Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új hőkamerák az Infiraytől

Olvasási idő: 5 perc A cég új belépőszintű keresőket, és high-end hőkamera céltávcsöveket mutatott be. Itt a jóárasított Infiray E3w és C2w, továbbá a csúcskategóriás Tube TH35 és Saim SCH50.

Először is az Infiraynél beindult a marketinggépezet. Eddig klasszikus kínai vállalatként működtek, gyárottak, a marketinget meg a helyi forgalmazókra bízták. Idén ősztől azonban úgy tűnik új szintre léptek, ami gyanítom annak köszönhető, hogy nemrég betörtek az amerikai piacra is. Ennek köszönhetően ilyen látványos, “amerikaivadászos” videók készülnek:

…de kaptunk már Infiray merchandise cuccokat is (a termosz nagyon jó!):

De most lássuk az új termékeket!

A keresők közül az E3w egy régiúj termék, a C2w pedig teljesen új. Ezek az eddigi, népszerű Infiray E3n és E2n V2.0 hőkamera keresőkre alapoznak, optikai tulajdonságaikban megegyeznek velük, de a gyártó megspékelte őket a fotó/videó rögzítés lehetőségével, WiFi kapcsolattal és a kép-a-képben (PIP) ablak funkcióval. Ennek megfelelően a specifikációk az alábbiak:

Infiray E3w

  • 384x288px 17 µm bolométer
  • 50Hz képfrissítés
  • 19mm F/1.0 objektív
  • Fix fókusz (közeltől a végtelenig minden éles, a szenzorméret és a gyújtótáv miatt nincs szükség élességállításra)
  • < 40mK érzékenység
  • 720x540px felbontású LCOS kijelző
  • 696 méter észlelési távolság
  • 0,85x nagytás, 19.5° látószög
  • 2x és 4x digitális zoom
  • Fotó/videó rögzítés, 16GB belső memória
  • WiFi kapcsolat
  • 5 hőképet tartalmazó színpaletta
  • PIP ablak
  • 7 óra akkuidő egy töltéssel

Aki már 2-3 éve is nézegette a hőkamera keresőket, ismerősek lehetnek a fenti adatok az elsőgenerációs Iray E3+ 19mm időszakából. Ennek a lecsupaszított és újratervezett változata lett később a nagy népszerűségnek örvendő E3n. Az E3w közel ugyanaz a modell, mint anno az E3+ 19mm volt, de azért van némi különbség, nem csak újra polcra tette az Infiray a 3 évvel ezelőtti készülékét. Az E3w-ben más a szoftver, a képalkotó algoritmus, ami sarkalatos pontja egy hőkamerának. Ezen kívül az E3+ még 50mK-es volt, az E3w pedig már 40mK érzékenységű, továbbá megjelent a szolgáltatások között a PIP ablak is. Arról nem beszélve, hogy az új E3w okos szettben (tok, nyakpánt, powerbank) 384.900 Ft, míg a régi E3+ 570ezer körül futott ki 2019-ben. Ebből is látszik, hogy lementek a hőkamera árak 2-3 év alatt.

A fix fókuszos lencséről még egy pár szót: sokszor elmondtam már, de a közösségi médiában még mindig zagyvaságokat beszélnek egyesek a fix fókuszról. Gyakran ez negatívumként hangzik el, mondván, hogy kihagyták a fókuszálás lehetőségét ezekből a kamerákból. Valóban kihagyták, de nem azért, hogy spóroljanak, vagy szándékosan lebutítsák, hanem azért, mert nincs rá szükség. A kis szenzorméret és a nagy látószög kombinációjának eredményeképpen a kamera mélységélessége olyan nagy, hogy minden éles a képen a közelponttól a végtelenig, így nincs szükség kézi élességállításra. Érdekes, hogy amikor a Steiner Nighthunter 8×56 keresőtávcsőben nem kell élességet állítani (a szemünk fókuszál a távcsőben közelre és távolra), azt eladják hangzatos “automatikus élességállításnak”…ott bezzeg senki nem akarja előadni, hogy a Steiner kispórolta az élességállítást a távcsövéből, pedig aztán semmilyen automatika nincs benne! És igen, néha előfordul, hogy a fix fókuszos hőkamerák nem túl élesek. De ez nem a fókuszálás hiánya miatt van. Ezek a kamerák akkor sem lennének élesebbek, ha kapnának fókuszálható lencsét: hiába tekergetnénk, nem változna semmi. Azért életlenebbek, mert belépőszintű kamerák, kis szenzorral, kis nagyítással, egyszerű képalkotással (pl. Hikmicro LC06, Flir Scout TK, Dali S240, Guide Nano 1, Infiray E2n). A legjobb ellenpélda épp az Infiray E3n és E3w, melyek fix fókuszosok, mégis jóval élesebb képet adnak, mint a fent említett modellek, még az egyébként manuális fókuszos Guide IR510 Nano 2-nél is élesebbek!

