Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Újabb patinás név a hőkamerák piacán

Olvasási idő: 2 perc Már tél végén, tavasz elején pletykálták, hogy a Leica és a Zeiss után egy újabb patinás nevű optikai cég fog belépni a hőkamerák piacára 2021-ben. Mindenki a Swarovskira voksolt, de nem jött be. A Steiner az új jelentkező, és nem csak az érkezésük pletykája bizonyult igaznak, hanem az is, hogy a Guide készülékeire alapozzák új termékpalettájukat.

A napokban bemutatták a Steiner Nighthunter H35 hőkamera keresőt, ami a prémium szegmensbe érkezett. Nagyfelbontású szenzor, nagy nagyítás, és minden földi jó megtalálható benne, ami ebben a kategóriában szokványos. Közelebbről megnézve azonban a rutinos hőkamera-felhasználók rájöhetnek, hogy továbbra sincsenek nagy csodák, bár a Steiner kamerája kissé furcsa, hibrid szerzet.

De először a specifikációk:

  • 640×512 pixel, 12 µm szenzor
  • 35mm F/1.0 objektív
  • 2x alapnagyítás (max. 16x digitális)
  • NETD: <50mK
  • 50Hz képfrissítés
  • 1280x960px LCOS kijelző
  • Észlelési táv: 1800m (emberalak)
  • Fotó/videó/wifi
  • Hőképek: fehér, fekete, állítható vörös, vas és kék
  • Állítható világosság és kontraszt 10 lépésben
  • Beépített, 6000mAh akku (2x3000mAh 18650), 4,5 óra akkuidő

A kamera külleme bár egyedi, gumírozott, időjárásálló, jobb- és balkezeseknek(szemeseknek) is kényelmes, ám a fő kezelőszervei, a csatlakozások, a hűtőbordák mind ugyanott és ugyanúgy helyezkednek el, mint a Guide Track kamerákon. Ráadásul a Guide Track IR35 Pro hőkamera kereső ugyanezekkel a specifikációkkal bír az objektívtől kezdve, az NETD értékeken, kijelzőfelbontáson és a hőképfajtákon át az akkuig bezárólag. Egyetlen kivétel van, az pedig a szenzorfelbontás, a Guide Track IR35 Pro-ban ugyanis 640x480px felbontású szenzor van, a Steiner kamerájában pedig 640x512px, amilyet viszont legjobb tudomásom szerint csak az Infiray gyárt. A Guide Pro hőkamerájának észlelési távja 1400 méter, a hasonló specifikációjú Infiray E6 Plus V2.0-é pedig 1800 méter, ahogy a Steineré is. Az első mintavideók alapján egyébként a Steiner Nighthunter H35 képi világa is az Infirayére hajaz.

Ebből tehát arra következtethetünk, hogy Steinerék a szenzort az Infiraytől, a házat és az elektronikát a Guide-tól szerezték be, az egyedi külsőt pedig valószínűleg maguk építik. Hogy a szoftveres részbe, képalkotási algoritmusokba belenyúltak-e, vagy egy az egyben átveszik valamelyik kínai gyártól, az majd kiderül.

A Steiner Nighthunter H35 ára Európában 3300 Euro lesz, vagyis drágább, mint a fent említett Guide Track IR35 Pro, vagy az Infiray E6+ V2.0. A cég szerint ez csak az első hőkamerájuk, de várható egy szélesebb látószögű 25mm-es, és egy nagyobb nagyítású 50mm-es változat is a későbbiekben. Ezekre szintén van már példa a piacon, mind a Guide-nál (IR25 Pro), mind pedig az Infiraynél (Finder FH25R, X-Eye E6 Pro V2.0).

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!