Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Bemutatták a PSE Omen 2022 csigás íjat

Az első PSE Omen csigás íj 2010-ben mutatkozott be, mint speed bow, vagyis sebességre kihegyezett íj. Több iterációt is megélt (Omen Pro), majd az utolsó verziót Omen Max néven 2013-ban dobta piacra az öreg Pete Shepley. Most, 2022-ben az Omen újjászületett, magába rejtve a PSE legújabb fejlesztéseit, illetve olyanok is debütálnak vele, amiket a jövőben bemutatandó PSE íjakban is rendszeresíteni fog a gyártó.

Mielőtt még hátrahőkölnének néhányan, hogy “ja ez egy speed bow, akkor hagyjuk is, nem akarunk ideges és hangos íjat, meg egy jó kis vállízületi gyulladást magunknak”, előre elárulom, hogy volt olyan tesztelő, aki szerint az új Omen egyenesen a jelenlegi PSE-lineup legfinomabban húzható íja és az egyik legcsendesebb is. Tény – számos teszt bizonyítja -, hogy a csigás íjak az elmúlt 10-15 évben ha sebességben nem is fejlődtek, de kezességben mindenképp. Még mindig kb. 350-360 FPS az elérhető maximum, de a mai íjak már felhasználóbarát módon tudnak ilyen vesszősebességeket produkálni, amit 10-15 évvel ezelőtt csak az íjász vérével és verejtékével.

A PSE szerint ilyen lett az új Omen is. Úgy tud 356 FPS-t, hogy közben nem szakítja szét az ember vállát, nem rántja össze az íjászt, amikor kihúzott állapotban elmélázik picit, nem olyan érzékeny a csavarásra sem, és nem hangos, nem rezonál úgy mint egy tipikus speed bow. Jóllehet vannak dolgok, melyeket a fizika határoz meg, de a gyártók igyekeznek ezen határokon belül a maximumot kihozni a csigarendszerekből, középrész formatervekből stb.

PSE OMEN 2022 Black, vagyis fekete színben

Az Omen egyik újítása(?) az ún. FDS rendszer és a “dinamikus aljzási magasság” kérdése. Tegyük hozzá, hogy az amcsik egy plusz csavar hozzáadásának is adnak hangzatos, hárombetűs rövidítést, vagy valami marketinges fantázianevet. Az FDS a “full draw stability” rövidítése. A PSE szerint az FDS és a dinamikus aljzási magasság felel azért, hogy ez az íj megbocsátó marad az 5.5″ aljzási magassága ellenére is. Hogy ez pontosan mit takar? Egyrészt azt, hogy nem annyira a jól ismert statikus aljzás számít egy íj jól lőhetőségénél, hanem az, hogy milyen pozícióban hagyja el a vessző a húrt (ez nyilván jónéhány centivel messzebb van, mint a statikus aljzás). Az alábbi régi videóban ezt szépen szemléltetik, történetesen azt, hogy a kevésbé parallel, de jócskán előfeszített karos PSE íjak dinamikus aljzása általában magasabb, mint más íjgyártóké, különös tekintettel a parallel íjkaros íjakra. Jól látható, hogy a PSE X-Force íján a húr fele annyit “inog” lövés végén, mint a Mathews No Cam íjánál, vagyis magasabb a dinamikus aljzása.

Ez a tény, és az FDS – vagyis az, hogy az íj kihúzott állapotban kevésbé hajlamos a csavarásra, mint más íjak – szavatolják, hogy a Omen speed bow létére könnyen lőhető. A PSE szerint egy lövés, és érezni fogod a különbséget. Jóhiszeműen elhisszük nekik…vagy mittudomén…

Az új PSE Omen a nemrég bemutatkozott E2 és S2 csigarendszerekkel érkezik (dual cam). Mindkettőre jellemző az agresszívabb forma, a korábbihoz képest strapabíróbb csapágyazás, a régi EVO-csigákhoz képest szélesebb busskábel-terhelés a tengelyen, és a masszívabb kábelstop-ütköző. Az előbbiekből fakadóan az íjkarok terpesztése, a karokat befogadó zsebek is szélesebbek, utóbbi miatt pedig a fal majdnem olyan érzetű, mint egy íjkar-stoppos csiga esetén.

E2 csigával 356 FPS IBO-sebességet kapunk és 27-31″ húzáshosszt. Aki rövidebb húzáshosszal rendelkezik, annak érdemes az erre optimalizált S2 csigát választania (24,5-28,5″) mert az elérhető sebó még így is 346 FPS, több mint amikor az E2 csigát vesszük le 27-28″-re. Ennek azért ára van, ugyanis az aljzási magasság az S2 csigával 5.5″-ről 5.25″-re csökken, ami már az extrémitás határa sokak szemében. Az elérhető max. húzóerők 60, 70 illetve 80#. Ja, az Omen egy 33″ tengelytávú csigás, szóval nem a legkisebbek közé tartozik, de vadászaton még jól használható (lessátorba ugyanakkor nem feltétlenül a legideálisabb ez a hossz).

Az Omenen újdonság még a kábeleltartó állíthatósága, illetve a kétféle speciális kifutó-felfogatási mód: az integrated, vagy másnéven dovetail sín (QAD Ultraresthez), és a Hamskea Espilon kifutóhoz használatos duplacsavaros rögzítés. Ezek mellett persze kapunk dupla Berger-csavarhelyet is, a hagyományos kifutókhoz. Amit az Omen megörökölt az elmúlt 1-2 év PSE flagship íjaitól, az az egyedi busskábel, a második stabilizátor foglalat (lejjebb és kijjebb helyezhetjük a stabit, így alacsonyabb a súlypont, és rövidebb stabi is hasonló eredményt ad), a választási lehetőség a markolatok közt (ducibb műanyag, vagy vékonyabb fém), és az egyszerűen csatlakoztatható, opcionális hordszíj.

A kikönnyülés 80-90% vagy 65-75%, az össztömeg csupaszon: 4.5 font, ami a valóságban inkább 4.8. Az alábbi színekben lesz rendelhető, és mivel ez egy újabb zászlóshajó íj a PSE-nél, ezért a legdrágább vadászíjak (EVO EVL, EVO XF) közé fog besorolni.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Eladták az ezidáig Pete Shepley alapító magántulajdonában lévő patinás céget egy befektetői csoportnak. Shepley elköszön, indul a pénzpumpa a fejlesztésre, marketingre, új erők megmozgatását...

Vadászíjászat

Bemutatta a PSE az új zászlóshajó Fortis, és a John Dudley-féle Nock On márkanév alatt futó Unite modelleket, de túl sokat nem tudunk egyelőre...

Vélemény, ajánló

Szokás szerint minden év végén közzéteszem a Vadász Blog aktuális évi legolvasottabb cikkeit, és idéntől a Vadász Blog YouTube-csatorna legnézettebb videóit is.

Vadászíjászat

Bemutatták az Elite Carbonara...izé..Carbon ERA csigás íjat, ami azt hiszem a ma kapható legszebb karbon modellek között van. Felhasználóbarát aljzási magasság, mégis tisztességes sebesség...