Infiray C2w

Az Infiray abszolút belépőszintjének új modellje a korábban már bemutatott E2n V2.0-n alapul, de valamiért nem E2w, hanem C2w nevet kapott. Ez a kamera nem más (elvileg), mint az E2n V2.0 fotó/videó móddal, wifivel és PIP ablakkal megspékelt változata. Az E2n V2.0-t ebben a cikkben mutattuk be.

  • 256x192px 12 µm bolométer
  • 25Hz képfrissítés
  • 13mm F/1.0 objektív
  • Fix fókusz (közeltől a végtelenig minden éles, a szenzorméret és a gyújtótáv miatt nincs szükség élességállításra)
  • < 40mK érzékenység
  • 720x540px felbontású LCOS kijelző
  • 675 méter észlelési távolság
  • 1,24x nagytás, 13.5° látószög
  • 2x digitális zoom
  • Fotó/videó rögzítés, 16GB belső memória
  • WiFi kapcsolat
  • 5 hőképet tartalmazó színpaletta
  • PIP ablak
  • 12 óra akkuidő egy töltéssel

Az Infiray C2w okos szettben 264.900 Ft-ért került a boltokba, ráadásul az E2n V2.0 ára is lejjebb ment, a korábbi 250ezer Ft helyett már 214.000 Ft-ért kapható.

Infiray céltechnika

Bár a blog nem foglalkozik a Magyarországon vadászati körülmények közt illegális céltechnikával, de hírértéke miatt röviden megemlítem a két új céltávcsövet is az Infiraytől.

Az eddig kapható, kisfelbontású, klasszikus, 30mm tubusos céltávcsőre hajazó Tube szériává érett, és kiegészül a nagyfelbontású Tube TH35 változattal. A piacon lévő hasonló megoldásokkal ellentétben a Tube TH35 egyedi, négyszögletű szenzorral (464x464px 12 µm), és kerek, 1,39″ méretű, OLED kijelzővel rendelkezik.

Alapnagyítása 3x-os, és 9x-ig emelhetjük digitális zoommal. 40mK érzékenységet, 50Hz képfrissítést kapunk és 1816 méter észlelési távolságot. A beépített akku 8 órát bír, 18500-as akkuval kiegészítve 11.5 óra az üzemidő. Tud fotót-videót rögzíteni, 32GB a belső memóriája. Ami a lövésállóságot illeti, a gyártó 1000G-t ad meg, ami a mi értelmezésünkben nem sokat mond, de a következő termék, a Saim SCH50 elárulja az Infiray céltechnikák ezirányú képességeit.

Immáron a csúcskategóriás Riconál eggyel alacsonyabbra pozícionált Saim hőkamera-céltávcső is megkapta a 640x512px 12 µm szenzort és a legerősebb, 50mm f/1.1 objektívet az SCH50 személyében. Az LCOS kijelzőt is kicserélték 1024x768px felbontású OLED-re, továbbá megjelent a kontrasztállítás lehetősége is, és 8 különféle irányzékot kapcsolhatunk. Az ütésállóság a Saim esetében is 1000G, de itt a gyártó végre megadja a lényeget is: 6000J a lövésállóság, vagyi .375 Holland&Hollandig, vagy 9,3×64 kaliberig bírja a lövéseket. Az észlelési távolság kb. 2600 méter. Újdonság még a Saim SCH50-ben a stadiametrikus távbecslőn alapuló “távolság figyelmeztetés” integrálása, ami a képek alapján valami különleges módon működhet, erről viszont nem szól sokat az Infiray. A rövid leírás alapján előre állítjuk be az elejteni kívánt vad várható magasságát (végre több állat is szerepel a palettán a kép alapján, mint a szarvas, disznó, nyúl), és a szükséges maximális lövési távolságot. Eztán a távcső – vélhetően – maga értelmezi a képen látottakat, és jelzést ad, ha a disznó/róka/sakál lőtávon van. Tehát nem mi rakosgatjuk a távbecslő vonalakat a célra.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!