Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Teszt: HuntStand, a vadászok modern barátja

Olvasási idő: 5 perc Miután megjelent egy cikk a vadászat digitalizációjának hátrányos hatásairól, most jelenjen meg egy, ennek ellenkezőjéről. A vadászterület digitális feltérképezése, és ennek minden vonatkozó szolgáltatásai nem fognak mindenkinek tetszeni, de bizonyára lesznek akik rajonganak majd érte. Mindenesetre szerintem bravúros dolog, főleg baráti társaságoknak, de akár komplett vadásztársaságok számára is, ráadásul a HuntStand jelenleg teljesen ingyenes számunkra.

A HuntStand egy amerikai szoftver, amerikai vadászoknak fejlesztve. Alapvetően ingyenes, és bár vannak fizetős funkciói, de azok az amerikaiak számára hasznosak leginkább, az ottani vadászati körülményekre (public land, private land, stb) vannak kihegyezve. Az ingyenes részét viszont mi magyarok is tudjuk használni, és meglehetősen kiterjedt funkciókról van szó, ami egyéni és vadásztársasági szinten egyaránt hasznos lehet. Amíg várunk(?) az elektronikus beírókönyvre – ami talán nem csak egy egyszerű beíró lesz, hanem több annál -, addig használhatjuk a HuntStandet is, ami a beírást kivéve gyakorlatilag mindent tud, ami egy ilyen szoftvertől elvárható. Sőt, a fizetős verziója elvileg beírókönyvként is funkcionálhat, de miután társasági szinten nem lehet megvenni, csak az egyéni felhasználók fizethetnek elő rá külön-külön, ezért itthon ez a része nem lesz járható út.

A HuntStand alapvetően egy telefonos applikáció, de van neki webes felülete is. Arra szolgál, hogy a vadászterületünket szőröstül-bőröstül feltérképezzük vele, de van egy csomó egyéb szolgáltatása is. Amikor már készen van a térkép, és használjuk, akkor inkább a telefonos appot részesítjük majd előnyben, amíg zajlik a térképezés, addig az appot és a webes felületet együtt.

Vadászterület kijelölése, és alapvető jellemzői

Először is létrehozhatunk egy vadászterületet, majd beállíthatjuk, hogy azt csak mi lássuk, vagy bárki, aki HuntStandet használ. (Ez utóbbi amerikai sajátosság, a public landekre vonatkozik, mi nem valószínű, hogy így fogjuk használni.) Ha úgy állítjuk be, hogy mi lássuk csak, még mindig van lehetőség más, általunk kiválasztott felhasználókat meghívni. A meghívott felhasználóknál eldönthetjük, hogy csak megtekinthessék a területet (térképet), vagy szerkeszthetik is. Értsd magunknak csináljuk, vadászbarátokkal csináljuk, vagy vadásztársasági szinten működtetjük, minden tag számára.

A terület létrehozása után a térképen felrajzolhatjuk a terület pontos határait. Az alap térkép lehet Google műholdas (ezen ugye szépen látszanak a mg-i táblák határai is), hibrid (utakkal, POI-kal, településnevekkel kiegészítve), topográfiai, műholdas térkép domborzattal, megmég sokminden más, ami csak az USA-ban működik. Ezek között bármikor váltogathatunk később is, sőt a fizetős verzióban többféle műholdas kép közül is választhatunk. Ez adott esetben mondjuk nem is árthat, mert a Google bár igyekszik felhőmentes időben fotózni, de a mi területünkből is 170 hektárt kitakar egy felhő. Időnként azonban frissül a Google térképe is, jellemzően téli-nyári váltásban van.

A határokon belül felrajzolhatunk körzeteket, időszakos zónákat, lezárt, vagy bekerített részeket, melyeket el is nevezhetünk, valamelyest színezhetjük, leírást adhatunk hozzájuk, így aki később rányom, látni fogja, miért jelöltük be azt a részt. Ilyen módon akár még vadkáros területeket, vetésforgót is jelölhetünk a területen belül.

