Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Gyorsteszt: Minox X-HD keresőtávcső

Megújult a Minox termékpalettája, amiről több ízben is beszámoltam már itt a blogon. Jött teljesen új modell, mint az X-Range, és megújultak a régiek, mint például a BL HD szériából lett X-HD. Amióta a Minox csúcstávcsöveit már X-HD-nak nevezik, az áruk is jócskán megemelkedett, de vajon többet is tudnak ezért a pénzért? Hát…ne nagyon reménykedj kedves Olvasó.

A Minox termékkínálatában jelenleg az X-lite a belépőszint, az X-active a középkategória, és az X-HD a top. Amit egy éve még BL-HD-nak hívtak. Ezek távcsövek a maguk idejében igen jó kukkerek voltak, egy 8×56-ost magam is nyúztam kb 2 évig, és nagyon szerettem. Annyira elégedett voltam vele, hogy állandóan a vadászcimborám kissé öregecske Swaro SLC-jéhez akartam hasonlítgatni. Persze sem képminőségben, sem árban nem egy kategória volt a kettő, de azért olyan orbitálisan nagy különbség nem volt közöttük. Miután besötétedett, meg egészen minimális. Aztán a másik vadászcimbora eladta a régi Leica Geovidjét, mert kellett az ára, és kérte, hogy javasoljak helyette valami olcsóbbat, ami jó. A Geovid előtt Minox BV-t használt. Akkor egy Minox BL 10×44 HD-t javasoltam neki, volt egy eladó használtan, megvette, és le volt nyűgözve tőle. Nem csodálom, a boltban anno én is belenéztem, és meg kellett állapítsam, hogy szebb volt a képe, mint az én BL 8×56 HD-mnak.

Egy szó mint száz ebben a 180-250.000 Ft-os árkategóriában ezek a BL HD-k parádés binokulárok voltak. Aztán jött a 2020-as modellfrissítés, a BF-ből lett az X-lite, a BV-ből az X-active, a BL-HD-ból meg az X-HD. A Minox azzal promózza az X-HD-t, hogy ED lencsetag dolgozik bennük, emiatt a kép éles és színhiba mentes. Ennek én is bedőltem, amikor megjelent. Gondoltam eddig is nagyon jó volt, most még jobb lesz, hát az brilliáns!

De sokáig késtek az X-HD-k a magyar piacon. Így először az X-lite-ot próbáltam ki, miután tesztelő kollégámnak, Czirok Janinak annyira megtetszett, hogy vett is magának egyet. Lelke rajta, én inkább visszaadtam azzal, hogy nem szeretnék írni róla, mert azt leszámítva, hogy sötétben az 56-os lencsével lehet azért látni, sok jót nem tudtam volna róla mondani. Pici a szemre vetített képe, és húzta is a szememet. Szerencsére nem kötelező írnom mindenről. Arról szeretek írni ami jó, vagy arról, ami jó ár/érték arányú. Mikor megjöttek az X-HD-k, szomorúan konstatáltam, hogy az összes ex-BL-HD modell kb. 100.000 Ft-tal drágább is lett. Ezzel megugrott az elvárásom is természetesen. 250.000, és pláne 300.000 Ft fölött azért már nem akármilyen távcsövek vannak.

A hozzám eljutott X-HD 8×44-et kivittem lesre, cserkelni, és megállapítottam, hogy jó ez. Éppen ugyanolyan jó, mint az előző BL HD-k voltak. De akkor miért lett drágább mindegyik cirka 80-100.000 Ft-tal? Az ED lencsetag jelenlétére semmiféle extra “képjavulás” – hogy úgy mondjam – nem utal.

Aztán elkezdtem nyomozni. A Minox honlapján a BL HD-ról azt írták, hogy HD-üveg van bennük, az X-HD-ról meg azt, hogy ED-üveg van bennük. Volt már korábban egy sejtésem, hogy a kettő ugyanazt jelenti, de elhessegettem a gondolatot. Most viszont elkezdtem korábbi, külföldi teszteket olvasgatni a BL HD-król, amit nálam okosabb emberek írtak. És láss csodát, bebizonyosodott:

a BL HD-kban is volt ED üveg!

