Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Neked is figyelembe kell venned a szelet lövésnél!

Azt gondoltad eddig, hogy a széllel csak a long-range lövészeknek kell foglalkoznia? Hogy ez a mesterlövészek, és a 4-500 méterre hason fekve, ballisztikai toronnyal felszerelt távcsővel lövöldözők úri mulatsága? Tévedsz! Én is tévedtem, amikor ezt hittem.

98-ban tettem le a vadászvizsgát. Jóllehet ez már 22 éve volt, mégsem tartom magam tapasztalt vadásznak, ugyanis ennek az időszaknak csak az első, és a legutóbbi néhány éve volt intenzív, aktív vadászélet, de egy jó másfél évtized igen lagymatag volt, másfelé vitt az élet. Vadásztam akkor is, de keveset. Emiatt nézzétek el nekem, ha az alább leírtakról nem tudtam. Én bevallom. És le is írom, hogy más is tudjon róla, ugyanis biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül nagyon sokan vannak még, akik nincsenek tisztában azzal, hogy egy 20-40 km/h-ás oldalszél milyen komolyan hat a lövésre, szinte kalibertől függetlenül, akár 150 méterre is. Szerintem nagyon sokan abban a hitben vannak, hogy a széllel a long-range lövők foglalkoznak, egy mondjuk úgy “hagyományos” vadászaton max. 150-200, esetleg, néha 250-300 méterre lőve nincs jelentősége.

Ők nem is gondolnák, hogy a jó öreg 30-06 lövedékét egy 40km/h-s oldalszél 50 centire elviszi 250 méteren.

Az már kint van a disznóból is, vagy épp nagyon csúnya lágylövés lesz belőle. Sokan csak odáig ismerik a történetet, hogy a kiskaliberek szélérzékenyek. Pedig a történet tovább is van…

Az eredeti kérdést egy fórumban tették fel, mely úgy szólt, hogy egy 9,1g-os 6,5×55-ös lövedékre 250m távolságon vajon mennyire hathat a 40 km/h-s oldalszél? Ekkor kerültek elő a ballisztikai kalkulátorok egyeseknél, így nálam is. Főleg azért, mert valaki azt találta reagálni a kérdésre, hogy nem számottevő a hatás, ha hiba történt, az nem a szél miatt volt. Hát az illető tévedett, mi meg jópáran igencsak meglepődtünk a ballisztikai kalkulátorok által mutatott eredmények alapján.

Természetesen nem lehet egységesen megállapítani a dolgot, hiszen függ a kalibertől, a lövedék tömegétől, a kezdősebességtől, így a lőszerfajtától is, hogy mennyire hat a lövedék ballisztikájára a szél. De akármit próbáltunk, 250 méteren 40km/h-ánál a fent említett kaliberre és lövedékre, körülbelül 20 és 30cm közti eredmények jöttek ki. Én most a pesszimistább verziókat mutatom be.

Íme néhány népszerű kaliber adata vadászias lőtávokon, amivel neked is számolnod kell. Ne feledjük, elég csak egy széllökés is a lövés pillanatában!

25 km/h-s oldalszél (ami az a szél, amiben még simán kimegyünk vadászni)

40 km/h-s oldalszél (amiben még nagyon sokan kimegyünk vadászni, főleg, ha csak széllökésekről van szó)

Mint a fentiekből látható, vannak szélállóbb lőszerek, és kevésbé szélállók. De a szélállóbbaknál, mint például a tipikus long-range kaliber 6,5×55 (vagy a 6,5 Creedmoor, ami kb. ua. szélállóságban), is elég horror számok jönnek ki már a nem-long-range távokon is, ha van egy élénkebb szél a vadászaton. Kicsit fújdogál a szél, de te kimennél tarvadazni a .300-assal? Úgy lődözz 200-ra, hogy egy-egy 40 km-es széllökés 30 centit odébb dobja a lövedéket! De, ha csak szellő fúj, néhány élénkebb befúvással, akkor is 20 centit dobhat rajta.

Nyilván a fentiek nem univerzális értékek, a Sako kalkulátora dobta ki őket, és egy bizonyos típusú lőszerre vetítve, tökéletes oldalszél esetén számolva. Más kalkulátorok más értékeket adnak, de ne gondoljuk, hogy olyan orbitális eltérések lennének!

Szóval a széllel csak óvatosan!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Long-range lövészethez és nagytestű állatok elejtéséhez fejlesztette közösen a Winchester és a Browning a 2021-ben debütáló új kalibert.

Vélemény, ajánló

"Megtaláljuk a módját, hogy a vadászat kihívás legyen, még akkor is, ha a legújabb, legjobb technológiát használjuk." Az amerikai Outdoor Life cikkének fordítása.

Tudtad-e?

Legtöbbünk kedvenc vadfaja a vaddisznó. Vadásszuk lesen, váltón, érő búzán, vadgyümölcsön csemegézve, szórónál, dagonyánál, cserkelve, terelő és hajtóvadászaton, álltában, fektében, lassan kocogva, vágtában, kutyáktól...

Tudtad-e?

Először is azt kérném, hogy olvasd végig a cikket, és ne zárkózz el attól, hogy valamiben meggyőzzenek, amit valószínűleg nem eléggé ismersz. Hiszen, ha...