Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Május 31-től szigorít a Gmail, de van megoldás az emailes vadkamerákhoz

E hónap végétől a Google kötelezővé teszi a kétlépcsős azonosítást a Gmail szolgáltatásnál. Ez emailküldős vadkamerák százait érinti, hiszen rengetegen az ingyenes Gmailt használják a képküldéshez. Ezek nem képesek kétlépcsős azonosítást kezelni, de úgy tűnik meg lehet kerülni a szigorítást, ugyanis a Google gondolt az ilyen egyszerűbb eszközökre is.

A kétlépcsős, vagy kétfaktoros azonosítás egyre gyakoribb az internet világában. Azt jelenti, hogy nem elég egy szolgáltatáshoz csak a felhasználónevet és a jelszót megadni, hanem a bejelentkezéshez szükséges a második azonosítás is: emailben küldött hitelesítésre kattintás, applikációból jóváhagyás, vagy SMS-ben küldött kód. A facebookról és a bankokból ez már ismerős lehet. No ezt teszi kötelezővé a Gmail is júniustól. Akinek meg van adva a telefonszáma a Google fiókjában, azoknál a Gmail automatikusan be fogja kapcsolni a kétlépcsős jelszót, ezzel pedig az emailküldős vadkamerák nem fognak tudni mit kezdeni (a felhős kamerákat nem érinti).

Videós útmutató itt:

Megkerülés alkamazásjelszóval 

Nem a vadkamerák azonban az egyedüli készülékek, amelyek csak hagyományos jelszóval (azonosítással) tudnak működni, ezért a Google ún. Alkalmazásjelszót tud biztosítani az ilyen készülékek számára. Ez egy egyszer használatos, egyedi jelszó, amit a Google generál az egyes készülékek számára. Ha van három emailküldős vadkameránk, és mind ugyanazt a Gmail címet használja, akkor három ilyen alkalmazásjelszót kell lekérnünk a Google-től, és ezeket kell a vadkamerákba táplálunk a Gmail-címünkhöz társítva a szokásos Gmail-jelszavunk helyett. Így a vadkamera is tud működni, és a Google is boldog, hogy egy nem biztonságos eszköz megismerné a fő Google-jelszavunkat. Win-win.

Hamarosan videókat gyártunk a legnépszerűbb emailküldős vadkamerák beállításáról,

de a történet röviden úgy néz ki, hogy

0. lépés: Az alábbi lépések akkor kivitelezhetők, ha a Gmail már kétlépcsős azonosítást használ! Ha még nem lett bekapcsolva, akkor először azt kell elvégezni a Google fiókban.

  1. be kell lépjünk a Google fiókunkba (Google fiók kezelése),
  2. ott a Biztonság fülre kattintunk, majd lejjebb görgetve
  3. a “Bejelentkezés a Google-ba” szekcióban rányomunk
  4. az Alkalmazásjelszavak menüpontra. 
  5. Ekkor újra belépést kér a Google a fiókba, beírjuk a szokásos jelszavunkat, és a felugró ablakban végezhetjük el az alkalmazásjelszó beállítását.
  6. Kiválasztjuk az Emailt, mint alkalmazást, mellette az eszközként az Egyéb (egyéni név) opcióra nyomjunk. Ott megadjuk a vadkamera nevét a beazonosíthatóság végett (tetszőleges név, magunknak írjuk), és a Létrehozás gomb után már meg is kapjuk a generált, 16-karakteres jelszót. Ezt kell megadni a vadkamerának a gmailcímünk mellé.

Fontos, hogy ez egy egyszerhasználatos jelszó. Nem menti el számunkra a Google, nem tudjuk később újra megnézni! A Google azt javasolja, hogy ne is írjuk fel, ne osszuk meg senkivel, csak simán használjuk. Ha elfelejtjük, és valamiért egy későbbi alkalommal újra be kellene írni a kamerába, inkább generáljunk másikat, és azt használjuk a továbbiakban.

Lássuk részleteiben!

Kétlépcsős azonosítás bekapcsolása

Aki ezt már korábban megcsinálta, az átugorhatja ezt a részt. Aki nem csinálta még meg, az végezze el most, mert a Google május 31-től így is-úgy is meg fogja csinálni neki.

Belépünk a Gmail felületre, és a jobb felső sarokban a profilképünkre kattintunk.

A megjelenő ablakban ott lesz a “Google-fiók kezelése”.

A Google-fiókunk beállításainál egyből az fog fogadni minket, hogy csatlakozzunk a kétlépcsős azonosításhoz.

Nyomjunk a “Csatlakozom” gombra, majd az Első lépésekre.

