Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Ez a lőszer valóban egy új generációt jelenthet

Sok lőszergyártó elpuffogtatta már azt, hogy új generációt hozott létre, de az alap minden esetben ugyanaz volt, főleg a hüvelyek esetében. A True Velocity viszont a hüvely anyagát és kialakítását gondolta újra, így nem túlzás azt állítani, hogy ez valóban egy új generáció. Kérdés, hogy népszerű lesz-e a számos előnyt kínáló új ötlet.

A texasi True Velocity sem most találta fel a “spanyol viaszt”, ezúttal csak azért került a hírekbe, mert kiadták az ötletüket a népszerű .308-as kaliberben is – megcélozva vele a civil szférát – eddig ugyanis többségében katonai kaliberekben, az USA hadseregét megcélozva gyártottak. Van nekik már .50 BMG, .338 Norma, 7.62 Nato, 6.8 TVCM, 6.5 Creedmoor és 5.56 Nato kaliberben is ilyenjük, de a nagyközönséget most először akarják elérni a .308-cal.

Kompozit lőszereket egyébként a hadiiparban az 50-es évek óta próbálgatnak. A True Velocity-féle hüvely két részből áll, belül acél, kívül polimer. 30%-kal könnyebb egy normál, rézhüvelyes lőszernél, és kevesebb hőt ad le a töltényűrbe, mivel a műanyag jobban szigetel. A cég szerint a rézhüvellyel ellentétben itt van lehetőség a hüvely belső geometriáját is úgy alakítani, hogy az hatékonyabb és kontisztensebb lőporégést tegyen lehetővé, ez pedig jobb pontosságot ad. A kompozit hüvelyek nem újratölthetők, de 100%-ban újrahasznosíthatók, az acél belső miatt pedig mágnesezhetők.

Eddig csak a hüvelyről beszéltünk. A lövedéket a kompozit hüvelybe a Nosler kínálja, ez pedig a Custom Competition Hollow Point-Boat Tail típus. Az USA-ban 70 dollár lesz egy doboz, ami átszámolva 21.000 Ft, szóval nem lesz egy olcsó buli. Csak összehasonlításképp, odakint egy doboz 308-as Sako 30 dollár, a Norma, Lapua és Hornady lőszerek átlagosan 55-56 dollárba kerülnek.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET