Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Kevés volt az igazi újdonság az IWA-n

Olvasási idő: 3 perc Az ígértem, hogy tudósítani fogok az IWA-n megjelenő újdonságokról, de végül kiderült, hogy nem sok puskaport lőttek el a gyártók Nürnbergben. Íme az említésre méltók cuccok, amik a hazai vadászokat érdekelhetik, és még nem szerepeltek a blogon (pl. a korábbi SHOT Show újdonságai között, vagy az Infiray-Pulsar újdonságot bemutató cikkekben).

Az IWA-t is tépi a koronavírus. 2020-ban váratlanul elmaradt a kiállítás, 2021-ben csak online rendezték meg, így idén, 2022-ben volt újra fizikai mustra, közel 1000 kiállító részvételével. A szakma vegyes tapasztalatokkal rendelkezik, mert a vadász-specifikus kereskedők az elmúlt két évben még némi hasznot is fel tudtak mutatni, a sportlövészet-specifikus képviselők ellenben komoly veszteségeket könyvelhettek el a COVID következtében bezárt lőterek miatt.

Az IWA-n a közel 1000 kiállítót lehetetlen végigjárni, az odalátogatónak muszáj valami koncepciót kidolgoznia, ami alapján bejárhatja a kiállítást. Ezen kívül idén is szakmai kiállítás került megrendezésre, vagyis a hétköznapi látogatók előtt zárt volt az IWA. Márpedig a nyílt kiállításra igény lenne, ezért azt rebesgetik, hogy a szervezők átgondolják ezt az egész IWA koncepciót. Nem mondták ki, de sugallták, hogy kevesebb kiállító lenne és a nagyközönség számára is nyitott kell legyen.

Íme az újdonságok az all4shooters portál helyszíni tudósításai alapján:

Leupold

A Leupold top céltávcső családja, a VX-széria kiegészült. Eddig az 5x és a 6x-os átfogású variábelek rendelkeztek HD-jelzésű modellel, amibe alacsony színszórású, HD-lencsetag is került a jobb képminőség érdekében. A IWA-ra elhozták a VX-3HD modelljüket is, ami a legolcsóbb, 3x-os átfogású család HD-verziója. Ezen kívül megmutatták a Patrol 6HD hajtástávcsövet, és egy Mark 5HD nevű long-range távcsövet is.

F.A.I.R.

Az olaszok egy új bock-családdal rukkoltak elő, melynek neve Fossari. Alapvetően nem vadászfegyver, hanem sportlövészetre fejlesztették, abból viszont a FAIR szerint a legjobbak közül való, miután a lehető legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel, tudományos alapokon alkották meg a szériát. Mely egyébként három tagból áll: trap, skeet és sporting.

Fausti

A másik olasz gyártó csodaszép duplapuskával örvendeztette meg az IWA népét. A Fausti Core szériát alkotó Dea és Dea SLX a manapság fellelhető, exkluzív dupláknál a gyártó szerint kedvezőbb árfekvésű, elérhetőbb sörétes puska. (Én nem tudom, ezek a Dea-k itthon ugyanúgy 1 millió fölött vannak…lehet ez a Core széria valami más?) 12-es kalibertől .410-ig elérhető lesz, a csőhossz pedig 60cm-től 76cm-ig, fix vagy cseréhető choke-kal.

ATN

Az amerikai éjjellátó- és hőkameragyártó bemutatta az ismert Binox szériájának hőkamerás verzióját az ATN Binox 4T-t. Ez egy lézeres távmérővel rendelkező binokulár kereső, ami jóllehet már tavaly megjelent, így az újdonság az, hogy immáron Európában készül, ezért nem vonatkoznak rá az ITAR szabályok*, amiket más amerikai gyártóknak be kell tartaniuk.

*ITAR – International Traffic in Arms Regulations: amerikai korlátozás a haditechnikai felszerelések exportjával kapcsolatban. Emiatt 9Hz képfrissítésűek például a FLIR kamerák.

Így lett az európai piacon teljes értékű termék a Binox 4T, 60Hz képfrissítésű, 384px-es szenzorral és háromféle nagyítású objektívvel. Az ATN nem is adja meg az objektívek gyújtótávolságát, csak a nagyítást: 1,25x, 2x és 4. Az ATN jellemzője, hogy mindenféle high-tech földi jóval ellátják a termékeiket, ami akár még ballisztikai programot is magába foglal. Kíváncsi leszek, hogy az európai gyártás milyen hatással lesz a megbízhatóságára, mert itthon a kereskedők az ATN-re gyakran tekintenek amolyan “szabadidős-termékként”: értsd, csak az vegye meg, akinek sok a szabadideje, mert gyakran kell szaladgálni vele szervizbe. Sok vadászbolt és forgalmazó emiatt hagyott fel az ATN értékesítésével.

Hát ennyi. A további újdonságokról az alábbi cikkekben olvashattok:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Számos új terméket belengetett a PARD először a vegasi Shot Show-ra, aztán meg a nürnbergi IWA kiállításra, de ezekből a...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az eleve innovatívnak számító hőkameragyártó, a ThermTec is új termékekkel mutatkozott be az IWA kiállításon. Az első előtéteik, a zoomos...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Bemutatták a Telos hőkameracsaládot, egy keresőt, ami a prémium szegmensbe érkezik, és több szempontból rendhagyó és innovatív. Például azért, mert...

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: < 1 perc Szokás szerint minden év végén közzéteszem a Vadász Blog aktuális évi legolvasottabb cikkeit, és idéntől a Vadász Blog YouTube-csatorna...