Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A Rendőrség állásfoglalása a 7,5J feletti légfegyverek kormoránapasztásra való használatáról

Nyilatkozott az Országos Rendőrfőkapitányság, hogy valóban lehet-e 7,5J-nál erősebb légfegyvert nagy kárókatona állományszabályozó vadászata céljából használni a nemrég napvilágra került rendeletet követően. Spoiler: még nem.

A pár hete megjelent Kormányrendelet, mely a hód állományszabályozó “vadászatáról” szól, tartalmaz egy érdekes sort, mely elméletben elsőként engedélyezi a 7,5J feletti, lőfegyvernek minősülő légfegyver használatát vadászati célból, jóllehet kizárólag a nagy kárókatona állományapasztása céljából. Ezzel kapcsolatban felmerültek kérdések, melyekre a Kaliberinfó igyekezett választ találni.

A lap megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy az új rendelet mit jelent a sportvadászok lőfegyvertartása vonatkozásában, hogy a módosítás jelenti-e azt, hogy az ilyen légfegyvert vásárló vadász azt minden további nélkül megvásárolhatja és fegyvertartásiba jegyeztetheti-e bármi egyéb adminisztratív feltétel nélkül, vagy esetleg valamilyen módon igazolni kell, hogy kormoránapasztásban vesz részt?

Az ORFK részletes állásfoglalását a Kaliberinfón olvashatjátok, de a lényeg röviden az, hogy hiába a mostani Kormányrendelet, a lőfegyvernek minősülő légfegyverek ilyetén használatához (vásárlásához, bejegyzéséhez)

egyéb jogszabályokat is módosítani kell, ami még nem történt meg, ebből következően a 7,5J feletti légfegyver jelenleg nem jegyezhető be fegyvertartásiba.

Borítókép: Pixabay

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Reagált az ECHA a szakmai szervezetek által benyújtott beadványokra. Néhány könnyítést kilátásba helyeztek, de a harc még folyik.

Hírek

Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves, annak idején 16 tagállam által...

Vélemény, ajánló

Nem, nem vagyok egy konyhatündér, még csak próbálkozom. Negyven évesen jutottam el odáig, hogy akkor igazán kerek a vadászat, ha a lőtt vadat én...

Hírek

Megjelent a Magyar Közlönyben az új jogszabály, miszerint engedélyezett az eurázsiai hód gyérítése abban az esetben, ha a vadászatra jogosult megkéri és megkapja rá...