Fotózásban az alacsony színszórású lencsetagot rendszerint ED-nek, XD-nek vagy ELD-nek szokás hívni. A vadászati optikákban meg nevezik néha HD-nek is. Low-Dispersion az alap (LD), aztán ezt cifrázzák, extra-low (ED v. ELD), ultra-low (UL v. UHD)… De ez mind ugyanazt jelenti: olyan lencsét, aminek a színszórása alacsony. Ami egyébként a kromatikus aberráció (színhiba) csökkentéséért felel azzal, hogy az optikába jutó fény teljes spektrumát igyekszik egy fókuszpontba szorítani, értsd nem szórja szét annyira a színeket az optikai tengelyen. Az ED-nélküli távcsövek jobban hajlamosak a kékes, lilás, zöldes, vagy vöröses elszíneződésre a sötét-világos részek határán (pl. faágak, vagy agancs a horizonton, stb), mert a fény nem minden része a fókuszpontra vetül, hanem van ami picit elé picit, van ami mögé. Ld. az alábbi képen:

Szóval kijelenthetjük, hogy a Minox X-HD 8×44-ben, és gyanítom az összes új X-HD-ban nem változtattak a külsőn, nemigen változtattak az optikai felépítésen sem, csak változtattak a néven és az árcetlin. Még, ha azt is állítja a Minox, hogy a most ED-nek hívott lencsetag jobb, mint a korábbi HD, azt tudom mondani, hogy hétköznapi vadászati felhasználásban ezt nem fogjátok megérezni. Vagy inkább mondom úgy, hogy ha van is különbség, az biztosan nem ér 100.000 Ft-ot. Ezt a Minox még megfejelte azzal, hogy a garanciaidőt nemrégiben lecsökkentette 30 évről 10 évre. Korrekt…

Még egy aprócska észrevétel. A Minox X-HD 8×56 sem változott érdemben a BL 8×56 HD-hoz képest, de ami szerintem mindkettőre igaz, hogy Abbe-König prizma van bennük, mint a DDOptics Pirschler III-ban, a Swarovski SLC 56-ban, vagy a Zeiss néhány 56-os távcsövében. Próbáltam rákérdezni a Minoxnál erre, de nem válaszoltak, az adatlapokon nem tüntetik fel, de külsőt, súlyát, méretét és árcetlijét nézve nagyon úgy tűnik, hogy ilyet raktak bele. Ez csak találgatás a részemről, de ha sima Schmidt-Pechan prizmás lenne, akkor miért lenne olyan nagy és nehéz, és ugyanolyan formájú, mint bármelyik Abbe-König távcső a piacon?

A Minox X-HD távcsövek tehát továbbra is jó távcsövek. Csak sajnos nagyon drágák lettek, és ennyiért már lehet kapni jobbat is. Tény, hogy időközben a forint árfolyam a béka hátsója alá került, és a nemzetközi árfolyamokban is volt változás, ami a gyártóknak nem kedvez. A Leitznél azt mondták, ha még mindig a BL HD-k lennének piacon, bizonyára azok is jóval drágábbak lennének. Ami igaz, mert minden megdrágult az elmúlt egy évben, nem csak a távcsövek (ld. a cikk végén olvasható levélben). De ott van például a korábban tesztelt DDOptics Pirschler, ami Abbe-König prizmás (és nem csak az 56-os, hanem a 45-ösök is), könnyebb, és a képe szerintem legalább olyan jó, mint az X-HD-ké, de azonos kategóriában lényegesen olcsóbbak. És 30 év gari van rájuk.

