Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Amit a Világkiállításról tudni érdemes

Ha elkerülte volna a figyelmed, akkor jelezném, hogy a Vadászati Világkiállítás weboldalán már rengeteg infó található. Ezekből szemezgetnék néhány alapvető tudnivalót.

Kezdjük az elején, ha eddig esetleg elkerülte volna a figyelmed: az Egy a Természettel Vadászati Világkiállítás dátuma: 2021. szeptember 25 – október 14. A fő helyszín a budapesti Hungexpo megújult területe, de számos rendezvény lesz az ország több pontján.

A legaktuálisabb hír, hogy a Világkiállítás első kísérőrendezvénye augusztus 25-én el is kezdődött, ez pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megtekinthető Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon c. kiállítás.

A legnagyobb durranás persze a Hungexpo területén lesz szeptember 25-től, ahol 75.000 négyzetméteren, 8 pavilonban kerül megrendezésre a kiállítás.

Ezen belül szeptember 30-tól október 3-ig tartják az elmaradt FEHOVA kiállítást pótló FEHOVA PLUSZ kereskedelmi vásárt, továbbá október 7-től október 10-ig az OMÉK rendezvényt (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár).

Az A pavilonban, a Nemzetközi Csarnokban

kapnak helyet a külföldi standok, és az egyik legfontosabb rendezvény a World Conservation Forum, vagyis egy világszintű természetvédelmi és vadvédelmi rendezvény a szakmai és civil érdeklődők számára. De ebben a csarnokban lesznek például a hazai állami erdőgazdaságok standjai is, illetve egy 1000 négyzetméteres Vadász-VR játéktér.

A B és E pavilonok alkotják a Kereskedelmi Csarnokokat,

itt lesz a Fehova Plusz és az OMÉK. Nézelődhetünk, vásárolhatunk, találkozhatunk, barátkozhatunk a korábbi években megszokott módon.

A C pavilon a Konferencia Központ és a “Future of Nature” Innovációs Showroom

otthona lesz, ahová összesen hat világkonferencia érkezik nemzetközi előadókkal, kongresszusokkal és közgyűlésekkel. Ezt fogja össze a fent említett World Conservation Forum.

Nemzetközi konferenciák:

 • Vadbiológusok Nemzetközi Szövetségének kongresszusa (látogatás előzetes regisztrációval, részvételi díj ellenében)
 • FACE konferencia (zártkörű)
 • CIC közgyűlés (zártkörű)
 • Vadvilágfórum. Az Együttműködési Társulás a Fenntartható Vadgazdálkodásért (CPW) rendezvénye (zártkörű)
 • Nemzetközi vadászati és vadgazdálkodási konferencia (szabadon látogatható)
 • AEWA (vándorló vízimadarak védelme) Részes felek ülése (zártkörű)

A Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia keretében minden nap lesznek előadások, melyek részletes programja a Világkiállítás weboldalán olvasható. Az alábbi témákat érintik:

 • Biodiverzitás – Természet-, vad- és élőhelyvédelem (7 előadás)
 • Vadászat és Társadalom (9 előadás két nap alatt)
 • Vadegészségügy, aktualitások és eredmények (8 előadás)
 • Merre tovább, vadászat? – Kutatás és jövőkép (7 előadás)
 • Vadkárnap (5 előadás)

Az Innovációs Showroomban a vadászat és a természetvédelem témáiban mozgó magyar startupok, cégek és fejlesztések mutatkoznak be.

A D pavilonban kerül megrendezésre a Hal, Víz és Ember kiállítás,

mely Magyarország jellegzetes vizes élőhelyeit, a halászat történetét, horgászmódszereket ismerteti, itt többek közt egy Óriásakváriumot is láthatunk majd, méteres-mázsás halakkal, illetve több száz négyzetméternyi, természetszerűen kialakított, élővilággal betelepített vízfelületet, ahol bemutatókat tartanak. 50 halfaj 2000 egyede, vízimadarak, diorámák, akváriumok, nyomtatott panorámák, és vetített filmek. De lesznek itt még kutyás mesterkurzusok is.

