Kalappal!

Mit keresel?

Vélemény, ajánló

FeHoVa és a Világkiállítás – 2. képes beszámoló

4 napot töltöttem már az Egy a Természettel kiállításon, így összejött némi anyag egy újabb beszámolóhoz.

A kiállítás továbbra is szuper, minden hazai vadásznak javasolni tudom, hogy menjen el, és nézze meg, vigye a családot, gyereket is, ha van bennük egy szemernyi érdeklődés a természet iránt, mert élvezni fogják. Az előző beszámolóban leírtam már, de megismételném, hogy elképesztően monumentális és látványos a G-pavilonban található trófea- és preparátumkiállítás. Annyi trófea van (több mint 2000db!), hogy egyenként végig sem lehet nézni őket, de egyben egészen lenyűgöző a látvány. A köztük lévő preparátumok felölelik a földrészeket, Európa, Afrika, Amerika, Sarkvidék, Ázsia vadfajai lettek elhelyezve a lehetőséghez képest autentikus környezetben.

Ugyanitt megtaláljuk a hazai rekorder trófeák (Guth, Lábod, Karapancsa, Martonvásár, stb) eredeti példányait, melyek ugyebár nemzeti kincsnek számítanak (tudomásom szerint ritka, hogy az eredetit állítják ki, általában másolatokat szoktak), de külföldi rekorderek is láthatók a helyszíni trófeabíráló stand két oldalán.

A G pavilon másik oldalán osztozik a 12. Nyílt Európai Taxidermia Bajnokság kiállítása, elképesztően igényes preparátumokkal, szintén a világ minden tájáról, illetve a Blaser-Rigby-Mauser-Sauer-Liemke-Minox stand csodaszép fegyverekkel, és két brutálisan komoly terepjáróval.

Az F-pavilonban a hagyományos vadászati módok kaptak helyet, ragadozómadarak minden mennyiségben az aprócska koyiba füleskuviktól a szirti sasig. Vadászíjászok, agarászok és elöltöltősök várják az érdeklődőket, és lehet lőni is íjjakkal, vagy gyengített töltetű elöltöltős puskával, továbbá VR-játék is helyet kapott itt.

A H-pavilonban van a Központi Magyar Kiállítás, melyben híres, nagy vadászainkat mutatják be szobrokkal, fotókkal, leírásokkal, puskáik eredeti példányaival, illetve a haza vadfajokat is megismerhetjük kisfilmekből. De van itt még rengeteg preparátum, modern szobor, Seuso kincs, stb.

Az A-pavilon a nagyvilágé, 22 ország vadászati képviseletének kisebb-nagyobb standja látható itt az egyszerűtől az impozánsig, gyönyörű trófeákkal és preparátumokkal, vagy épp anélkül. A 22 országon túl olyan nagy szervezetek is megtalálhatók az A-ban, mint a FACE, az SCI, a FAO, a CIC, vagy épp a hazaiak közül az OMVK, az OMVV, a MOHOSZ, a MEOE, az állami erdőgazdaságok közös standja, és néhány egyetem. A virtuális valóság élmények természetesen itt sem maradtak ki. A Kamara/Védegylet standján váratlanul kiállították a végre hamarosan érkező plasztik vadászjegy designját is. 🙂

