Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Hoyt csigás íjak 2022-re

Beújított a legendás amerikai gyártó két csúcsmodellel, egy termetes vadászok számára szánt típussal, és egy sebességre kihegyezett csigás íjjal.

Összesen hat új csigás íjat mutatott be a Hoyt a napokban, melyek a 2022-es modellpalettát képezik.

Közös jellemzője az új Ventum Pro és Carbon RX-7 modelleknek, hogy miután sem az irányzék, sem a kifutó nem az íj oldalán kerül rögzítésre (In-Line System), ezért új, laposabb profilú vesszőtárakat kínálnak hozzájuk, javítva ezzel az íj egyensúlyát, tömegközéppontját. Épp, mint a Mathewsnál az idei évtől. Természetesen ehhez ún. “dovetail” rögzítésű kifutót, és Picatinny rögzítésű irányzékot kell venni. Ha mindkettőből hagyományos, csavaros rögzítésűnk van, azt továbbra is felszerelhetjük a megszokott módon ezekre az íjakra, ám úgy az új, lapos profilú tár nem lesz kompatibilis.

Carbon RX-7 és RX-7 Ultra

Furcsán alakítják a számozást Hoyték a karbon szériánál. Az RX-1-et követte az RX-3, majd a -4, -5, és most az RX-7. Valamiért a 2 és a 6 kimaradt. A nagyobb volumenű újítás tavaly már megtörtént (hosszú évek után Cam&Half csigarendszerről Binary Cam rendszerre váltottak), így idén csak új külcsínnel és kisebb frissítésekkel találkozhatunk. A tavaly bemutatkozott HBX csigarendszert még némiképp csiszolgatták, így kaptuk a HBX PRO-t az idei csúcsmodellekben. A gyártó szerint még finomabban húzható, még csendesebb és gyorsabb a PRO verzió. Mondjuk papíron gyorsabb nem lett.

Ami újdonság még a karbon modellen, az az áttervezett Vitalpoint markolat, a dupla rezgéselnyelő a középrészen (lent és fent is van már egy-egy Shock Pod), illetve a picivel alacsonyabbra helyezett oldalstabilizátor rögzítési pont.

Az új RED-WRX RX-7 modell 30″ tengelytávú (az Ultra 34″), 6 1/4″ aljzási magasságú (Ultra 7″) és 342 FPS ATA-sebességű (Ultra 334 FPS). A körülbelüli IBO sebességhez vonjunk le belőle úgy 8 FPS-t (legalábbis a PSE-nél ennyi szokott lenni a különbség).

Ami viszont nagy dolog a Hoyt esetében, hogy eddig a karbon íjaik hiába voltak szénszálból, semmivel sem voltak könnyebbek az alumínium társaiknál. Márpedig azon túl, hogy nem fagy rá a kezünk télen, az kellene még az előnye legyen, hogy könnyebb, mint a fém. Az új modellek azonban lefogytak. Az RX-7 3.9 font tömegű lett (1.78kg), az RX-7 Ultra pedig 4.3 font (1.95kg) a korábbi 4.4 / 4.6 lbs (2.0/2.08kg) helyett, ami inkább az alu íjak tömegére jellemző érték. Jóllehet ez még mindig csak közelíti a PSE-féle 3.6 fontot (1.63kg), vagy a Bowtech-féle 3.3 fontot (1.5kg), bár láthatóan ebben “több anyag” van, mint mondjuk a Bowtech Carbon Zionban.

Érdemes megnézni, hogyan változott Carbon RX széria az évek során, hogyan tisztult le az első generációs szövevényes-tekergős-csöves designból, egy továbbra is különleges formavilágú, elegáns csigás íjjá. Senki ne mondja, hogy nem fejlődik a karbon technológia, amikor ma már egy sokkal egyszerűbb formával is (első netes tesztek alapján) nagyobb merevséget, kevesebb vibrációt tudnak elérni. Szép íj lett az RX-7, ez kétségtelen!

Ventum Pro 30 és Pro 33

A Hoyt alumínium csúcsmodellje tavaly a Ventum volt, az első Binary csigás, alumínium Hoyt csigás íj. Az idei Pro változat szintén HBX PRO csigarendszert kapott, mint az RX-7, szintén 342 FPS (ATA), 30″ tengelytávú, de 6″ aljzási magasságú, és 4.5 font (2.04kg) tömegű. A nagyobbik Ventum Pro 33 pedig 33″ tengelytávú, 6 3/8″ aljzási magasságú, 4.7 font (2.13kg) tömegű.

A fentebb már említett, új Vitalpoint markolat és dupla rezgéselnyelőn kívül a Ventum Pro különlegessége, hogy a speciális, Picatinny felfogatású irányzék sínjét idén már belemarták az alumíniumba (tavaly még csak egy rácsavarozható Picatinny sínt adtak az íjhoz). Ilyen típusú irányzékot találhatunk már a Hoyt gyáriján kívül az Axcel, a T.R.U. Ball, a HHA, a Garmin Xero, vagy a Fuse kínálatában, míg a Black Gold Picatinny-adaptert kínál a saját irányzékaihoz.

Twin Turbo és Highline

E két új modellből a Twin Turbo szintén egy RX Carbon modell, de még a tavalyi design picikét átszabott, HBX Twin Turbo csigával ellátott változata. 33″ tengelytávú, sebességre kihelyezett íjról beszélünk, ami 5 7/8″ aljzási magasságú, és 350 FPS ATA-sebességű. Nem kezdőknek, vagy fájós vállúaknak való íj, annyi szent. 🙂 Nem is árulják 80# max húzóerővel, csak 70#-tal.

A Highline pedig egy kevésbé parallel íjkarokkal rendelkező, klasszikusabb formavilágú csigás íj, kifejezetten termetes méretű íjászok számára. 36,5″ tengelytávú, 7 7/8″ aljzási magasságú, és a húzáshossza 34″-ig állítható. Az íj tömege sem elhanyagolható, 4.9 font, vagyis 2.2 kg.

Persze ezek a csúcsmodellek árnyékában kissé megbújó modellek is rendelkeznek az In-Line rögzítési pontokkal, a mini stabilizátorral, és az új markolattal.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Az első PSE Omen csigás íj 2010-ben mutatkozott be, mint speed bow, vagyis sebességre kihegyezett íj. Több iterációt is megélt (Omen Pro), majd az...

Vadászíjászat

Íjat hangolnia minden vadászíjásznak meg kell tanulnia, mégpedig profi módon. Erről már a vadászíjász tankönyvben, tanfolyamon is esik szó, de most részleteiben is belemegyünk...

Vadászíjászat

Aki vadászíjász vizsgára készül, az találkozni fog a tananyagban a különféle csigarendszerekkel. Ámde a tankönyv technikai része régen íródott, terjedelmi korlátok miatt rövidségre törekszik,...

Hírek

Az ígértem, hogy tudósítani fogok az IWA-n megjelenő újdonságokról, de végül kiderült, hogy nem sok puskaport lőttek el a gyártók Nürnbergben. Íme az említésre...