Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Infiray előtét-eligazító (FRISSÍTVE!)

Olvasási idő: 4 perc CML25? CL42S? CH50W? CD és MATE? Ha az új lehetőségekkel találkozó hivatásos vadász vagy, aki eddig kimaradt az modernebb technika világából, meglehet nehezen igazodsz el az Infiray előtétei közt. Ez a cikk segíteni fog.

Egészen sok előtét van már az Infiray kínálatában, az 500ezer forintostól a millió fölöttiig. Melyik mit tud, és mire használható?

Alapvetően két szériát kínál az Infiray, ezek a CLIP és a MATE, ezeken belül pedig különböző nagyítású és szenzorfelbontású modellek vannak. A Clip széria az alap, évek óta a piacon van, a Mate pedig 2022-ben érkezett professzionális széria.

A Clipeknél mindegyik modell neve C-vel kezdődik, ami a Clip-onra, vagyis az előtét angol megnevezésére utal. Az első modellek voltak a CL és a CH nevűek, melyből a második betű a Low és High rövidítése, vagyis a kisfelbontású (384x288px) és a profibb, nagyfelbontású (640x512px) változat. Később kiegészült a széria a CM és CT jelölésűekkel, melyből az M vélhetőleg a Medium, a T pedig a Tiny rövidítése, magyarán a közepes, és az aprócska méretű előtétek. P-vel az Infiray az extrakisfelbontást jelöli, ami 256x192px. Kakukktojás a CD modell, melyből a D a Digital rövidítése, ez pedig a digitális éjjellátóra utal. A CD modellek ugyanis nem hőkamerák, hanem infra-éjjellátók.

A 2022-ben érkezett, professzionális, a Clipnél kompaktabb méretű Mate széria (a neve angolul társat jelent) ezen logika mentén MA-jelölést kapott. Itt is az L-jelölés a kisebb, 384x288px felbontást, a H-jelölés a 640x512px nagyfelbontású szenzor jelölést mutatja, így lesznek tehát a MAL és MAH modellek. Ezek mindegyike 12 µm pixelméretű már, ami növeli az alapnagyítást a korábbi, 17 mikronos konstrukciókhoz képest.

A betűjelek mögötti szám az objektív gyújtótávolságát jelöli. Céltechnika esetén minél nagyobb, annál jobb, hiszen annál nagyobb az előtét alapnagyítása, ergo annál közelebb hozza a célt a céltávcsőben. Egy 25mm-es-nél tehát messzebbre lát, és nagyobb nagyítású egy 38 vagy egy 42mm-es, de érdemes nézni az észlelési távolságokat is, mivel a teljesítménybe beleszól az is, hogy az előtét kis- vagy nagyfelbontású, illetve hogy 12 vagy 17 mikronos.

Ne feledjük, hogy a céltávcsövünk csak az előtét kijelzőjét látja, ha feltekerjük a variábel céltávcső nagyítását, azzal csak közelebbről nézzük a kijelzőt. Ha túltoljuk a dolgot, akkor már a kijelző pixeleit is elkezdjük blokkokban látni, és leromlik a képminőség is, életlenedik a kép. Egyszóval az a jó, ha az előtét hozza közelebb a célt és nem a céltávcső a kijelzőt!

Ennek mentén már átláthatóbb a kínálat:

MA-széria (univerzális profi modellek, MAte Low / MAte High)

  • MAL25: 384X288 pixeles (12 µm) modell, 25mm-es objektívvel. Használható keresőként is szemkagylós okulárral. 30mK termikus érzékenység. Max. 5x távcsőnagyításhoz.
  • MAL38: 384×288 pixeles (12 µm) modell, 38mm-es objektívvel. Használható keresőként is szemkagylós okulárral. 30mK termikus érzékenység. Max 8x távcsőnagyításhoz.
  • MAH50: 640×512 pixeles (12 µm) modell, 50mm-es objektívvel. Használható keresőként is szemkatgylós okulárral. 25mK termikus érzékenység. Max 10x távcsőnagyításhoz.