Eztán felvihetjük a leseket a területen. Letehetjük a lest manuálisan is a Google térképen, de úgy is felvihetjük, hogy ott vagyunk a helyszínen, és GPS-koordináta alapján az app teszi le. (A manuális szerkesztésre a legjobb a webes felület, rendes számítógépen, nagy monitoron, így könnyebb kezelni a HuntStandet.) A lest elnevezhetjük (ez csak akkor látszik majd, ha rákattint az ember), leírást adhatunk hozzá, és megadhatjuk a típusát is: magasles, fára szerelt les, vagy leskunyhó/sátor. Különféle színeket is adhatunk a leseknek, jelölve ezzel pl. az időszakosan használhatókat, a felújításra várókat, a nem üzemelőket, a hordozható/vadkáros leseket, a bérbeadottakat, stb.

Lehetőség van utakat, cserkelőutakat, ösvényeket is felrajzolni, ezt is megtehetjük manuálisan, a térképen vonalakat rajzolva, vagy úgy, hogy elindítjuk az appon a nyomkövetést, és egyszerűen végigautózunk, vagy végigsétálunk az úton, a végén pedig elmentjük, és megadjuk annak típusát: autóút, turistaösvény, cserkelőút, vagy csak egy ősi vadváltó.

Részletek egyéni és közösségi szinten

Ha az alaptérkép megvan, bejelölhetünk még sokminden mást is rajta: vadászházat, szórót, automata etetőt, vízforrást/dagonyát, sózót, vadkamerát, csapdát, kerítéskaput, veszélyforrást, épületet, parkolóhelyet. Nomeg persze a vadászathoz szükséges jelenségeket, észleléseket is, ami már nem biztos, hogy közösségi szintű dolog, mindinkább egyéni: vadrejtő helyeket, váltó-kereszteződéseket, kotorékot, gyümölcsfát, hullajtott agancsot, hullatékot, agancstisztító fákat, dögöt, kényszerváltót, észlelt csapákat, a vad feltűnésére utaló jeleket. Vadászat közben pedig vért, rálövés helyét. A GPS-es nyomonkövetéssel az utánkeresés útvonalát is rögzíthetjük, közben vért, sebágyat jelölhetünk meg, hogy visszataláljunk.

Mint említettem, a fentiek lehetnek közösségi térképek (azon belül jelölések) is, amit minden meghívott tagtárs lát, adott esetben szerkeszthetik is. De a tagtársak lemásolhatják a közös térképet, a másolatot privátra állítják, és onnantól egyénileg is kezelhetik, kiegészítve a saját dolgaikkal, észleléseikkel, ezt már a többiek nem látják. Vezethetik benne az elejtéseket, fotóval, leírással például, vagy szimplán csak a vad-észleléseket. Ez utóbbi vezetőségi, vagy hivatásos vadászi szinten remek lehetőség a területen felbukkanó, értékesítésre szánt bakok, bikák nyilvántartására is például, mivel a felbukkanási helyüket a térképen egészen pontosan megjelölhetjük, és leírást is adhatunk hozzá.

Az app segítségével térkép alapon mérhetünk távolságokat és területet is. Előbbit méterben (csak be kell állítani a metrikus mértékegységet), utóbbi négyzetméterben, aminél nem árt egy kis matek, ha hektárra akarjuk váltani. 🙂 Egyébként tűpontos a mérés a térkép alapján, én a hőkamera tesztekhez gyakran szoktam használni!

A HuntZone funkció már teljesen a vadászat “operatív” részéről szól: egy-egy pontra a területen rábökve megmutatja a pillanatnyi szélirányt, és ugyanezt az elkövetkező 12-72 órára, ezen kívül a pozíciótól számított 100, vagy 200 yardos zónát, ami jobb híján vadászat közben is hasznos lehet távolságbecslésre (sajnos ez a grafikusan ábrázolt zónafunkció métert nem tud mutatni, csak yardot).

