Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Változott a vadászvizsga szabályozása (FRISSÍTVE!)

Olvasási idő: 2 perc Több ízben is változott az állami vadászvizsga (-vizsgák) szabályozása. Az alap vadászvizsgát éppúgy érinti a módosítás, mint a kiegészítő vizsgákat. Ezentúl többet kell utazni, többet kell fizetni, és az évek óta várt ifjúsági vadászat is még várat magára.

A július 29-i Magyar Közlönyben részletezik az állami vadászvizsga új szabályait. Ahogy a Covid alatt felfutott az online elméleti képzés, most úgy kaszálták el az egészet. Csak személyesen lehet oktatni, és csak a lakóhely szerinti (vár)megyei Kamaránál lehet vizsgázni. Ez azt jelenti, hogy aki máshol tartózkodik életvitelszerűen, annak a távoli lakcíme szerinti megyeszékhelyen kell vadásszá válnia (Frissítés: tanfolyamot végezhet bárhol, csak a vizsgára kell utazni!). Aki a megyehatár környékén lakik, és a szomszédos megyeszékhely közelebb lenne, annak sincs mese, nem mehet át.

Ezen kívül maradt 17 életév a vadászvizsga alsó korhatára, holott égető szükség lenne az ifjúsági vadászat bevezetésére az elöregedő vadásztársadalmunkban.

A 100 órás vadásztanfolyamból 70 óra az elmélet, 20 óra a fegyverkezelés és -használat, 2 óra az elsősegély és balesetvédelem, és mindössze 8 óra van arra, hogy az újdonsült vadász megismerkedjen a vadászat tényleges gyakorlatával, a vadászterület mibenlétével, a lőttvad kezelésével stb.

Mostantól az állami vadászvizsga díja 20.000 Ft helyett 25.000 Ft, a kiegészítő vizsgák díjai ennek fele.

Az új jogszabályba bekerültek az agaras vadászattal kapcsolatos kiegészítő vizsga szabályai is, és átszabták a vadászíjász vizsga rendszerét, mely az alábbi módon változott (és amiről speciel a vizsga-lebonyolításért felelősök a Közlönyből értesültek először):

Régi vadászíjász vizsga:

  • 12 lőállás, 3-3 kilőtt vessző, 36 lövés
  • A legtöbb pontot az 1. számú nyílvessző elejtési zónás találata éri, aztán a 2., majd a 3. vesszőé. A zónán kívüli, de állatalakban lévő “sebzések” pedig csak töredékpontokat érnek. Ha az egyik vessző az elejtési zónában van, akkor a maradék vesszőket is ki kell lőni, de azok pontot már nem érnek.
  • Max elérhető pontszám: 360 pont, 220-tól megfelelt (61%)

Új vadászíjász vizsga:

  • 8 lőállás, 3-3 kilőtt vessző, 24 lövés
  • Találati zónába lőtt vessző 10 pont, találati zónán kívül célt ért vessző 0 pont. Három találat 30 pont, 2 találat 20 pont, 1 találat 10 pont. Sebzési zóna nincs.
  • Max elérhető pontszám: 240 pont, 160-tól megfelelt (66%)

Az új vadászíjász gyakorlati (lövész-) vizsga tehát nehezebb lett, mert eddig elég volt egyetlen találati zónás első vessző is a lőállásban elérhető max pontszámhoz (elvégre azzal elejtésre került a vad, a többi vesszőnek már nincs jelentősége), mostmár három találat kell. Ugyanakkor életszerűtlen, tekintve, hogy vadászkörülmények közt az első kilőtt nyílvessző éri a legtöbbet, minden más kilőtt vessző már csak hibázásból vagy sebzésből fakadhat. A régi vadászíjász vizsga ezt a logikát tartotta szem előtt a pontozásnál, az új rendszerben viszont a harmadjára kilőtt nyílvessző ugyanannyi pontot ér, mint az első. Szélsőséges esetben tehát előfordulhat, hogy valaki végiglövi a vizsgát úgy, hogy az összes első lövése talál, a többi hiba, a társánál meg az első lövések mind mellé mennek és csak a 2.-3. vesszők találnak, így előbbi kolléga megbukik 80 ponttal, pedig az összes vadját elejtette, utóbbi kolléga meg 160 ponttal átmegy a vizsgán, holott minden vadját elsőre elhibázta.

Szó esik a kiegészítő solymászvizsgáról is, de ennek esetleges változásait nem volt módom ellenőrizni.

A kiegészítő vizsgák közös jellemzője, hogy ezekre már az Országos Magyar Vadászkamaránál kell jelentkezni (vadászíjász vizsgára korábban például a Pest megyei kamaránál kellett), de a lebonyolítást továbbra is valamelyik területi szervezet végzi.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Gyakorlatilag utolsó pillanatban, október 31-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a hangtompítókra vonatkozó részletszabályozás.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Hivatalos közleményt adott ki a Vadászkamara, reagálva az elmúlt hetekben (lássuk be, inkább hónapokban) felröppent sajtóhírek kapcsán, mely azt...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Hende Csaba váratlanul benyújtott egy törvénymódosító javaslatot egyik csütörtökön, az ezt követő kedden pedig az országgyűlés már meg is szavazta...

Tudtad-e?

Olvasási idő: < 1 perc Törvény van, új végrehajtási rendelet nincs, mégis a vadászati hatóság már engedélyezi. Ez az állás jelenleg, ami bizonyára csak...