C-széria (univerzális alapmodellek, Clip Low / Clip High):

  • CL42 és CL42 S: 384×288 pixeles (17 µm) modell, 42mm-es objektívvel. Az S-verzió az eredetihez képest új Sony kijelzőt kapott, ami jobb minőségű. 40mK termikus érzékenység. Max. 5x távcsőnagyításhoz. A SIMA CL42 KIFUTOTT MODELL!
  • CH50: 640×512 pixeles (12 µm) modell, 50mm-es objektívvel, használható keresőként is szemkagylós okulárral. 40mK termikus érzékenység. Javasolt max. céltávcső nagyítás: 6x. KIFUTÓ MODELL!
  • CH50 V2.0: majdnem ua. mint a sima CH50, de új Sony kijelzőt kapott, és keresőként nem használható, nincs hozzá cserélhető okulár. A beépített okulárja komolyabb optikát kapott, ezek miatt a javasolt max. céltávcső nagyítás eléri 9x-est. Termikus érzékenység: 40mK KIFUTÓ MODELL!
  • CH50W: a CH50 V2.0 azon változata, ami már képes fotó/videó rögzítésére, és Wifis kapcsolatra okostelefonnal. Minden másban ua.
  • CD35: nem hőkamera, hanem digitális éjjellátó. 1920×1080 pixeles szenzorral, 35mm-es objektívvel, tartozék 940nm-es infra fényvetővel. Max 4-5x távcsőnagyításhoz jó, keresőként nem használható.
INFIRAY Clip CL42 és CH50

CM-széria (fedett terepre való közepes, kompakt kategória, Clip Medium Low):

  • CML25: 384×288 pixeles (17 µm) modell, 25mm-es objektívvel. 40mK termikus érzékenység, max távcső nagyítás: 4-5x KIFUTOTT MODELL!

CT-széria (szóróra való legkisebb kategória, Clip Tiny):

  • CTP13: 256×192 pixeles (12 µm) modell, 13mm-es objektívvel. 40mK termikus érzékenység, max távcső nagyítás 4-5x

A fentiek közül az MA- és a C-széria az univerzális, ezek nyújtják a legjobb teljesítményt. A hőkamera keresőknél ugyebár a lényeg az észlelés, nyílt terepen a nagy nagyítás, erdőben a széles látószög a megfelelő. A céltechnikáknál viszont már nem keresgéljük a vadat lesvadászaton, nem kell a nagy látószög, viszont annál fontosabb a minél nagyobb nagyítás a pontos felismeréshez és célzáshoz. Lehetőleg a jól megszokott, 8-10-12x céltávcső-nagyításunkhoz közeli teljesítményt kell nyújtson. Ez kínálja az MA- és a C-széria, meg még sokminden mást is (távirányítás például), amire ez a cikk most nem tér ki részleteiben.

Az CM-széria is még korrekt képminőséget biztosít a 384p-s felbontása miatt, de a 25mm-es objektíve inkább szélesebb látószögű, kisebb nagyítású, ezért 100-120 méteren belüli lövéseknél lehet igazán hatékonyan kihasználni, efölött az állatok már formátlanabbak, bizonytalan lehet a lövés. Kifutott széria, újonnan már nem kapható.

A CT-széria a kis felbontás és a széles látószögű objektív miatt már csak szóró-távolságon mutat értékelhető képet.

A CD-széria ugyebár nem hőkamera, hanem digitális éjjellátó. A teljesítménye és a hozzá mellékelt fényvető segítségével nappal és szürkület kezdetén pengeéles, ám a 35mm-es optika miatt nem túl nagy nagyítású, de színes, vagy részben színes képet kapunk általa. Éjszaka pedig fekete-fehér, fegyverlámpás hatású képet. Nappal és szürkületkor messzire lát, de a kis nagyítás miatt szürkületkor 100-130, éjszaka infravetővel kb. 150m-ig lehet vele biztonsággal lövést leadni.

Előtét használathoz a fix nagyítású céltávcsövek általában nem alkalmasak, hiszen ezek Magyarországon többnyire 8×56-osak. A 8x-os nagyítást a fentiekből csak a MAL38, MAH50 és CH50W modellek tudják kiszolgálni, de ezeknél is már a használhatóság határát közelítjük, messze nem itt adják a legszebb képet.

FIGYELEM! A fent bemutatott eszközöket a cikk írásakor hatályos törvények alapján Magyarország területén, vadászaton kizárólag hivatásos vadászok használhatják legálisan, külön engedéllyel, ASP miatti vaddisznó diagnosztikai kilövések céljából!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc Ami nem más, mint a parallaxis-állítás fontossága, melyről igen kevesen tudnak. Valószínűleg megtaláltuk az okát, hogy miért vannak egyeseknél érthetetlen...