Kalappal!

Mit keresel?

Vélemény, ajánló

Őzpörkölt “extra” – recept!

Nem, nem vagyok egy konyhatündér, még csak próbálkozom. Negyven évesen jutottam el odáig, hogy akkor igazán kerek a vadászat, ha a lőtt vadat én magam készítem el. Ezért olyan recepteket fogok megosztani időnként, amiket kipróbáltam, és igazán különleges eredményt sikerült elérni. Ezúttal egy őzpöri receptje következik Lázár séftől, ami elkészítés után nem csak engem vett le a lábamról, hanem pörköltkészítésben nálam jóval rutinosabb ismerősöket, barátokat is! A hivatalos neve áfonyás vörösboros őzragu.

Hozzávalók (ahogy én készítettem):

  • kb. 2kg őz comb
  • 1 üveg Cabernet Sauvignon vörösbor
  • 1,5-2 ek. áfonya lekvár
  • mangalica zsír
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • egy jó marék kockázott kolozsvári szalonna
  • 2db paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 150g paradicsompüré
  • 4-5 szem borókabogyó
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg (én ezt kihagytam)
  • 1 tk. fehérbors
  • 1 tk. őrölt köménymag
  • 1-2 ek. mustár
  • 1-2 tk. őrölt füstölt fűszerpaprika
  • 1-2 tk. őrölt pirospaprika
  • kakukkfű (friss v. szárított)
  • 1-2 babérlevél
  • Erős Pista ízlés szerint
  • 1 tk. szárított gyömbér
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Az őz combot megtisztítjuk, lehártyázzuk, kockára vágjuk, félre tesszük. A hagymát is kockára vágjuk, paprikát szeleteljük. Feldobjuk a mangó-zsírt, bele a kolozsvári szalonnát, kicsit előpirítjuk, majd mehet bele hagyma. Ha az is megpirult, mehet mellé a paprika. Nem sokkal utána a paradicsompüré, azt is kicsit meg kell pirítani, közben hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a késlappal összetört borókabogyót, az őrölt szegfűszeget (én ezt bevallom minden alakalommal kihagytam, mert nem volt itthon…nem hiányzott), a fehérborsot, az őrölt köménymagot, és a mustárt. Ezen kívül a teljes, pöribe szánt pirospaprikamennyiség felét most adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikából. Felöntjük egy fél üveg vörösborral és kb. 15 percig pároljuk.

Ha elpárolgott a bor, jöhet a Bambi (rendezői vágás). Amíg pirul hús, adunk hozzá gyömbért, és kakukkfüvet. Küldjük meg ízlés szerint 1-2 kiskanálnyi Erős Pistával. Ha a hús megpirult, öntsük hozzá a maradék vörösbort és az áfonyalekvárt. Én itt azért beledobtam egy babérlevelet is, bevallom.

A húst természetesen addig főzzük, amíg a nagyobb darabok puhák nem lesznek, egy órát szánjunk rá. Menet közben pótoljuk némi vízzel az elpárolgott szaftot (ha módunkban áll lefedni az edényt-bográcsot, hamarabb megpuhul a hús és nem kell annyi vízpótáls), adjuk hozzá mindeközben a maradék adag pirospaprikát, de már a simából, és ne felejtsük a sót-borsot sem ezen a ponton.

Az eredmény egy nagyon intenzív, különleges ízű őzpörkölt, aminek van egy lehelletnyi édeskés beütése az áfonyalekvár miatt, és egy kis savanykás beütése is, talán a mustár miatt, mindezt a szokásos ütős pöri-ízvilág mellett. Oltári finom!

Lázár Úr itt mutatja, hogyan kell:

Borítókép: Pixabay

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves, annak idején 16 tagállam által...

Hírek

Nyilatkozott az Országos Rendőrfőkapitányság, hogy valóban lehet-e 7,5J-nál erősebb légfegyvert nagy kárókatona állományszabályozó vadászata céljából használni a nemrég napvilágra került rendeletet követően. Spoiler: még...

Hírek

Megjelent a Magyar Közlönyben az új jogszabály, miszerint engedélyezett az eurázsiai hód gyérítése abban az esetben, ha a vadászatra jogosult megkéri és megkapja rá...

Hírek

Kampányt és petíciót indított a FACE, Európa összes nemzeti vadászati szövetségének támogatásával, mert a vadászat európai ügye durván kezd elharapózni. A múltkori gigantikus spanyol...