A D pavilon a vízé és a halaké, a Kincsem Parkban pedig rendszeresek kétnyelvű kommentárral zajló solymász, íjász, agarász és lovasbemutatók, sőt műkotorékot is építettek ide fadobozokból. E hétvégén pedig kinyitott a FeHoVa+ kiállítás is az E pavilonban, de aki csak emiatt jönne, az valószínűleg csalódni fog. Az Egy a Természettel kiállítás gyakorlatilag egy óriási, 7,5 hektáros múzeum, szóval kereskedelmi részlegként e hétvégén az E pavilon funkcionál, de az ebben helyet kapó Fehova csak egy amolyan mini-Fehova, kb harmadakkora, mint az igazi, meglehetősen kevés kiállítóval. A legnagyobb cégek jórésze nem ment ki, vagy azért mert tartanak a Covidtól, vagy a horror összegű helyárak miatt, aki kiment annak is a szokásosnál kisebb standja van. A ruhások vannak a legtöbben, emiatt olyan a Fehova+ mint egy lengyelpiac. Fegyver nem sok van, és horgászcuccokat se nagyon keressünk, alig van 3-4 stand, ami peca-specifikus. Az egyetlen érdekesség számomra az E pavilonban az Ineos terepjáró debütálása volt, ami az egykori Land Rover Defender újragondolt, de az eredeti formát megőrző koppintása, 18 millió + áfáért.

A C pavilon valójában nem egy pavilon, hanem egy gigantikus kongresszusi központ, ahol folyamatosak a konferenciák.

Ezek egy része bárki számára nyitott, egy része előzetes regisztrációhoz kötött, egy része pedig nemzetközi szakmai szervezetek által tartott, zártkörű kongresszus. Ugyanitt található a 21. századi vadász és agrár megoldásokat bemutató Innovációs Showroom, ami látványos is meg nem is. Permetező DJI drón, ami akkora mint egy quad, 360 fokos panorámájú, stilizált természetet prezentáló “trip-sátor”, VR megoldások, interaktív játék, mesterséges intelligenciával vadkárt felmérő szoftver, ésatöbbi, meg egy “innovációs” felmosóvödör a csarnok végében, amibe a beázó tetőről hullik a csapadék esős napokon. 😀

E hétvégén szombaton vadászíjász tematikus nap lesz, vasárnap pedig solymász tematikus nap. Aki szuvenírokra vágyik, keresse a bejáratnál az Egy a Természettel kiállítás hivatalos boltját, illetve mögötte a Szerdahelyi és a Weigl vadászboltok “konténerét”. Ezeken a helyeken a kiállítás teljes ideje alatt lehetőség van vásárolni a kiállításhoz kapcsolódó könyveket, könysorozatokat és más kiadványokat, továbbá az OWN logójával ékesített kitűzőket, övet, késeket, stb. Több mint félmillió Ft-ért még a kiállítás emlékére készült porcelánkészletet is vehetünk.

Sokan írják a közösségi médiában egy-egy kép alapján, hogy “alig lézengenek”. Ez azonban nem igaz, rengeteg a látogató, hétközben főleg a gyerekek a 8 évestől a 18 évesig. Csak hát ne feledjük, hogy a FeHoVán megszokott tömeg most 7,5 hektáron, 8 pavilonban oszlik el, emiatt sehol nem kell tolongani, kényelmesen végigjárhatjuk a kiállítást. Ja és továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az egész megtekintésére (főleg Fehovával együtt) nem elegendő egy nap. Rengeteget kell menni, aki reggel érkezik, délutánra tuti elfárad, és ideje se lesz egy nap alatt mindent alaposan megnézni, elolvasni, megcsodálni, végignézni. Minimum két nap kell ehhez a kiállításhoz.

Az előző képes beszámoló megtekinthető ide kattintva.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vélemény, ajánló

Online is elérhető már a Nimród Magazin Youtube csatornáján A bereki ember c. film. Érdemes megnézni.

Vélemény, ajánló

Ebben az írásban igyekszem a Világkiállításról objektív képet festeni, mert ezt nem sokan tették meg ebben az országban. A kormánypárti média egekig magasztalta, az...

Hírek

"13 éves voltam, de emlékszem. Nyilván az nem volt ennyire színvonalas." - ezt a mondatot egy látogatótól csíptem el, aki a párjának emlegette fel...

Hírek

Ha elkerülte volna a figyelmed, akkor jelezném, hogy a Vadászati Világkiállítás weboldalán már rengeteg infó található. Ezekből szemezgetnék néhány alapvető tudnivalót.