Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Diana, vagy Szent Hubertusz?

21. század ide vagy oda, a vadászatot mindmáig átitatja a hit, a babona és a vallás, még ha nem is annyira, mint régen. Tegnap volt Szent Hubertusz napja, aki a vadászat védőszentje, mégis a hétköznapokban Dianát szokás emlegetni. Kik is ők?

November 3. Szent Hubertusz napja, amiről tegnap egész komoly mértékben emlékezett meg mind a magyar, mind pedig a nemzetközi vadásztársadalom. Lehet csak az én tájékozatlanságom, de ennek a napnak szerintem az elmúlt években nem volt ilyen “reprezentációja”, mint most.

Dianával ellentétben Szent Hubertusz valós személy volt, születésének dátumát csak saccolják (kb. Kr.u. 656), a haláláról viszont pontos adatok vannak: Kr.u. 727. május 30. Hubert római katolikus püspök volt, kezdetben Maastrichtben, később Lüttichben, aki az egyházmegyéje területén az utolsó pogányokat is megtérítette. A sors fintora, hogy még azelőtt, hogy a vadászat védőszentjévé vált volna, úgy halt meg, hogy egy horgászaton szerzett sebesülése okozott nála betegséget, majd rövidesen halált.

A legenda szerint Szt. Hubertusz egy nagypénteki vadászat alkalmával pompázatos szarvast pillantott meg, agancsai között fénylő kereszttel. Hubertusz e jel hatására magába szállt és felhagyott a vadászattal. Először remete, aztán pap, majd püspök lett, többszáz évvel később pedig a vadászok és erdészek védőszentjükké választották. E legendára utal a Jägermeister keserűlikőr közismert logója.

Ezzel szemben Diána legendája sokkal régebbre tehető. Igen, legenda, hiszen Diána istennő, vagy ha úgy tetszik holdistennő, a római mitológiában bukkant fel időszámításunk előtt négy századdal. A hódításokról ismert Római Köztársaság idejében vontak párhozamot a görög istenekkel, így a római Dianát a görög Artemisz istennővel azonosították. Ekkortól lett a vadászat istene, aki uralja a vadállatokat és a vadont, és nem mellesleg a szüzesség jelképe, a szülés és a nők védnöke is.

Igen ám, de a Római Birodalomban Kr.u. 313-ban I. Constantinus engedélyezte a korábban üldözött kereszténységet, ami végül odáig jutott, hogy a század végén I. Theodosius államvallássá léptette elő.

A keresztény egyház tudvalevőleg nem tűri meg a többistenhitet, emiatt felettébb érdekes az, hogy manapság egy keresztény Európában, egy deklaráltan keresztény Magyarországon a vadászok mégis oly’ sokat emlegetik Dianát, a vadászat istennőjét…és annál kevesebbet Szt. Hubertuszt a katolikus védőszentet. Nem nagyon láttam még olyan terítékfotót, vagy vadásztörténetet, ahol azt írták volna “Szent Hubertusz közbenjárásával sikerült ma elejteni ezt a kant”.

De legalább a jägert szeretjük! 😉

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Megjelent a Magyar Közlönyben az új jogszabály, miszerint engedélyezett az eurázsiai hód gyérítése abban az esetben, ha a vadászatra jogosult megkéri és megkapja rá...

Hírek

Kampányt és petíciót indított a FACE, Európa összes nemzeti vadászati szövetségének támogatásával, mert a vadászat európai ügye durván kezd elharapózni. A múltkori gigantikus spanyol...

Vélemény, ajánló

Az elkövetkező hetekben behatóbban is foglalkozik majd a Vadász Blog és annak multimédiás felületei az e-beírókönyv jelenségével, lehetőségével, bemutatva, hogy mire jó és mire...

Sztori

Itt vannak ni!