Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

40mK érzékenység – csendes fejlesztés az Infiraynél (FRISSÍTVE!)

Véletlenül vettem észre az Infiray oldalán a hőkamera adatok között. Erről speciel egy szót sem szóltak. Jó ideje már az összes Infiray hőkamera 40mK-es a legolcsóbbtól a legdrágábbig.

A helyzet az, hogy az Infiraynek két weboldala van. Az egyik az InfirayOutdoor, ahol csak a konzumer típusú, vadászoknak szánt termékeik vannak fent, a címe www.infirayoutdoor.com. Illetve van céges weboldaluk, az infiray.com, ahol a cég által kínált összes termék és technológia fent van, az orvosi és ipari cuccoktól kezdve, az outdoor termékeken át, a külön megvásárolható mikrobolométer egységekig. Ez utóbbira azért szoktam néha ellátogatni, mert olyan adatokat is közölnek a technológiáikról, amiket a konzumer oldalon nem. És hát itt már régen kiderült, hogy a 12 és 17 µm-os hűtetlen VOx bolométerik mindegyike 40mK, vagy annál jobb termikus érzékenységet (NETD) tud, szóval az volt a furcsa, hogy ha a külön árusított szenzoraik ennyit tudnak, akkor a saját kameráikban miért 50mK-t adnak meg az adatlapokon.

Erre a minap nézem az InfirayOutdoor weboldalát, és látom, hogy az összes Infiray modellnél ≤ 40mK szerepel. E2n, X-Eye V2.0-k, Finderek, Tube céltávcső…mindegyik adatlapon ez áll.

Menet közben tehát frissített az Infiray a kézi hőkameráin, csak nem kürtölték világgá. Talán nem tartották fontosnak, jóllehet a kínaiak sosem voltak erősek marketingben.

A lényeg az, hogy nem mostantól 40mK-esek a kameráik, hanem már egy jóideje azok. A jelenleg forgalomban lévők is.

Sajnos azt nem tudjuk, hogy a Magyarországra érkezett szállítmányok meddig voltak 50mK-esek, és mikortól lett bennük 40mK-es szenzor, de találtam olyan információt a neten, ahol már tavaly júniusban említik a 40mK-t.

FRISSÍTÉS: időközben megkérdeztük az InfiRayt, és választ is kaptunk. Ebben leírják, hogy 2020-ban az outdoor hőkameráik NETD-teljesítmény tesztje 20mK-50mK között mozgott, ezért ≤ 50mK-t írtak az adatlapokra. 2021. január 1-től viszont a standardot ≤ 40mK-re állították be, hogy növeljék a felhasználói élményt a vásárlóik számára, tehát azok a szenzorok, amik ezt a kritériumot nem teljesítik, nem kerülnek forgalomba. Emiatt 2021. január 1. óta ≤ 40mK-t írnak az adatlapokra. Ebből több következtetést levonhatunk:

  1. Az, hogy egy adatlapra azt írják hogy ≤ 40 vagy 50mK, az nem azt jelenti hogy 39-40, vagy 49-50mK, hanem az lehet szinte bármi, akár 20 is. Úgy tűnik, hogy a hőkamera mikrobolométereknél ez nem annyira fix érték, inkább mozgó (gondolom a technológia sajátossága), így csak a gyártón múlik, hogy hol húzza meg a határt a késztermékek szűrésekor, mit enged még ki forgalomba.
  2. Téves volt az infó, meg nem is, hogy akár már tavaly nyár óta 40mK-esek az Infiray kamerák. Téves, mert ekkor még nem húzták meg 40-nél a határt, tehát lehetett forgalomban 40 fölötti is. Emiatt viszont nem is teljesen téves, hiszen 20-30-40mK-es verzió is lehetett forgalomban mindig is. 
  3. Az Infiraytől azt is megírták, hogy a képminőség nem csak a NETD értéken múlik egy hőkamera esetében, hanem más egyéb paramétereken is, úgymint alapanyagok, objektívek F-értéke, MRTD teljesítmény*, integrált képalkotási algoritmus, NETD teljesítmény, stb, tehát a NETD csak egy a sok közül. (*MRTD teljesítmény: Minimum Resolvable Temperature Difference, ez az a teszt, melynek segítségével megállapítják a hőkamerák detektálási, azonosítási távolságait)

Mi az a NETD?

A hőkamerák termikus érzékenysége. Azt segíti elő, hogy a hőkamera képe mennyire tiszta, kontrasztos, mennyire látszik a növényzet az állatok körül. A NETD érték mutatja meg tehát, hogy a kamera mennyire tudja megkülönböztetni a hőforrásokat. Minél kisebb ez a szám, annál jobban látja a hőkamera a legapróbb hőeltéréseket is, ami a növényzet és a környezet megjelenítésében játszik leginkább nagy szerepet. Milli-Kelvinben mérik. 40mK 0,04°C-ot jelent, vagyis a kamera ekkora hőkülönbséget tud megkülönböztetni. A látott kép minősége persze függ a szenzortól, az objektívtől és a képalkotási algoritmustól is.

Van-e jelentősége, hogy 40 vagy 50mK?

A korábbi 50mK-es Infirayek is nagyon jók voltak. A 40mK termikus érzékenység előnye leginkább mostoha időben, párában, ködben, poros, szeles levegőben jön ki, tiszta időben nem annyira fog érződni a különbség. Két Infirayt talán úgy lehet összevetni, hogy Red Hot hőképre állítjuk őket. Amelyik példánynak precízebb, érzékenyebb a vörös-kiemelése, főleg nagyobb távolságokon, értsd a nagy távolságon lévő vagy épp kisebb testű állatot az egyik kamera még kiemeli vörössel, a másik már nem, előbbi lesz a 40mK-es.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

A kisebb felbontású változat már korábban szerepelt a Vadász Blogon, de csak egy összehasonlításban a Pulsar Axion XM30S-sel. Ezúttal viszont egy teljes tesztet olvashattok...

Hőkamera teszt

Az Infiray két top hőkamerája közül a legerősebbet már teszteltük itt a Blogon. Most a kisebb nagyítású, szélesebb látószögű verzió került porondra, egy pár...

Videók

Mit tud a nemrégiben jóárasított Guide Track IR25? Megéri-e a felárat a wifis Guide IR510 Nano 2-höz képest? Az alábbi videóból kiderül.

Hőkamera teszt

Egy rövid időre kipróbálhattam a Leica első hőkameráit, a Calonox View keresőt, és a Calonox Sight előtétet. Mivel ezek még némileg bétaverziós kamerák, nincsenek...