Szerettem a Minoxot 2020-ig. Megörültem, amikor tavaly meg akartak újulni, de azt látom, hogy nem történt más, csak felvettek egy rossz marketingest, vagy lecserélték a cégvezetést, a fene tudja, de szépen összekutyulták a dolgokat. Adtak új neveket a régi távcsöveknek, megemelték az árukat, és lecsökkentették a garanciát, és mindehhez csináltak szép lifestyle fotókat, tetszetős weboldalt, meg hangzatos marketingszövegeket. Közben meg alap dolgokat nem árulnak el a távcsöveikről, és amikor rákérdeznék az ügyfélszolgálatukon, nem válaszolnak. A Minox X-Range sem úgy sikerült, amit vártam volna, és amit a félmilliós árcetlije sugall. Mondjuk ki, az egy OEM távcső, hangzatos névvel (értsd más cégeknél is lehet kapni, más márkanév alatt, az eredeti gyártó meg valahol Távol-Keleten van). OEM, ahogy Minox hamar kifutott digitális éjjellátója is OEM termék volt, amit kicsit szerényebb külsővel, de azonos tudással töredékáron meg lehetett venni máshol. Védelmükben szóljon, hogy egyre többen kínálnak OEM cuccokat manapság. Csak másoknál az OEM cuccok nem szoktak drágább árcímkét kapni a saját gyártásúakhoz képest. A Minox X-HD-k NEM OEM termékek, ezekre még mindig Made in Germany van írva, szóval itt csupán egy marketingfogással van dolgunk: adjuk ugyanazt drágábban más név alatt.

Szerintem nincs jó bőrben a Minox. Egy cég akkor szokott ilyen húzásokat csinálni, ha bajban van. Csakhogy általában az ilyen húzások nem szoktak bejönni. Bajban lévő gyártót csak úgy lehet megmenteni, ha lesöpörnek minden a tervezőasztalról, és valami nagyon újat, nagyon jót csinálnak és úgy emelnek árat, hogy van mögötte teljesítmény (ld. Sigma objektívek, Fujifilm fényképezőgépek, Skoda autók stb.)

A cikk kapcsán a Leitz Hungáriától az alábbi reakciót kaptam, mely némi magyarázatot ad a masszív áremelkedésre:

„Kedves Márk! Észrevételedet köszönjük. Tapasztalataink és a befolyó információk alapján elmondhatjuk, hogy a minőséget képviselő gyártók mindegyike jelentős alapanyagár növekedéssel szembesült az elmúlt 12 hónapban, mely kezd begyűrűzni a késztermékek árába. Tehát azonos minőségi színvonalon egy régi szériás készülék árában „csak” az elmúlt 12 hónap kedvezőtlen HUF/USD esetleg HUF/EUR árfolyam-hatások érződnek, de az új szériáknál (mint pl. a Minox X-Lite) a gyártó megemelkedett alapanyag költségei találkoznak a kedvezőtlen árfolyam-változásokkal. Ennek kivédése csak az anyagminőség és az építési minőség terhére lehetséges….de ezt senki sem akarja. Hogy egy kicsit tovább fokozzuk a helyzet komolyságát, szeretnénk tájékoztatni, hogy jelenleg a logisztikai költségek masszív emelkedésének vagyunk a tanúi….tehát a helyzet nem egyszerű, 2021-ben újabb faktor nehezíti  a gyártók életét. Nem a Minox gyár ceruzája fog vastagabban, hanem a körülmények változtak meg. Sajnáljuk, ez a helyzet. A garancia-idő lecsökkentése viszont minket is zavar annak ellenére, hogy a termékek építési minősége érezhetően jobb lett.”

A Minox X-HD palettát ide kattintva találjátok. A cikkben említett versenytárs DDOptics Pirschler szériát pedig ide kattintva.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Nemrégiben debütált a Leica legfejlettebb távmérős keresőtávcsöve a Geovid Pro 32. Ehhez csatlakozik most a többi várva várt testvér.

Optika teszt

A Leica nemrégiben bemutatta a távmérős Geovid széria első PRO modelljét, ami olyan okos funkciókat tud, amire álmunkban nem gondoltunk volna. Én legalábbis nem...

Optika teszt

Hivatalos nevén APEX XP 10x42 LRF. Ez a távmérős kereső több szempontból is lekörözi a konkurenciát, ami a magyar piacon többek közt a Minox...

Tudtad-e?

A kezdeti "56-os lázat" követően szépen lassan azért beépült a magyar vadászfejekbe az elmélet, miszerint egy bizonyos kor fölött hiába veszünk 8x56-os távcsövet, a...