Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Bemutatta a Pulsar a Helion XQ 2-t

40mK-es Helion 2-ből eddig csak a nagyfelbontású XP széria létezett, de a Pulsar a napokban bemutatta a kisebb felbontású, Helion XQ széria második generációját is. Nem csak a szenzor lett más, hanem több módosítást is végeztek a kamerákon.

Amikor a Helion 2 XP megjelent, nagyjából az egyetlen újítás az elődmodellhez képest az új, 40mK NETD értékű szenzor volt. Az igazi modellfrissítést végül úgy tűnik a Helion 2 XQ széria két készüléke hozta el a Pulsarnál, ugyanis nem csak a 40mK-es szenzort kapták meg (XQ lévén értelemszerűen kisebb, 384x288px felbontásban, a pixelméret maradt 17 µm), hanem a “körítést” is némileg átszabták.

Más lett az objektív például. Egyrészt F/1.0 fényerővel büszkélkedhetnek végre, ezek az első hőkamerák a Pulsartól, amikbe nem a kisebb hőáteresztésű F/1.2 optikát rakták. Az XQ38F ráadásul – neve ellenére – már nem 38mm gyújtótávolságú, hanem 35mm. Az új objektívek tehát 35mm F/1.0, és 50mm F/1.0, a korábbi 38mm F/1.2 és 50mm F/1.2 helyett. Az észlelési távolságok nem változtak a korábbi modellekhez képest, de a nagyítások egy picit igen: immáron 3x és 4.5x az alap, optikai nagyítás, erre jön a digitális.

Amiben az új Helion 2 XQ-k még a drágább XP 2-ket is lekörözik, az az Axionból örökölt 1024x768px felbontású kijelző. Eddig az összes Helionban 640x480px-es monitor volt.

Megújult a készülékház is. Itt megkövetem magam, én az eddigi Helionokról is szentül hittem, hogy magnéziumötvözetből vannak, de tévedtem. Polimer házuk volt eddig, de az új Helion 2 XQ-k már szintén magnéziumból vannak. Egy kicsit át is designolták a külcsínt, de papíron a készülékek tömege nem változott.

A Helion 2 XQ modellekben széria az IPS7 6400mAh-s akku, ami ugyancsak szintlépés a korábbi modellhez képest. Tudtommal az IPS5 akkut már nem gyártják.

Az alábbi táblázatban összefoglaltam a régi, és az új Helion XQ-k tulajdonságait, vastagon kiemelve a Helion 2-k újdonságait.

Ezzel teljes lett tehát a Helion 2 modellcsaládja: XQ38F 2, XQ50F 2 és XP50 2. Az XP38 2-t nem kell várni, a Pulsar ugyanis tavasszal bejelentette, hogy kivezetik a 640x480px-es 38mm-es modellt. Hogy Accolade 2 XQ lesz-e, azt még nem tudni, jelenleg csak az XP50 2 kapható.

A fentiek persze csak számok, és biztos vagyok benne, hogy az új Helionok nagyon jó kamerák lesznek. De ha már számokról van szó, akkor érdemes a piacon kapható más hőkamerák számaival is összevetni, hiszen ezekből rögtön kiderül, hogy nagyon érett már a Pulsarnak a vérfrissítés. Az F/1.0 optika a Pulsarhoz most érkezett meg, ezzel szemben az Infiray, a Hikvision, a Guide Track PRO, az Electrooptic és a Dali hőkamerák mindegyike ilyennel rendelkezik már jóideje. Más hőkamerák F1.1 objektívvel bírnak, és tulajdonképpen F/1.2-es objektív csak a kisfelbontású Guide hőkamerákban van manapság a Pulsaron kívül. Erről hamarosan lesz külön cikk. Ami a kijelzőt illeti, ebben a kategóriában szinte minden gyártó minimum ezzel az 1024×768-cal szereli a hőkameráit, de nagyon sokan már 1280x960px HD felbontásúval, jóllehet az AMOLED technológia nem jellemző másoknál. 40mK NETD érzékenységet jelenleg a Pulsar, az Electrooptic és a Hikvision egyes modelljei tudnak, a többi kamera 50mK-es a piacon (leszámítva az eddigi Pulsarokat, melyek 60mK-esek). A 40mK egy jó dolog mostoha időben, ám a legtöbb esetben vadászaton az 50mK is bőven elég a kellően kontrasztos, részletes kép kialakításához. A 60mK-ről 50mK-re ugrás a hétköznapi használatban jobban érezhető volt, az 50-ről 40-re már inkább párás, ködös időben fog kijönni, de sok múlik a leképzésért felelős algoritmuson is, azon, hogy párásabb időben meddig tolja a kamera a digitális kontrasztjavítást. Nyilván egy gyengébb NETD értékű hőkamera képe – ha mesterségesen kontrasztosítjuk – az zajosabb lesz, mint egy jobb NETD értékűé. Az biztos, hogy a 40mK és az F/1.0 objektív párosítása egy jó húzás volt a Pulsartól, amit mostohább időjárási körülmények közt bizonyára érezni fogunk. Szintúgy a látószög növelése, és a nagyobb kijelző miatt a nagyítás megtartása is jótékony hatással lesz a használhatóságra az XQ38F modell esetén, ahogy az 50-es verzió is hatékonyabb lesz az elődjénél nyílt terepeken, hiszen azonos látószög mellett nőtt a nagyítása, a nagyobb méretű kijelző miatt.

Az új Helionokkal frissítettem az összehasonlító grafikont, amit a Vadász Blog nyitóoldalán legörgetve bármikor elértek. Mivel már rengeteg a kamera, ezért kiszedtem a már kifutott modelleket a kisfelbontásúakból.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A cég bemutatta új termékvonalát "Pro" megnevezéssel, és olyan termékjellemzőkkel, melyek minimum a Pulsarnál, de akár a piacon is kivételesek. Megjöttek a Helion és...

Tudtad-e?

A közösségi médiában, így a fejekben is számos tévhit övezi ezeket az eszközöket. Mennyit számít az ár? Mennyit számít a párás-ködös idő? Fontos-e a...

Hírek

A litvánok két új Axion modellt mutatnak be, amik sokkal ígéretesebbek, mint az eddigiek. Nagyobb felbontás, jobb termikus érzékenység, és lézeres távmérő kényezteti majd...

Hőkamera teszt

Két nagy gyártó "tenyérbemászó" hőkameráit hasonlítottam össze. Íme a tapasztalatok a lézeres távmérővel ellátott, új Infiray Finderről, melyből először egy prototípus, később egy gyártásérett...