Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Vadászíjász újdonságok októberben

Kezdődik a vadászíjász bejelentések időszaka. A sort a Bear Archery kezdte a 2022-es íjakkal, illetve a Garmin a Xero Pro távmérős vadászíjász irányzékkal.

A nagy íjgyártók közül a Bear volt az első, aki bemutatta az új line-upot jövő évre. Évek óta ez az első alkalom, hogy a cég ilyen sok új íjat egyszerre mutat be a prémium kategóriától a közékategórián át a belépőszintig és a tradícionális vonalig.

Az új zászlóshajó csigásuk a Bear Refine EKO. A csigarendszer maradt a korábbi EKO, ahogy a Bear íjakra jellemző sarkos, szögletes forma is. Igazából a középrészt dolgozták át kicsit, rezgéselnyelők kerültek át egyik helyről a másikra, hogy az íj csendesebb legyen. Ezen kívül kétféle markolatot adnak az íjhoz, melyből az egyik (GRIZgrip az újabbik) kicsit dudorodó, a másik (VERSAgrip) lapos. 33″ tengelytávval és 6 3/8″ aljzási magassággal rendelkezik. Továbbra is adott a tavaly megjelent, középrészbe integrált vízszintező libella, ami az irányzékok 2. és 3. tengelyen történő beállítását segíti. 342 FPS sebességű íjjal van dolgunk, aminek a kikönnyülése 75-90% között állítható, a húzáshossza pedig 26.5-30.5″ között. 4.4 font az íj saját tömege, és 8-féle színváltozatban kapható (lent a Realtree Edge és a Throwback Tan).

A felső- és alsóközépkategóriát a Legend szériához tartozó Whitetail Legend Pro (EKO, 30″, 6.25″, 339FPS, 26-30″), az Alaskan (DHC cam&half, 32″, 6.25″, 335FPS, 25.5-31″), és az Escalate (EKO, 31″, 6.5″, 339FPS, 26-30″) adják, a belépőszintet pedig a Resurgence (cam&half, 30″, 6.25″, 320FPS, 23.5-30.5″) és Resurgence LD (single cam, 32″ húzáshossz), továbbá a Species EV (single cam, 30″‘, 6.75″, 320FPS, 23.5-30.5″). A Resurgence és a Species EV ready-to-hunt szettben lesz kapható.

A fenti íjak mindegyike 55-70#, vagy 45-60# változatban lesznek elérhetők. A tradícionális íjak közül újjáéledt a legendának számító Kodiak vonal, amit még maga Fred Bear vezetett be anno a köztudatba. A csodaszép, kecses vadászrefi mellé kapható lesz egy take-down változat is, egy szintetikus középrésszel rendelkező take-down, a Kodiak Hunter (60″, 35-60#) és Kodiak Magnum (52″, 35-60#) modellek.

Garmin Xero Pro

A Garmin legendás csigásíj irányzékát kevés ember használja. A világ ezen részén azért, mert iszonyatosan drága. A Nagy Víz másik oldalán meg azért, mert a legtöbb államban tiltott, miután digitális. Ez azonban nem tántorította el a GPS- és okosóragyártót, hogy az A1 és A1i modellek után e hónapban bemutassa a Xero Pro távmérős irányzékot…még drágábban. A Pro pár dologban különbözik az A1i-től, ezek az alábbiak:

  • microadjustos állítás minden tengelyen
  • gyorscsatlakozós rögzítés, így szállításhoz levehető
  • beépített dőlésmérő (jelzés jelenik meg az irányzópötty körül, ha döntjük az íjat)
  • új Hoyt íjakhoz Picatinny-sínes verzió
  • XD mód (ha gyakorláskor nagyobb távolságokra lövünk, könnyen átállítható az irányzék a korábban belőtt távolságokhoz képest, bekalkulálja a microadjustos fizikai elmozdítást)
XD mód
  • ballisztikai csúcs: a Xero az irányzópont fölött villogó ponttal megmutatja, hogy az adott célpontra lőve a vessző ballisztikájában hová esik a csúcspont, így fedett terepen, erdőben kalkulálhatunk vele, ha ágak, gallyak lógnak be a képbe
  • picivel nehezebb, mint a korábbi Xero modellek, pedig azok se voltak épp könnyűek
  • jóval drágább, mint a korábbi Xero modellek

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Josh Bowmar nem ma kezdte a szakmát, a Tengerentúl egyik legismertebb vadászíjásza. Karácsony előtt jelent meg az új filmje, melyben vízilóra mennek Tanzániában. Nem...

Vadászíjászat

Beújított a legendás amerikai gyártó két csúcsmodellel, egy termetes vadászok számára szánt típussal, és egy sebességre kihegyezett csigás íjjal.

Vadászíjászat

Három nagy gyártó is mutatott be új csigás íjakat az elmúlt hetekben. A Mathews és a Prime csúcsmodellekkel nyitott, utóbbi komoly kanyart is tett,...

Vadászíjászat

Egyre többen vadásznának íjjal, de igen gyakran falakba ütköznek ebben az országban akkor, amikor a gyakorlati megvalósításról esne szó. Egy fórumba feltöltött fotó egy...