Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Megjelent az új Sako 100 golyósfegyver

Olvasási idő: 2 perc 2021-ben volt 100 éves a Sako finn fegyvergyártó, ennek tiszteletére adták ki a 100 év tapasztalatát és tudását magába foglaló, prémiumkategóriás Sako 100 puskát.

Az új Sako 100 Explorer forgó-tolózáras golyós puska 2022 negyedik negyedévétől lesz kapható fa, vagy szénszálból készült tussal. Az elérhető csövek hozzá: 243 Win, 308 Win, 6.5 CM, 6,5×55 SE, 270 Win, 30-06 Sprg, 8x57IS, 9.3×62, 300 Win Mag, 7 mm Rem Mag és 375 H&H.

Szándékosan csöveket írtam, ugyanis a Sako 100 cserélhető csövű, amit a gyártó “switch-caliber platformnak” hív. A csőcsere annyi, hogy eltávolítjuk a zárdugattyút, egy kulccsal kilazítjuk a cső rögzítő csavarját, kicseréljük a csövet, csavar vissza, zárdugattyú vissza. A rögzítő csavart a gyártó szerint “illik” 7Nm-es nyomatékkulccsal meghúzni, de ha ez épp nincs kéznél, a puska tusába rejtve is találunk egy alkalmas kulcsot, amivel szükség esetén megoldhatjuk a feladatot, vagy akár távcsőszereléket is cserélhetünk vele.

A tuson a pofadékmagasság állítható, ahogy az elsütőbillentyű érzékenysége is testre szabható. Az alábbi tetszetős reklámvideóban jól látszik, hogy a vállszíjat a fegyverre rögzíteni is csak egy mozdulat.

Az ütőszeg felhúzása kézzel történik, vagyis a puska töltés után alaphangon fesztelenítve van, tűzkész állapotba hozni lövés előtt egy gomb benyomásával tudjuk, feszteleníteni pedig a gomb visszaengedésével.

A puska a tust kivéve teljes egészében fémből készül, így a kivehető, felülről tölthető, kétsoros tár is.

A puska áráról egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, de a fórumos pletykák alapján abszolút prémiumkategóriás fegyver lesz, bőven 2 millió Forint fölötti árcetlivel.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Tavaly a finn gyártó befejezte a legendás Sako 85 forgó-tolózáras golyósfegyver gyártását, utódjával, a Sako 90-nel pedig most rukkoltak elő.

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 7 perc Ismét találtam egy remek cikket az amcsiktól, a GunDigest jóvoltából. Elérhető árú, de minőségi vadászpuskákról van szó, mégpedig a népszerű...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A cseh gyártó új ismétlő golyós puskája, pontosabban golyóspuska családja a CZ 557-et és a CZ 527-et váltja a sorban.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Mindkét gyártó idén ősszel mutatta be az első, egyenes húzású ismétlőfegyverét. Itt az olasz Beretta BRX1, és a németek megoldása,...