Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új keresőtávcsövek a DDopticstól

Három újdonsággal is szolgált a DDoptics mostanában: két új termékkategória, a csúcskategóriát jelentő SHG, és a középkategóriás HDS, illetve a cég első távmérős távcsöve érkezik a hazai boltokba. Kicsit átalakul a kínálat.

Aki eddig nem igazodott ki a német-japán DDoptics kínálatán, annak figyelmébe ajánlom ezt a cikket, mely részletekbe menően végigveszi a termékskálát a legolcsóbbaktól (Ultralight, Nachtfalke), a középkategórián át (Kolibri, LUX-HR, Pirschler III), a legdrágább keresőkig (EDX).

Jelen állás szerint viszont az EDX széria trónfosztása, kettéválása van kilátásban, ugyanis fölé érkezik a Super High Grade, vagyis SHG nevezetű széria, ez lesz a DDoptics új zászlóshajója. Az EDX-ek egyébként most emiatt 10% kedvezménnyel kaphatók, nem kizárt, hogy meg is szűnik ez a széria. Egyszer volt még csak lehetőségem EDX keresőbe nézni, de az igencsak meggyőző élmény volt, szóval a mostani kedvezménnyel nagyon jó ár-érték aránnyal vásárolhat, aki a prémiumkategóriára hajazó, de annál lényegesen kedvezőbb árú távcsövet keres magának, ráadásul jóval nagyobb a termékkínálata (nagyítás, objektívméret, kialakítás), mint a most bemutatott modelleknek.

DDoptics SHG széria

Az új csúcskategória leírásában már nem pironkodik a gyártó, prémium kategóriás távcsőként apsztrofálja az SHG 8×42-t és 10×42-es társát. Elmondásuk alapján az SHG új sztenderdet állított fel a gyártó életében, többévnyi fejlesztést pakoltak bele. Kategóriájához képest óriási látószöggel bír (8x – 141,75m; 10x – 115.5m), ennek ellenére faltól-falig éles képet ad a gyártó szerint, és a becsillanást, illetve a színi hibákat szinte teljesen kiküszöbölték.

Nappali fényáteresztése 93%, az éjszakai kékes fényben 90-91%. A ragyogó színekért és kontrasztért az újonnan kifejlesztett FLK üveg a felelős, a prizma pedig Schmidt-Pechan típusú. Utóbbi miatt a távcső pici és könnyű, 710g. Az első tesztek alapján 42-es távcső létére az utolsó fényekig remek felbontást és tiszta, kontrasztos képet ad, jobbat, mint a 45-ös, Abbe-König prizmás Pirschlerek, de még az 56-osoktól se marad el sokkal. Az EDX-eket meg azzal veri meg, hogy hasonló szürkületi teljesítmény mellett lényegesen nagyobb a látómezeje az SHG-nak.

A dioptriaállítás a központi élességállítón történik, csak ki kell húzni, dioptriaeltérést (+/- 3) állítani, majd visszatolni a fókuszgyűrűt. A magnéziumházas távcső felületkezelése, csúszásmentes gumiburkolata is új fejlesztés. A lencséken ezúttal is lótusz-effektust adó nano-bevonatot találunk, ami csökkenti a párásodás esélyét, de ha mégis előfordulna, pikk-pakk “leszárad” az üveg, ha elemeljük a szemünktől. Ezt már a Pirschler és a Leica távcsövek is bebizonyították, zseniális szolgáltatás!

A kevesebb mint 480.000 Ft-os árhoz 30 év gyártói garancia párosul, illetve egy csinos, bőr-lóden-kombó Niggeloh nyakpánt, és gyöngyvászon tok.

DDoptics HDs széria

A High Definition Small, vagyis HDs a fenti zászlóshajó SHG-széria kistestvére, kiváló minőség, ED-lencsetaggal, szintén 8×42 és 10×42 méretben. A képélessége, kontrasztja igen közel áll az SHG-hoz, ebben is FLK üveg van, de a látómezeje valamivel kisebb (8x – 122,5m; 10x – 105m). A prizmák ezúttal is Schmidt-Pechan rendszerűek, a ház pedig alumíniumból van, és nem magnéziumból, ebben is az SHG alá kerül pozíciót tekintve.

A dioptriaállítás ennél a szériánál a fentebb ismertetett módon történik: kihúzzuk a fókuszgyűrűt, korrekciózzuk a dioptriát (+/-3), és visszatoljuk a gyűrűt. A minőségi üvegeknek és lencsebevonatoknak köszönhetően, a fényáteresztése 90%-os, és ezek a modellek is megkapták a lótusz-hatású nano-lencsebevonatot.

Ha a kb. 230.000 Ft-os árát nézzük, azt láthatjuk, hogy a DDoptics kínálatában a Pirschler III modellek fölött helyezkedik el valamivel. Ez egy kicsit más koncepció, mint a Pirschlerek, hiszen azok nem csak a 45-ös (v. 56-os) objektívméret miatt nagyobbak, és nehezebbek, hanem az elméletben jobb szürkületi teljesítményt kínáló Abbe-König prizmarendszer miatt is. Összehasonlításképpen a Pirschler III 8×45 17,2cm hosszú, és 50 gramm híján 1 kilót nyom (a magnéziumháza ellenére), a HDs 8×42 pedig 14,6cm hosszú, és mindössze 681 gramm. Hogy melyiknek jobb a képe, az majd egy összehasonlító teszt során kiderül. Bár megerősítést erről még nem kaptam, de nekem úgy tűnik, a LUX-HR kategória is megszűnik, ennek is helyébe lép a HDs. Lényegében az EDX kettévált: feljebb került helyette az SHG, és lejjebb a HDs.

DDoptics Pirschler Range

Erről a modellről még keveset tudunk, a DDoptics sem tette még ki a weboldalára, és a Leitz Hungária kínálatában sem szerepel, de ez hamarosan, várhatóan még e hónapban megváltozik. A Pirschler Range 10×45 lesz a DDoptics első beépített távmérős távcsöve. Amit tudni lehet már róla, az a felsőkategóriásnak ígérkező, 2900 méteres távmérő, a Pirschlereknél megszokott Abbe-König prizma, ezáltal kimagasló fényáteresztés, és a pengeéles kép. Az ára picivel a fenti SHG-széria fölött várható.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Optika teszt

Kivételes alkalmam nyílt egy olyan akcióra, amire körülbelül azóta vártam, amióta vadászom (uszkve 25 éve): egy távcsőgyártó azonos nagyítású, azonos objektívű, de különböző árkategóriájú...

Videók

Itt a bakbírálat ideje, amihez komoly, hatékony segítséget nyújtanak a spektívek. Ilyen optikát venni ma már nem úri huncutság, megfizethető áron is már jól...

Optika teszt

Megújult a Minox termékpalettája, amiről több ízben is beszámoltam már itt a blogon. Jött teljesen új modell, mint az X-Range, és megújultak a régiek,...

Hírek

Bemutatta a Kahles a Helia S 42 távcsöveit. A Swarovski szárnyai alatt működő cég új, egyedi kinézetű modelljeiben él tovább a népszerű, ámde nemrégiben...