Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Megújul a Guide TrackIR hőkameracsalád

A Guide bemutatta a népszerű TrackIR széria 2. generációját kisebb-nagyobb módosításokkal, új névvel. Íme a Guide TK Gen2 Kitalpha.

A korábbi Track IR név megszűnik, ugyanis a Guide egy új rendszerre állt át. A mostani, kétbetűs nevekből a T a “Thermalt” jelenti, a második betű pedig a széria fantázianevére utal: TN, mint Normae (binokulár), TD, mint Delphinus (belépőszint) és most TK, mint Kitalpha (közép és felső kategória). Mivel a fantázianeveket könnyebb megjegyezni, ezért itt a blogon is így fogok mindig hivatkozni rájuk (ezek egyébként csillagképek angol nevei: delfin, csikó és szögmérő).

Az egyes modellek megnevezése, számozása is változik tehát a korábbi “IR25/IR35/IR50”, illetve a “Pro” jelölés helyett. Lesz…

400x300px

  • TK421
  • TK431
  • TK451

amiből a 4-es szám a 400×300-as felbontást jelöli, a 2-3-5 az objektív gyújtótávolságát (25mm, 35mm, 50mm). A nagyfelbontású, 640×480 pixeles verziókat ebből következően…

640x480px

  • TK611
  • TK621
  • TK631

(19mm, 25mm, 35mm) fogják hívni.

És, hogy mi változik még? Legfőképpen a szenzor és a szoftver, vagyis a képalkotó algoritmus, illetve a menürendszer.

Vélhetően a Guide Normae binokulárokban megismert képi világ köszön majd vissza a Kitalpha modellekben is, ami erősebb képélesítést jelent, továbbá a szemkímélő, zöld hőkép megjelenését, és vizuálisabb menürendszert. A digitális zoom tartományt 4x-ről 8x-osra bővítették.

Külsőleg ugyanúgy néz ki a készülék, mint a korábbi Track IR modellek, annyi különbséggel, hogy a frontoldalon kapcsolható lézerpointer, és egy kis LED-lámpa is helyet kapott. Ezen kívül külön kiemelik még a párásodásnak ellenálló okulárt, ami bizonyára a prémiumkategóriás távcsöveknél megismert, lótuszhatású bevonatoláson alapul, és egy rendkívül hasznos dolog a téli időszakban.

Ami nem változott, azok az alapok. Továbbra is marad a Guide a 17 µm-os szenzoroknál és F/1.2 fényerejű objektíveknél a kisfelbontású modelleknél, és a 12 µm-os szenzoroknál és a fényerősebb, F/1.0 objektíveknél a nagyfelbontású verziók esetében. Az akku is maradt a régi, beépített, dupla 18650-es, 6000mAh kapacitással, ami 5, illetve 4.5 óra üzemidőt kínál egy töltéssel. A kijelző is a korábbi, 1280x960px LCOS típusú.

A Normae modellekkel egyidejűleg a Guide előrukkolt egy új applikációval is melynek neve Target IR (a korábbi Track IR helyett). Az új Kitalpha modellek is ezzel lesznek kompatibilisek, ami egyébként funkciókat tekintve ugyanazt tudja, mint a korábbi verzió, csak stabilabb és modernebb kinézetű.

A hazai forgalmazás kezdete és az árak még nem ismertek. Ha valaki az eddigi Guide Trackekben gondolkozott, bátran vegye meg, azok is nagyon jó kamerák a mai napig.

Tesztjeiket, bemutatóikat ide kattintva találjátok.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

A kisfelbontású Guide Normae modellek után lehetőségem volt kipróbálni a 640x480 pixeles, 12 µm pixelméretű, drágább modelleket is, 35mm-es, illetve 50mm-es objektívvel. Íme a...

Videók

Bemutatkozik az távmérős hőkamera kereső két új példánya, az Infiray Finder 2 FL35R és FH35R.

Tudtad-e?

Rengeteg magyar vadász használ ma már éjjellátó vagy hőkamera előtétet, a merészebbek akár ugyanilyen céltávcsövet is. Aki utóbbit használja, az egyértelműen tojik a törvényi...

Hírek

A litvánok egy teljesen új, távmérős hőkamera binokulárt mutattak be, nagyfelbontású Axionokat és újabb hőkamera céltávcsöveket.