Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Frissítette az Olight a Javelot puskalámpát

Az Olight csiszolt még néhány dolgot a 2019 nyarán bemutatott Javelot Pro modellen. A Javelot Pro 2 nagyobb fényteljesítménnyel, új akkuval és fejlettebb elektronikával, illetve kezelőszervekkel érkezik.

A Javelot 2 újdonságai címszavakban:

  • 2100 helyett 2500 lumen fényáram (a hatótáv maradt a régi kb. 1000 méter)
  • A középső hotspot maradt erős, de a környezetet jobban világítja
  • Új, dupla 5000mAh akkumulátor, akár 12 nap működési idő
  • Új kialakítású végkapcsoló és mágneses töltés
  • Új akkutöltöttség és világítási fokozat kijelzés
  • Új típusú lengőkapcsoló
  • Camo színváltozat

Kicsit bővebben: fényerőben, hatótávban a Javelot Pro 2 maradt olyan, mint a korábbi Javelot Pro, ami egy hangyányival erősebb csak, mint a régi, népszerű M3X Javelot volt. Az, hogy 2100 helyett 2500 lument tud, abból fakad, hogy a középső, nagy távolságok világítására való hotspot körül a Javelot Pro 2 fényesebb, mint a régi Pro. Ami a színeket illeti, nem nagyon értem az alábbi összehasonlítást. Az M3X Javelotnak volt ilyen sárgás fénye a mai Olightokhoz képest, a Javelot Pro már fehér fényű volt, szóval nem tudom, hogyan jön ki az alábbi képpár. De a periféria megvilágítása jól látható, ahogy az is, hogy a középső hotspot mennyivel nagyobb.

Ám az M3X-nél már az elsőgenerációs Javelot Pro is fejlettebb volt technikailag, az új Javelot Pro 2 pedig méginkább az. A korábbi, dupla 18650-es akkut (mely 2x3500mAh-t tudott) lecserélték dupla 21700-asra, így összesen 10.000mAh az akkuteljesítmény, ellenben ezzel picit nehezebb is lett a lámpa, 380g-ról 423g-ra hízott. (Csak viszonyításképpen az M3X Javelot és a hasonló Trustfire T70 kb 250 grammosak)

Ez a teljesítményugrás a korábbi 8 helyett akár 12 napnyi üzemidőt is ki tud szolgálni a legalacsonyabb, 15 lumenes fokozatban. A legerősebb fokozatokban az Olight továbbra is az okos megoldását alkalmazza, vagy a maximális, 2500 lumenes Turbo fényerővel a lámpa 5 percet világít folyamatosan, majd fokozatosan csökkenti a fényerejét először 1000, aztán 600 lumenig az elkövetkező 3,5 órában. A 600 lumen még mindig a High, vagyis az erős fokozat. A közepes állás 150 lumen, ezzel másfél napig működik a lámpa teljes töltöttség esetén, a leggyengébb (Low 15 lumenes) kereső fokozaton pedig 12 napig.

A Javelot Pro 2-n lévő újfajta végkapcsoló csak ezen a típuson újdonság, a Javelot Turbon, és az új Warrior X modelleken már korábban megismerhettük. Mágneses csatlakozású ez is, vagyis a töltő és a lengőkapcsoló is mágnessel tapad a (kézzel is működtethető) végkapcsolóhoz, de utóbbi új kialakítású lett. Kapott néhány dudort, hogy véletlenül ne tudjon benyomódni a gomb a táskában, és kapott egy hornyot is, amibe az újfajta lengőkapcsoló tud belekapaszkodni, így az lezárható. Értsd, ha bokrosban kell mondjuk utánkeresni, a puska pedig a vállunkon, a vezetékbe akadó ágak nem tudják letépni a mágneses rögzítésű lengőkapcsolót, mert rá van zárva a lámpára.

A lengőkapcsoló maga teljesen új az Olightnál. Két gombos, melyből a nagyobbik a teljes (Turbo) fényerőt adja, a kisebbik gomb pedig a legalacsonyabb (Low) fényerőt villantja fel. Feltételezem ugyanúgy működik ettől függetlenül, mint az eddigi Olight okos kapcsolók, vagyis rövid nyomásra on/off kapcsolóként funkcionál, nyomva tartásra pedig pillanatkapcsolóként.

Megújult a lámpa oldalán lévő funkciókapcsoló is. Ezt a Javelot Pro 2 a Marauder 2-től, és a Seeker Pro-tól örökölte. A gomb két oldalán egy-egy ledsort találunk, egyik a töltöttséget mutatja, a másik a fényerőt. Ez utóbbi elvileg arra is jó visszajelzés, ha a lámpa már híján van az akkutöltöttségnek, és visszavesz a lumenekből.

A Javelot Pro 2 fekete változatban kapható, illetve a korábbi drapp (Coyote Tan) színváltozat helyett camo verzióban lesz elérhető (ld. borítóképen).

Az Olight Javelot Pro 2 már kapható a Leitz Hungáriánál, magában és szettben is.

Még több vadászlámpa

Tovább kutakodnál vadászlámpa témában? Ismert meg az Olight kereső- és fejlámpa kínálatát összehasonlító tesztünkből, melyről videó is készült. Ha kifejezetten a puskalámpák érdekelnek, készült ezekről is egy összehasonlítás, igaz 1,5 éve, de máig hasznos. A régi M3X és Javelot Turbo modellekről külön videó van a YouTube-on. Ha kisebb, könnyebb, de nagyteljesítményű puskalámpát keresel, ajánlom figyelmedbe az Olight Warrior X Turbot, ami a régi M3X Javelottal egyenértékű fényt ad, fele akkora méretben, ügyesebb lengőkapcsolóval. Amennyiben olcsóbb puskalámpák után keresnél, nézd meg a Trustfire puskalámpákról készült videót.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Az alábbi videóban az Olight három praktikus és nem túl drága lámpáját mutatom be. Ezek a korábban írott cikkben már ismertetett Obulb, az új...

Kiegészítő teszt

Górcső alá vettem az Olight jópár kézi és fejlámpáját. Ezek összevetése, rövid bemutatása következik, végül pedig egy videó a keresőlámpák egymáshoz viszonyított fényerejéről. Puskalámpák...

Tudtad-e?

Zöldbe, barnába öltözünk, narancs láthatóságit veszünk fel, a lámpáknál, fényvetőknél meg arról vitatkozunk, hogy mit lát a vad, és mit nem. Ássunk egy kicsit...

Lámpa teszt

Amikor megláttam a kínálatban az Olight OBulb lámpát, úgy voltam vele, hogy csak egy "enpluszegyedik" kempinglámpa lehet. De azért kértem egyet kipróbálásra, hátha ki...