Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Búcsúzunk a 3G-től, de a vadkamerák tovább működnek

2022. június 30-án a Telekom kilőtte az utolsó 3G-tornyot is Magyarországon, és a többi szolgáltató is követi. Aggodalomra – egyelőre – semmi ok.

Egy ideje tudott volt már, hogy a hazai mobilszolgáltatók megszüntetik az elavult 3G hálózatot. Az ok a kihasználatlanság, a kapacitásfelszabítás az 5G számára, illetve a költséghatékonysági megfontolások. Elsőként a Magyar Telekom végezte el, július 1-től a hálózatukon már nincs 3G lefedettség. Az egykori Telenor, ma Yettel állítólag a nyár végéig végez a projekttel, de a Vodafone is elkezdte már, elsőként Székesfehérvár-Várpalota térségben szüntették meg a szolgáltatást.

A 2G-t egyelőre marad, mert annak üzemeltetése nem olyan drága, mint a 3G-é, és a 2G hálózatot (GPRS, EDGE) egyébként is sok kulcsfontosságú eszköz használja a közlekedéstől az egyéb szolgáltatásokig. Ám a 2G sem lesz örök, más országokban (pl. Svájc) már a 2G-t is kivezették, de itthon egyelőre nincs tervben.

Azok a képküldős vadkamerák, melyek max 3G adatkapcsolatot tudnak létesíteni (pl. UOVision UM595-3G, UM785-3G stb.), tehát 4G/LTE kapcsolatra nem képesek, nem fognak leállni. Elméletben ezek a lassabb 2G hálózaton is tudnak működni, és a gyakorlati visszajelzések is ezt igazolják: a Telekom hóvégi hálózatlekapcsolása óta is működnek.

Arra kell csak figyelni, hogy ha a kamera menüjében lehet állítani a preferált hálózatot, ott vagy Automatikus hálózatválasztás legyen kiválasztva, vagy 3G helyett immáron a 2G. A 2G-s működés értelemszerűen lassabb lesz.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Csupa jóhír érkezett vadkamera ügyben. Tekintve, hogy a dollár-forint árfolyam befejezte ámokfutását és visszatért egy élhető szintre, jelentősen olcsóbbak lettek a vadkamerák. Ezen kívül...

Tudtad-e?

Néhány tipp, amire érdemes figyelni, amikor belekezdesz a vadászat ezen izgalmas szegmensébe.

Hírek

Már helyesen szerepel a három magyar mobilszolgáltató APN-je, így nem kell kézzel kell bepötyögni.

Tesztek

A Spypoint szokatlan vadkameráját próbáltam ki az elmúlt hetekben. Azért szokatlan, mert funkcióit tekintve alapvetően egy basic modell, mégis ez az első a Spypointtól,...