Az F pavilonban kapnak helyet a Hagyományos Vadászati Módok,

úgymint agarászat, solymászat, vadászíjászat és elöltöltő fegyveres vadászat, továbbá a ló és a vadászat kapcsolata. Itt ki lehet próbálni az elöltöltős fegyvereket, betekintést nyerhetünk egy Árpád-kori faluban a tradiconális magyar íj készítésébe. Folyamatos előadások lesznek a kiállítás ideje alatt az agarászatról, solymászatról, vadászíjászatról és az elöltöltőzésről, illetve egy 10 méteres beltéri lőtéren lehet kipróbálni az eszközöket. A bemutatók hétvégente kerülnek megrendezésre a Hungexpo mellletti Kincsem Parkban, illetve ennek konferenciatermében október 2-án Vadászíjász tematikus nap, október 3-án Solymász szakmai nap, október 9-én Agarász szakmai nap, október 10-én Elöltöltő fegyveres szakmai nap lesz. A kiállítás ideje alatt 3 alkalommal tartanak Vadász talk showt is az F pavilonban.

A G pavilon a trófeáké és a fegyverkiállításé.

Hazai és nemzetközi trófeakiállítás lesz, és a 12. Nyílt Európai Taxidermia-bajnokság bemutatókiállítása kap itt helyet, vagyis trófeák és igényes preparátumok minden mennyiségben. Ezen kívül a helyszínen lesz nemzetközi trófeabírálat is, melynek folyamatát a látogatók is figyelemmel követhetik, akár élőben, akár virtuális valóságban VR szemüvegen keresztül. A legújabb infó, hogy a Blaser lett a Világkiállítás egyik partnercége, 1500 négyzetméteres standon Passion for Hunting – Vadászat a 21. században kiállítással várják az érdeklődőket Blaser, Sauer, Rigby és Mauser fegyverekkel ugyanitt.

A H pavilon a Központi Magyar Kiállítást rejti,

egy többnyelvű tárlattal a Kárpát-medencéről, preparátumokkal, filmekkel, képző- és iparművészeti installációkkal, híres vadászaink szobrával.

A vidéki helyszínek

részletes programja szintén a kiállítás letölthető PDF-programjában található, e helyen nincs módom mindet részletesen bemutatni. Budapesten a Hungexpón kívül lesznek még kulturális rendezvények is, úgymint természetfotó és vadászfotó kiállítások, balett és operett előadások, vadászirodalmi est, filmbemutató és világzenei koncertek. Mindez többbek közt az Erzsébet téren az Akvárium Klubban, az Erkel Színházban, a Robert Capa Fotográfiai Központban, a Ludwig Múzeumban, az Urániában, a Nemzeti Színházban, a Szépművészetiben stb.

És mennyi az annyi?

A napijegy horgászoknak és vadászoknak 1200 Ft (érvényes vadászjeggyel vagy horgászkártyával), a családi jegy (2 felnőtt, 3 gyerek max) 6700 Ft, a 4 napos bérlet 7700 Ft, a 20 napos, teljes kiállítást lefedő bérlet 14700 Ft. Jegyvásárlás itt.

Gondoljunk csak bele, hogy mindebből csak a Fehova alapos megtekintése szokott fél-egy napot kitenni. Egy ekkora kiállítás, ennyi programmal, ennyi helyszínnel…hát bizony ide már szabit kell kivenni. Szeptember végén és október elején Magyarország garantáltan vadászlázban fog égni!

Az Egy a Természettel hivatalos weboldala programokkal, információkkal és jegyvásárlási lehetőséggel ide kattintva érhető el: https://onewithnature2021.org

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vélemény, ajánló

Online is elérhető már a Nimród Magazin Youtube csatornáján A bereki ember c. film. Érdemes megnézni.

Vélemény, ajánló

Ebben az írásban igyekszem a Világkiállításról objektív képet festeni, mert ezt nem sokan tették meg ebben az országban. A kormánypárti média egekig magasztalta, az...

Vélemény, ajánló

4 napot töltöttem már az Egy a Természettel kiállításon, így összejött némi anyag egy újabb beszámolóhoz.

Hírek

"13 éves voltam, de emlékszem. Nyilván az nem volt ennyire színvonalas." - ezt a mondatot egy látogatótól csíptem el, aki a párjának emlegette fel...