Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Átlagosan nettó 250 ezret kellene keressen a hivatásos, ami évi 5 millióba kerül a társaságnak

2017. után frissítette az OMVK a hivatásos vadászok ajánlott bértábláját, vagyis szerintük ennyit kellene keressen a vadőr Magyarországon. Csináltam egy kis kalkulációt, mivel a bértáblában nehezen megfogható, bruttó bérek szerepelnek.

A nettó bér kiszámolása több tényezőtől is függ, ahogy a vadásztársaságok havi bérköltsége is, így a Profession.hu 2022 bérkalkulátora segítségével néhány jellemző példát vettem alapul. Mind a négy példában olyan vadőrökkel számoltam, akik középfokú végzettségűek, és egy sima, hétköznapi vadásztársaságnál helyezkednek el.

A példákban pályakezdő vadőr szerepel, aki frissen lépett ki az iskolapadból. Aztán olyan fiatal, aki 6 évet lehúzott már a szakmában, és nemrégiben találta meg élete párját. A harmadik már családos ember, 12 év munkatapasztalattal, gyerekkel, ahol anyuka kapja a családi pótlékot. A negyedik példában 15 év munkatapasztalattal számolunk és apuka kapja a családi pótlékot két gyerek után.

A havi, kézhez kapott nettó bérek ezekben a példákban 212.800 Ft-tól 308.127 Ft-ig terjednek, átlagosan 250.000 Ft-os fizuról beszélhetünk. Mindez pedig 4.33 millió és 5.46 millió Ft-jába kerül a vadásztársaságnak egy évben. Mindebből könnyen kiszámolható, hogy annak a pénznek, amit a vadásztársaság kifizet vadőrre, átlagosan kb. 60%-a jut ténylegesen a munkát végző hivatásos vadász kezébe, 40% pedig Állambácsié.

Csak érdekességképpen a szakma nagyjábóli csúcsa (a bértábla alapján persze) a 40 éve, felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben hivatásos vadászként dolgozó, akinek a gyereke(i) még 20 év alattiak és nem keresnek…ő havonta 511.484 Ft-ot kap kézbe, és 9.614.040 Ft-jába kerül a munkáltatójának évente. Ha a gyerekei már kirepültek, akkor kb. 472 ezer Ft a fizetése.

Ugyanez sima vadőrként, középfokú végzettséggel egy Vt-nél 427.295 Ft / 7.897.344 Ft. Ha a gyerek(ek) már kirepültek, akkor havi 387 ezer Ft-ot keres.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A vadászellenesek leggyakoribb kritikája ránk nézve az, hogy a vadászok iszákosok, erőszakosok, meg hogy a fegyver által érzik magukat erősnek, amivel valamit kompenzálni igyekeznek....

Hírek

Július 1-én jelent meg a Magyar Közlönyben a fegyverekről és lőszerekről szóló törvény végrehajtási rendeletének több módosítása, köztük egy olyan paragrafus (13.), ami állategészségügyi...