Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A Rendőrség állásfoglalása a 7,5J feletti légfegyverek kormoránapasztásra való használatáról

Olvasási idő: < 1 perc Nyilatkozott az Országos Rendőrfőkapitányság, hogy valóban lehet-e 7,5J-nál erősebb légfegyvert nagy kárókatona állományszabályozó vadászata céljából használni a nemrég napvilágra került rendeletet követően. Spoiler: még nem.

A pár hete megjelent Kormányrendelet, mely a hód állományszabályozó “vadászatáról” szól, tartalmaz egy érdekes sort, mely elméletben elsőként engedélyezi a 7,5J feletti, lőfegyvernek minősülő légfegyver használatát vadászati célból, jóllehet kizárólag a nagy kárókatona állományapasztása céljából. Ezzel kapcsolatban felmerültek kérdések, melyekre a Kaliberinfó igyekezett választ találni.

A lap megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy az új rendelet mit jelent a sportvadászok lőfegyvertartása vonatkozásában, hogy a módosítás jelenti-e azt, hogy az ilyen légfegyvert vásárló vadász azt minden további nélkül megvásárolhatja és fegyvertartásiba jegyeztetheti-e bármi egyéb adminisztratív feltétel nélkül, vagy esetleg valamilyen módon igazolni kell, hogy kormoránapasztásban vesz részt?

Az ORFK részletes állásfoglalását a Kaliberinfón olvashatjátok, de a lényeg röviden az, hogy hiába a mostani Kormányrendelet, a lőfegyvernek minősülő légfegyverek ilyetén használatához (vásárlásához, bejegyzéséhez)

egyéb jogszabályokat is módosítani kell, ami még nem történt meg, ebből következően a 7,5J feletti légfegyver jelenleg nem jegyezhető be fegyvertartásiba.

Borítókép: Pixabay

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Benyújtották a törvénymódosítási javaslatot a 16 éven felüliek vadászatáról. Jövő héten szavaznak róla a Parlamentben.

Sztori

Olvasási idő: 8 perc A szalonkalest manapság monitoringnak hívjuk, az elejtést meg mintavételnek. Már évek óta. A 2021-es tavaszi húzásra eljutottunk oda, hogy egymás...