Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új termékek a Pulsartól

A cég az amerikai Shot Show premierjére időzítette néhány új hőkameráját, melyek közt vannak érdekesek és “érdekesek” is…csak épp az egyik pozitív, a másik inkább negatív felhanggal. Aztán majd meglátjuk, melyik mit mutat.

Az egyik érdekes termék a Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO céltávcső, ami a Pulsar szerint a hiányzó láncszem volt a termékpalettájukból. Minden jel szerint ez lett a litvánok zászlóshajó céltechnikája. Ezen kívül jött még egy új kategória is, a Talion XQ38 céltávcső, amit egyelőre nem tudunk hová tenni. A Pulsar szerint kompaktságával, sokoldalúságával, és fejlett funkcionalitásával hívja fel magára a figyelmet.

Ami a Vadász Blog tematikája (és a magyar törvények) szempontjából relevánsabb, az az új Axion 2 XQ35 hőkamera kereső, és ennek lézeres távmérővel ellátott változata.

Nagy meglepetés ez, hiszen a 17 mikronos, 384×288 pixeles Axion XQ38 modellek mindössze másfél évesek, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar lecseréli őket a Pulsar. Aztán az Axion XQ35 specifikációit olvasva arra a következtetésre jutottam, hogy a 38mm-es verzió vélhetően nem lett sikerszéria, ezért módosítottak rajta. A cég leírása szerint a 38mm F/1.2 objektívet egy 35mm F/1.0 váltotta, és a készülékbe a francia Lynred szenzorgyártó cég bolométerét tették, ami által állítólag jobb lett a képminőség, megnőtt az akkuidő (jóllehet az Axionokban eddig is Lynred szenzor ketyegett, maximum egy régebbi típus). Az Axion új képalkotási algoritmust is kapott, ráadásul mindezt olcsóbban adják, mint a korábbi modellt.

Ez eddig szép és jó, de…

… a Pulsarnak – immáron mondhatjuk -, hogy van egy korrektnek nem igazán nevezhető trükkje. A számukra “kínos” adatokat ugyanis rendre kihagyják a specifikációkból. Az teljesen normális, hogy a marketingszövegben nem említik, ami egyébként nem nagy szám, de, hogy az ilyen adatokat még a műszaki leírásból is kihagyják, már nem annyira korrekt. Három éve, amikor a Helionok még 60mK-esek voltak, sehol nem tüntették fel az adatlapokon a NETD értéket, csak innen-onnan lehetett tudni ezt az adatot. Aztán jöttek a 40mK-es készülékeik, akkor már “nagy mellénnyel” kiírták mindenhová, nemkülönben a 25mK-t is a Helion Pro esetében.

Azoknál az adatoknál, amikkel nem lehet büszkélkedni, a műszaki leírásban a Pulsar általában nagyvonalúan csak egy gondolatjelet húz be. Ilyen volt egy időben az NETD érték, meg az akkuidő is sok esetben. A mostani, új Axionoknál is erre a sorsra jutott a pár adat. Az NETD-ről egy szó sem esik, de szerencsére ez a szenzor megtalálható a Lynred weboldalán Pico384 Gen2 néven, ahol leírják, hogy 60mK a termikus érzékenysége, mint a régi Pulsar Helionoknak, Axion Keyeknek, Axion XM30S-nek és az új Axion XM30F-nek.

A kijelzőt pedig a Pulsar csak amolyan mellékesen említi a weboldalán, ami történetesen egy 640×400 pixeles (VGA) AMOLED. (időközben pótolták a specifikációk közt is)

Az új Axion 2 XQ35-ök tehát az elődmodellhez, az XQ38-hoz képest gyengébb szenzort, és kijelzőt kaptak, ezért tudnak majd olcsóbbak lenni. A kisebb kijelző persze kevesebbet is fogyaszt, így már lehet dicsekedni a 11 órás akkuidővel, amely adatot meg a tavalyi XQ38-nál igyekeztek jótékonyan elhallgatni, miután az nem volt túl huszáros e téren. Hát ilyen a marketing.

A kisebb kijelző, és a kisebb gyújtótávolság miatt az Axion 2 XQ35 alapnagyítása 2x-esre csökkent a korábbi 3.5x-ösről, a látószög pedig 10.7°-ra nőtt 9.8°-ról. Az észlelési távolság mindössze 50 métert csökkent, 1300 méterre, bár a Pulsar itt is trükközik kicsit, ugyanis saját bevallásuk szerint “standard 1.8m magas emberalakkal” számolják ezt az értéket. Ezzel szemben más gyártók 1.7m-rel, ami a valódi ipari sztenderd. Nyilván ezzel a kis trükkel meg tudják toldani pár méterrel az észlelési távolságot.

Az új Axionok legszimpatikusabb húzása az elődökhöz képest a AC, és az 5GHz-es Wifi megjelenése, amik gyorsabb adatátvitelt biztosítanak, meg a magnéziumötvözet ház. Aztán nagyjából ennyi, a többit majd megmutatja a való élet.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A Guide bemutatta a népszerű TrackIR széria 2. generációját kisebb-nagyobb módosításokkal, új névvel. Íme a Guide TK Gen2 Kitalpha.

Hőkamera teszt

A kisfelbontású Guide Normae modellek után lehetőségem volt kipróbálni a 640x480 pixeles, 12 µm pixelméretű, drágább modelleket is, 35mm-es, illetve 50mm-es objektívvel. Íme a...

Hírek

A litván székhelyű Pulsarról köztudomású, hogy vannak érdekeltségei Beloruszban, Oroszországban és Ukrajnában is, vagyis minden olyan országban, amely az épp zajló háborúban közvetlenül érintett....

Videók

Bemutatkozik az távmérős hőkamera kereső két új példánya, az Infiray Finder 2 FL35R és FH35R.