Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Elhunyt ifj. Gróf Merán Fülöp

Olvasási idő: 2 perc 2021. április 3-án eltávozott a magyar vadászélet egy ismert, legendás alakja.

Merán Fülöp, a számos nemzetközi kitüntetéssel elismert vadászíró 1926. dec. 12-én született a vértesi Csákberényben, a Meran grófi család negyedik gyermekeként.
A Habsburg-ház leszármazottja, ükapja a Mariazell közelében fekvő brandhofi birtokán élő Habsburg–Lotaringiai János főherceg (1782–1859), II. Lipót császár fia, I. Ferenc császár öccse, a grazi Joanneum, ill. Műszaki Egyetem alapítója volt. Az első Meran gróf Lamberg lánnyal kötött házasságot; Lamberg Ferenc, a 19. század nagy hírű vadászfestője is a családhoz tartozott. A XIX. század végétől a különös házasságból származó Meran család tagjainak története egybekapcsolódott Csákberény históriájával. A Meran–Lamberg-uradalom nemzedékeken át híres volt az erdő- és vadgazdálkodás, illetve a vadászati kultúra magas színvonaláról, ami életre szólóan meghatározó élményt jelentett az ifjú vadász és leendő író számára.

A II. világháború végén a család menekülni kényszerült a megszálló szovjet csapatok elől, majd 1948-ban, a kiépülő rezsim általi üldöztetése miatt, Merán Fülöp a bátyjával, Ferenccel a végleges távozás mellett döntött. A nehéz szívvel hátrahagyott szülőföld után Grazban telepedett le, ahol az eggenbergi vadászkastélyban létrehozta, majd negyven éven át vezette a munkássága révén európai hírűvé vált vadászati múzeumot. 1974-től sorra jelentek meg vadászati témájú könyvei, melyek komoly sikert arattak a német nyelvterületen, de magyarul csak a rendszerváltást követően jelenhettek meg.

Merán Fülöp nemcsak szenvedélyes vadász volt, a természet és a vértesi táj olthatatlan szerelmese, hanem egyben a XX. század történelmének éles szemű és hiteles krónikása, így írásai a vadászok mellett a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthatnak. Könyveiért – számos osztrák és európai díj, kitüntetés mellett – a CIC legmagasabb kitüntetését, a Pro Merito díj arany fokozatát, Magyarország Érdemrendjének Tiszti Keresztjét, Csákberény díszpolgári címét is megkapta. Közel haláláig aktív vadász volt, termékeny író. Könyveinek kiemelkedő érdeme és erénye az a szép, választékos, napjainkban követésre méltó magyar nyelv, amelyet nemzeti hovatartozásának bizonyítékaként több mint hat évtizednyi külhoni tartózkodása ellenére is megőrzött és használt.

Halálával újabb vadász- és vadászírólegendát veszítettünk el. 94 éves volt. Emlékét a csákberényi egykori Merán uradalom központjában létesült, édesapjáról elnevezett Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum is őrzi.

Fotó: Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Facebook

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Az alapító és CEO váratlan gyászhírét a Pulsar osztotta meg weboldalán.

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Eltávozott közülünk Mangi néni, Széchenyi Zsigmond özvegye, aki nélkül nem úgy ismernénk ma Széchenyit, mint ahogy.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Elment Dr. Zoltán Attila a Hunor Vadászmagazin jelenlegi, illetve közel három évtizeden át a Nimród Vadászújság egykori főszerkesztője.