eredményez, kevesebb aurával az állatok körül, magyarán finomabb élesítési algoritmussal. Sokat javult a kép ezzel!
  • Jobb lett a digitális zoom minősége is, ez is kevésbé pixeles, mint korábban.
  • Sötétebb kijelző éjszakai vadászathoz! A korábbi 1-5-ig skálázott kijelző-fényerő 1-6-ra változott, és az 1-es fokozat egy eddiginél jóval sötétebb, szemet kímélő beállítás, ami hold nélküli éjszakai vadászathoz ideális. A prototípus a nagy kijelzővel nagyon tudott vakítani, de szerencsére ezt most megoldották.
  • Nagyobb kontrasztkülönbség a témamódok közt (Forest, Flatland, City)
  • A fentieken kívül apróbb hibajavításokat tartalmaz az új szoftver (melynek neve GUI: 1.08, FPGA: 3.51 a menü Info szekciójában)

Ha a te készülékeden nem az 1.08 / 3.51-es szoftver fut, keresd fel a Leitz Hungáriát, és megcsinálják neked. Az InfirayOutdoor appon keresztül nem lehet sajna frissíteni a készüléket, mert a folyamat kétlépcsős (GUI+firmware frissítés egymás után, amit az app nem tud kezelni). Ellenőrzéshez a kamera főmenü második oldalán a bekarikázott “i” betűre kell nyomni és ott ellenőrizni a GUI és az FPGA verziót.

Interconnection

Ez egy új, soha nem látott funkció, a kamerakép élő megosztása, melynek mibenlétére a teszt ideje alatt nem igazán derült fény. Most végre ezt is megtudtuk. A lényege az, hogy ha nem messze ültök egymástól a vadásztársaddal (max 15-20 méter kb.), és mindketten EYE III kamerát használtok, meg tudjátok csinálni, hogy az egyikőtök a másik kameraképét látja a saját kijelzője sarkában. Valahogy így:

A dolog nem egy “bekapcsolom és működik” módszer, mert a képet küldő kamera wifi-nevét előbb az InfirayOutdoor appban át kell keresztelni “ICS”-re. Aztán kint vadászaton be kell kapcsolni rajta a wifit, a fogadó kamerán meg az Interconnection funkciót. A fogadó készülék ezzel keresni fogja a társát, automatikusan csatlakozik hozzá, majd a kijelzőjében megjelenik a küldő kamera képe kicsiben a sarokban. Ilyenkor a fotó/videó funkció nem működik. Az Infiray ezen a funkción dolgozik még állítása szerint.

A fentiekből jól látszik micsoda feszített tempó van a gyártóknál egy-egy új készülék fejlesztésekor. Egy héttel a hivatalos bemutató előtt még mindig csiszolták a szoftvert, de az első szállítmányok kiküldése után is még ugrott egy verziószámot a firmware. Sajnos ilyen világot élünk, látjuk hogy egy okostelefon frissítése után is még jócskán történnek dolgok.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Az Infiray prémiumkategóriás hőkamera-előtéteinek bemutatása.

Videók

Az Infiray legújabb generációs hőkamera keresőjének bemutatója.

Hőkamera teszt

Elkezdték megújítani a népszerű Infiray X-EYE hőkameracsaládot (E3 és E6 néven ismeretesek). A név egyszerűsödött, az AFFO, Cabin, Finder és Zoom modellek mellett, ezt...

Hírek

Ha magadénak tudnál Magyarországon elsők közt egy egymillió forint értékű EYE III E3 Max hőkamerát, akkor ne hagyd ki az alkalmat!