Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Semjén: éjjellátás igen, céltechnika nem, hangtompító…rajtunk múlik

Lezajlott az Országos Magyar Vadászkamara tisztújító közgyűlése, rekordszámú részvétellel, melyen felszólalt Semjén Zsolt is, értékelve a magyar vadászat jelenlegi helyzetét.

Semjén szerint Magyarországé a világ legjobb vadászati törvénye. Van saját Vadászkamaránk, ami a vadászok érdekeit képviseli, és amelynél sikerült megakadályozni, hogy ne tagozódjon be az Agrárminisztériumba. Van továbbá egy Védegyletünk is, ami önálló szervezet, és a vadászatra jogosultak érdekeit védi – írja a nimrod.hu.

Semjén Zsolt a következő pontokat emelte ki, elkönyvelhető sikerként az elmúlt 12 évben:

 • A Vadászkamara és a Kormány stratégiai partnersége (plusz források a Kamarának)
 • A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpád-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása, fejlesztése
 • Államigazgatási és jogszabályi közeg változásai
  • Modernizált fegyvertörvény a Belügyminisztérium támogatásával
  • Vadgazdálkodási haszonbérleti szerződések 20 évre emelése
  • Vadászterületeket érintő változások
  • Elektronikus vadászjegy bevezetése
 • “A világ legjobb vadászati törvényének” megalkotása
 • Vadászati világkiállítás megszervezése
 • …továbbá, hogy Magyarországon a vadászok “offenzívában” vannak, míg más európai országokban “defenzívában”

dr. Semjén Zsolt kitért a vadászokat ma leginkább foglalkoztató kérdésekre is. Elmondta, hogy az éjjellátó kereső eszközök használatát a rendőrség javaslatára engedélyezték a sportvadászok számára, elsősorban biztonsági megfontolások miatt. A céltechnika ugyanakkor “meredeken ellenkezik a magyar vadászati etikával” szerinte. Megemlítette a hangtompító kérdését is, véleménye szerint

a hangtompítót csak akkor fogják engedélyezni, ha a vadászatra jogosultak többsége támogatja a használatát, és a közvélemény sem lesz elutasító ezzel az eszközzel szemben.

Semjén szerint jelenleg egyik feltétel sem áll fenn.

Személyes véleményem szerint, ahogy a hangtompító, úgy a vadászíjászat rossz megítélése is csupán tájékozatlanság kérdése. Az elsőszámú ellenérv ezekkel szemben a külső- és belső orvvadászat veszélye, holott egyik eszköz/módszer engedélyezése sem generálta sem több, sem pedig kevesebb visszaélést abban a korban, amikor egy valódi orvvadásznak minden modern eszköz a rendelkezésére áll, ha a akarja (értsd megvásárolhatja szabadon), és az átlag vadászt bizonyosan nem az orvvadászatra alkalmas eszközök hiánya, nem is a törvény, csupán a saját erkölcsi tartása, etikai meggyőződése tartja vissza az orvvadászattól. Ellenben a hazai vadászokat megfosztják egy alapvető egészségügyi védelemtől, a vadászterületet és környezetét a kisebb zavarástól, továbbá korlátoznak egy etikus, kitartást és nagy élményt kínáló vadászati módtól. Úgy, hogy más fejlett országokban mindkettő alapvetés, mégsem szabadult el a pokol.

A Nimród az írja, Semjén fontosnak tartotta megemlíteni azt az EU-ban készülődő javaslatot, amely betiltaná az ólomtartalmú lövedékek használatát. Ez ellen Magyarország és Csehország lép fel a leghatározottabban. Előbbi perben, kutatásokra hivatkozva cáfolja a javaslat állításait, illetve támadja az acéllövedékek használatát, mert annak káros hatásai inkább kimutathatóak. A csehek pedig azt az eredeti taktikát választották, hogy a légfegyver használatát a cseh nemzeti identitás részévé nyilvánították, ezzel védve az ólomlövedékek polgári fegyveres használatát.

A helyszínen Zámbó Péter agrárminisztériumi államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a vadászkamarának fontos szerepe lesz a növekvő terményárak miatt emelkedő vadkár problémájának elhárításában.

Idén 500 millió forint került az Országos Vadgazdálkodási Alapba, melyre folyamatosan pályázhatnak a vadászatra jogosultak.

A küldöttek megválasztották az OMVK tisztségviselőit, jóllehet a korábbihoz képest egyetlen személyi változás volt csak.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Rengeteg magyar vadász használ ma már éjjellátó vagy hőkamera előtétet, a merészebbek akár ugyanilyen céltávcsövet is. Aki utóbbit használja, az egyértelműen tojik a törvényi...

Sztori

Pista és két-három régi vadászcimbora 25 éve koptatja az Aranyalma Vt leseit. Ismerik az összes fűt-fát-bokrot, tudják, hogy melyik kondában jár babos, nomeg persze...

Hírek

A nemrég bemutatott Pulsar Trionyx binokulárt követi az új Hikmicro Gryphon, ami egyszerre hőkamera, éjjellátó, és távmérő is akár.

Hírek

Napvilágra került a Pulsar Trionyx, ami egy hőkamera és digitális éjjellátó kombó, másnevén fusion hőkamera. Ez a vonal a vadászati célú hőkamera keresők új...