Válasszuk ki, hogy milyen módon szeretnénk használni a második lépcsőt, vagyis a Google-fiókba/szolgáltatásba bejelentkezést milyen módon hagyjuk jóvá a jövőben. Aki okostelefont használ, az kiválaszthatja az oldalon készülékét is, és akkor egy Google által készített app (pl. Gmail, YouTube) segítségével fogjuk a jövőben jóváhagyni a bejelentkezéseket, bármilyen eszközön is próbálunk bejelentkezni. De választhatjuk a “További lehetőségek megjelenítése” opciónál a “Szöveges üzenet vagy telefonhívás” fogadását is. A továbbiakban a szöveges üzenetekkel (SMS) megyünk tovább, mert az mindenkinél működni tud.

Megadjuk a telefonszámunkat, amire a jóváhagyó SMS-eket fogjuk kapni a jövőben, kiválasztjuk a “Szöveges üzenet” opciót, majd TOVÁBB gomb.

SMS-ben fogunk kapni egy kódot, a következő ablakban ezt kell beírnunk, majd TOVÁBB gomb, és a következő ablaknál kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást.

Alkalmazásjelszó létrehozása

Visszakerültünk a főoldalra. Itt válasszuk ki a baloldali menüből a “Biztonság” opciót

Az ezt követő oldalon lefelé keresgélve, a “Bejelentkezés a Google-ba” szekciónál találjuk az “Alkalmazásjelszavak” opciót. Nyomjunk rá.

Ekkor újra be kell lépnünk biztonsági okok miatt a Google fiókunkba, adjuk meg a szokásos jelszavunkat.

A felugró ablakban a “Válassza ki az alkalmazást” menüben válasszuk az E-mailt, mellette a “Válassza ki az eszközt” menüben pedig az Egyéb (egyéni név) opciót.

Adjunk egy tetszőleges nevet a vadkamerának, és nyomjunk a Létrehozás gombra.

A felugró ablakban fog a sárga területen megjelenni az a jelszó, amit a vadkameránk (és csakis a vadkameránk!) fog használni a bele táplált Gmail-es emailcímhez. Jegyezzük fel ezt a 16-karakteres, krix-krax jelszót, mert a későbbiekben már nem lesz mód újra megnézni!

Alkalmazásjelszó beállítása a vadkamerán

Ez minden vadkamera esetében más és más. Az UOVisionnél ugyebár van egy kis beállító szoftver, abban lehet megadni a paramétereket. Aki már korábban használta, annak csak annyi a dolga, hogy a küldő gmailes emailcím alól törli a korábban megadott jelszót, és helyettesíti az újonnan kapott, 16-karakteres alkalmazásjelszóval, majd az elmentett beállítófájlt visszamásolja az SD kártya gyökérkönyvtárába, és visszahelyezi a kártyát a kamerába.

Aki még sosem használta ezt a szoftvert, annak hamarosan elérhető lesz több videós útmutató a legnépszerűbb UOVision modellekkel (UM595, UM785, Glory).

Más típusú vadkamerát használók próbálják megkeresni, hogy hol és milyen módon lehet megadni a küldő emailcímet a készüléknek (ami ugye továbbra is a Gmail) és ott cseréljék a régi jelszót az új alkalmazásjelszóra.

Mi lesz később?

A vadkamerával ennyi lesz a dolgunk, innentől ugyanúgy fog működni mint eddig, csak egy új, kifejezetten neki generált alkalmazásjelszót használ az eddig is használt Gmail-címhez.

A Google bejelentkezéseink viszont megváltoznak mostantól, annak ellenére, hogy a Google-ös, Gmail-es, YouTube-os jelszavunk maradt a régi, eddig is használt. Bármikor amikor emailcímmel és (az eddig megszokott) jelszóval be akarunk jelentkezni a Gmailbe, YouTube-ba, a bejelentkezést követően jóvá kell hagynunk azt a fent kiválasztott módon (telefonos appal vagy SMS-ben kapott kóddal). Kicsit kényelmetlenebb, de sajnos ezt követeli meg mindenkitől a Google 2022. május 31. után.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Folyamatosan készülnek a Boly képküldős vadkamerák beüzemelési videói mind felhős, mind pedig emailes működéshez. Boly Bat BG310-M, Boly Crow BG584, Boly Falcon MG984G-36M a...

Vélemény, ajánló

A minap közvéleménykutatást végeztem Facebook csoportokban, ahol az volt a kérdés, hogy okoz-e a vadásztársaságokban konflikust a vadkamera. A 300 válaszoló háromnegyede úgy nyilatkozott,...

Hírek

Két új modellel is előrukkolt az UOVision, melyek már kaphatók Magyarországon. Az egyik az új, emailküldős Glory, a másik a beépített SIM-kártyás, csúcskategóriás Select...

Hírek

Egy ideje szinte csak a Gmailes átállás a téma a Vadász Blogon, és még nincs vége, készülnek a további útmutatók. Ám aki nem akar...