Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Gyerekeknek szóló információs és szórakoztató füzetet juttat el a Vadászkamara az iskolákba

A Vadászkamara Elnökségének döntése alapján újabb projekttel bővült az „Ismerd meg a vadászokat!” kiemelt kamarai célprogram, hiszen a gyerekek már kézbe vehették-vehetik a „Kisvadász” című ismeretterjesztő, foglalkoztató kiadványsorozat első részét.

A darabonként huszonnyolc oldalas, illusztrált füzetsorozat ötletét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szervezet által korábban kiadott kis brosúrák adták. Azokban a füzetekben egy-egy, hazánkban vadászható fajt mutattak be.

A mostani projekt célja egészen más. A negyedévente megjelenő, évszakhoz kötődő, kifejezetten a természet, a vadászat iránt érdeklődő alsó tagozatos kisiskolások számára készülő kiadványnak a küldetése sokkal inkább az érzékenyítés, szemléletformálás, hiteles tájékoztatás. Mégpedig könnyed stílusban, a gyerekek elvárásaihoz és képességeihez illeszkedő módon. Erre garanciát jelent, hogy a tartalmat pedagógusokkal egyeztették a szerkesztők.

A kiadvány az évszakokhoz igazodva, szeptemberben, decemberben, márciusban és júniusban jelenik meg, alkalmanként 25 ezer példányban, és a Vadászkamara megyei Területi Szervezetei révén ingyen jut el az adott régió oktatási intézményeibe.

A periodikát a Vadászkamara adja ki. Az előzetes tervek szerint szerepelnek a színes oldalakon a játékok – labirintus, szókirakó, színező, kiszámoló, hibakereső – mellett nyom-, állat- és növényhatározó, kézműves rovat, illetőleg mese is. A Vadászkamara elnökségének döntése alapján a Kisvadász tartalmát – külső munkatársakkal együttműködésben – az Oktatási Szakbizottság állítja össze és lektorálja. A nyomdai előkészítést és kivitelezést a központi szervezet által benyújtott pályázat útján a központ költségvetéséből finanszírozzák.

Az első lapszám vezérfonalát természetesen a gímszarvas, az agancs és a szarvasbőgés adja. Tekintettel a téli időszak közeledtére, szó esik a vadfajok leghidegebb hónapokra való felkészüléséről, például a vándormadarak költözéséről, az emlősök szőrváltásáról és a téli álomról is. Ezen túl a gyerekek – és szüleik – hasznos ötleteket meríthetnek a vadon termő gombák és bogyók gyűjtéséhez, és képet kaphatnak arról, hogyan épül fel a tápláléklánc, mit kell tudni az igazi Vukról, valamint arról, hogy mi alapján kell távcsövet választani. Az első lapszám egy levélmontázs-készítő felhívással és a hozzá kapcsolódó nyereményjátékkal indul.

A Kisvadász első megjelenése az idei országos vadásznaphoz (augusztus 27.), valamint a 2022/23-as tanév kezdetéhez kötődik, augusztus második felétől elérhető a megyei Területi Szervezeteknél.

Forrás: omvk.hu

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Pár héttel ezelőtt nagy visszhangot kevert a Nemzeti Akcióterv, mely szerint vadászterületenként 0,5 disznó az apasztási irányszám egy négyzetkilométeren. Dr. Jámbor László egy interjúban...

Hírek

Ezt a napot vártuk! Bár plasztik vadászjegyünk továbbra sincs, de azután, hogy az éves érvényesítést mostantól otthonról is lehet végezni, interneten keresztül, bankkártyás fizetéssel,...

Hírek

Egy új megállapodásnak köszönhetően a Nimród Vadászújság közreműködésével 65.000 magyar vadász havi, ingyenes hírlevelet fog kapni postán az Országos Magyar Vadászkamarától.

Hírek

A Vadászkamara javaslatokkal állt elő az Agrárminisztérium felé, annak kapcsán, hogy milyen intézkedéseket kellene hozni, hogy a járványhelyzet miatt a lehetőségekhez mérten minél kisebb...