Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Régi puska és az acélsörét

Olvasási idő: 2 perc A Field&Stream magazin tett közzé egy cikket, ami hasznos lehet a magyar vadászoknak is, így a lényeget leközölném.

Az USA-ban hasonló az általános nézet, mint Magyarországon: a régi sörétes fegyverekkel nem lövünk acélsörétet. Angliában ugyanakkor elindult a mozgolódás, tekintve, hogy Európa-szerte forszírozzák a nem mérgező lövedékek használatát.

A brit fegyverügyi szervezetek (Birmingham Proof House, Gun Trade Association) szerint bármilyen, nitro-teszten átesett sörétes fegyver alkalmas az acélsörét lövésére, annyi kikötéssel, hogy a szűkítése maximum feles lehet. Ennek oka köztudott: az acél nem deformálódik a szűkítésben, így a felesnél szűkebb choke-ot megrongálhatja. Ez azt jelenti, hogy bármilyen sörétes fegyverrel lőhetünk acélt, ami füstmentes lőpor lövésére alkalmas.

Van ugyanakkor még egy kikötés, és itt jönnek a problémák.

A lőszer “standard acél” kell legyen, ami nem tartalmaz 3,1mm-nél nagyobb sörétszemeket, a gáznyomás nem haladja meg a 740 bart (10.733 psi), a kezdősebesség az 1400 fps-t (426 m/s-ot) 28g-os, vagy az 1250 fps-t (382 m/s) a 32g-os töltet esetében.

Minden ennél nagyobb, erősebb, gyorsabb patron “nagy teljesítményűként” aposztrofált, és csak olyan puskából szabad kilőni, amit acélsörét lövésére terveztek, vagy vizsgáltak. Az ilyen angol puskák (és más európai puskák is) egy nőszirom (fleur-de-lys) beütést kapnak, ez jelzi az acélsörétre bevizsgálást.

Az amerikai gyártású fegyverek a 80-as évek vége óta fel vannak készítve az acélsörét lövésére.

A fenti javaslat a B.A.S.C (British Association for Conservation and Shooting) évekkel ezelőtti, kiterjedt tesztelési sorozatára alapoz, illetve néhány másikra, amelyet a Royal College of Military végzett a ’90-es években (1000 lövés acélsöréttel). Ez persze nem újkeletű dolog volt már a ’90-es években sem, az amerikai lőszergyártók, és a Remington is masszívan tesztelte az acélsöréteket, utóbbi 4500 acéllövést eresztett ki a tesztpuskáin. Az acélsörét enyhe károsodást okozott a csövön, kb. papírlap vastagságú dudort a choke mögött.

Hasonló eredményre jutott a TGS Outdoors YouTube csatorna is. Ők egy fegyverműves asszisztálásával, egy 4-részes sorozatban tesztelték hosszútávon standard és nagyteljesítményű acélsöréttel az erre nem felkészített puskákat. A standard semmilyen károsodást nem okozott a csöveken, a nagyteljesítményű acéllőszerek pedig egészen minimális deformációt okoztak, de kvázi nem sérült meg, és nem robbant fel egy régi puska sem. Belinkeltem a sorozat első és utolsó részét, de megmondom őszintén nem néztem végig az egyenként 20-30 perces részeket.

Ami biztos, hogy a fenti, “standard” paraméterekkel rendelkező acélsörét kacsára, libára, téli tollazatú fácánkakasra sajnos elég karcsú, inkább gerlére, szárnyas dúvadra, és más, kistestű madarakra használható. Egyéb esetben más lehetőségünk nem marad, mint ólmot lőni, amíg lehet, aztán vagy méregdrága bizmutot, vagy sajnos le kell cserélni a régi puskát egy újabbra, ami “megeszi” a nagyteljesítményű acélsörétet is.

A Field&Stream eredeti cikke ide kattintva található.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Nemrégiben a Magyar Vadászíjász Egyesület néhány tagjával kivonultunk a Budakeszi Lőtérre, hogy egy 25 millió forintos nagysebességű kamerával vegyünk...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Egyszerű esztétika és jó minőség jellemzi a Fausti Caledont, melyet társasvadászathoz és cserkeléshez a belépő kategóriába céloztak, de az...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 5 perc A netes fórumokat, beszélgetéseket böngészve hamar kiderül az ember számára, hogy a hangtompító igen megosztó eszköz a vadászok körében. Van,...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc A - szintén online megrendezett - 2021-es SHOT Show-n új egyeneshúzású golyóst mutatott be az amerikai Savage, csodaszép söréteseket az...