Az app ezen kívül mutat jelenlegi és várható időjárást, szélerősséget, és szolunáris naptárat (napkelte, napnyugta, holdkelte, holdnyugta, holdállás, statisztikai aktivitási időszak).

Társadalmi munka, kommunikáció, tartózkodási hely

További funkció még a vadászterülethez kötődő, elvégzendő feladatok térképes felvitele, listázása (akár magunknak, akár társasági szinten, hogy mindenki lássa), és az elvégzett feladatok befejezettként megjelölése. Ezen kívül van még egyszerű csoport-üzenőfal, ahol a tagok kommunikálni tudnak egymással, és lokátor funkció is, ahol azon barátok pozícióját látjuk a térképen, akik bekapcsolták a lokátorban a saját helyzetük megosztását. Fontos, hogy itt nem azokkal osztjuk meg a pozíciónkat, akikkel a térkép is meg van osztva (pl. a VT összes tagja), hanem a barátokkal, ugyanis a felhasználók közül ugyanúgy barátnak jelölhetünk embereket (akár külsősöket is), mint mondjuk a Facebookon, és ők is csak akkor látják a pozíciónkat, ha engedélyeztük. Így, ha vendégségben vagyunk valahol a világ végén, és egy haverunknak megmutatnánk hol ülünk, csak bekapcsoljuk a Friend Locatort, és a barátunk látni fogja egyszerű Google térképen, merrefelé ülünk az országban, vagy külföldön. Adott esetben ez még biztonsági szempontból is jó megoldás lehet (balesetmegelőzés, mentés).

Az amerikaiak még eladó földterületet is kereshetnek a HuntStand appban.

A frissen regisztráltak a fizetős Pro verziót élvezhetik egy ideig a próbaidőszak alatt, aztán az app átvált az ingyenes verzióra, előfizetni pedig egy évre kb. 11.500 Ft-ért lehet. Fontos, hogy ha egyszer netalán előfizetünk, az minden évben automatikusan megújul, amíg ki nem kapcsoljuk! A fizetős verzióban lehetne lest foglalni is, így akár elektronikus beírókönyvként is működhetne, de erre vannak jobb megoldások is a piacon (vadgazdálkodási funkciókkal kiegészítve), amik elsőre drágának tűnhetnek, de ha azt vesszük, hogy egy 30-fős társaságnál mindenkinek meg kellene vennie 11.500 Ft-ért a HuntStandet, akkor már nem is olyan drága a többi megoldás. A szoftver tud statisztikákat is prezentálni, de ezek nem vadgazdálkodási, mindinkább vadászati statisztikák az egyének számára (már amennyiben vezetik a HuntStandben az elejtéseket/észleléseket). Úgymint elejtések időrendben, holdállás szerint, időjárási körülmények szerint, szórótól számított távolság szerint, víztől mért távolság szerint, illetve tagok szerint, vad szerint lebontva, vagy akár használt fegyvertípus/kaliber szerint.

Ez tehát a HuntStand app, ami egy igazi, 21. századi, egyéni vadászatot, és/vagy vadásztársasági működést segítő szolgáltatás. Aki akarja, használja, nyilván nem mindenkinek lesz szimpatikus. Mifelénk a szomszédban sok a csomagos bérvadász, sok a fiatal, ők ezt használják. Nálunk fix tagok vannak, többségük úgy ismeri a területet, mint a tenyerét, és egyébként is idősebbek, tehát egy ilyen helyen kvázi szóba sem jöhet hasonló újítás társasági szinten, de egyéni szinten nyilván bárki használhatja. Én is így tartom nyilván magamnak a kotorékokat, váltókat, dörzsölőfákat, túrásokat, de a vadászterületünk beírókönyv mellé tett térképe is ezzel készül, csak végül kinyomtatjuk.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Teljesen átszabták az Infiray appot a könnyebb kezelhetőség és a több funkció érdekében.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 3 perc Segítségével az emailküldős vadkamera egy applikációba küldi a képeket, ahol galériaszerűen érjük el őket. Akár több kamera képét is egy...