Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

DDoptics keresőtávcső bemutató

Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé váltak a DDoptics termékei. A forgalmazást a Leitz Hungária végzi, így ezek a jó minőségű távcsövek magyar jótállással kaphatók. Ha a vadászatra alkalmas keresőtávcsöveket nézzük, akkor nagyjából 70.000 Ft-tól (belépőszint) 480.000 Ft-ig (professzionális). Ha a céltávcsöveiket vesszük górcső alá, akkor kb. 350.000 Ft-tól 800.000 Ft-ig. A jelenleg futó Black Friday akcióban 10% kedvezmény jön le a feltüntett árakból! Ezen kívül a DDOptics kínál spektíveket is. Nyálazzuk át kicsit a kínálatot a könnyebb eligazodás érdekében. Elsőként a keresőket, aztán majd megyünk tovább. DDoptics eligazító.

A DDoptics egy német cég Chemnitzben, 2006 óta vannak a piacon, és jó minőségű keresőket, céltávcsöveket és spektíveket fejlesztenek és gyártanak, vagy gyártatnak a vadászok és madarászok számára.

Keresőtávcsövek esetében a cél a kiemelkedő minőség pénztárcabarát árcímkével. Különböző szériákat kínálnak, melyek a cég elmondása szerint mind igyekeznek kitolni az adott kategória határait. Nem is üres beszéd ez, hiszen a legjobb példa erre a Pirschler széria, ami Abbe-König prizmákat kapott, holott ez a drága és magas minőségű megoldás ebben az árkategóriában pár éve még elképzelhetetlen volt.

Ultralight

Belépőszintű, univerzális keresőtávcsövek. Könnyűek, kicsik, kezesek és jó szolgálatot tesznek a kirándulóknak, túrázóknak, utazóknak, és persze a cserkelő vadászoknak is, hiszen 8×42, 10×42, sőt 8×50 és 10×50 kivitelben is kaphatók 70ezer Ft-tól 90ezer Ft-ig. Ha azt mondom könnyű, az azt jelenti, hogy valóban nagyon könnyű, hiszen a 8×42-es változat 645 gramm, ami tácsöveknél pillesúlyt jelent. Az Ultralight széria nitrogéntöltésű és vízálló.

Nachtfalke

Belépőszintű, szürkületi és éjszakai vadászatra szánt kategória a Nachtfalke, mely már a 3. generációját tapossa. 56-os objektívvel rendelkeznek. A korrekt képminőség és természetes színek mellett kiemelkedő jellemzőjük a rövid tubus, az alacsony tömeg, és a 91,5%-os fényáteresztés. Itt már olyan extrákat kapunk a pénzünkért, mint az alacsony fényszóródású CT üveg, a fémből készült kezelőegységek, és a DDoptics által kínált 30 év gyártói garancia.

Kolibri

Középkategóriás távcsősorozat, mely szintén a 3. generációnál jár már. Még mindig nagyon alacsony tömegről és kis méretről beszélünk. Az okulárjukat 4 pozícióba lehet állítani, hogy a szemüvegesek is kényelmesen használhassák. Különleges jellemzője a szériának a széles, 7,2 fokos látószög (126m-es látómező), és itt már ED üveget kínál a gyártó, a speciális lencsebevonatok pedig (DDlucid, PHC140) a nagy kontrasztú és tükröződésmentes képért felelnek.

Ezek mind olyan tulajdonságok, amik ebben a 100.000 Ft-nál alig drágább kategóriában eddig nem voltak jellemzőek. A 30 év garancia itt sem marad el.

Lux-HR

Felső-középkategóriás sorozatot képvisel a Lux-HR. A HR a High Resolution, vagyis a magas felbontás rövidítése. Magnéziumötvözet ház, magas minőségű alumíniumból készülő fókuszállító jellemzi, így a Lux-HR széria is valószerűtlenül kicsi és könnyű. A külső bevonata ún. Soft Touch Layer, ami egy speciálisan érdesített gumi erősítést jelent. A távcsövek fogása ergonomikus. ED-lencsetag, CT üveg, bárium korona üveg prizmák, fáziskorrigált Schmidt-Pechan prizmák, DDlucid-FMC bevonat van itt is, illetve a Kolibrinél is szélesebb látómező jellemzi. Kapott továbbá ún. Field-Flattener szemlencséket is, ami ebben az árkategóriában újdonságnak számít. Ezek kompenzálják a látómező görbületét (hordóhatás), így szinte sík terepet hoznak létre, ami széles látószögű távcsöveknél kifejezetten jótékony.

A Lux-HR széria már a 200.000 Ft környéki árszínvonalat képviseli. 42-es és 50-es objektívmérettel kaphatók.

Pirschler

A felső kategóriás Pirschler (ejtsd: “pirsler”, szintén 3. generáció) a DDoptics egyik büszkesége, hiszen olyan prémium technológiákat vonultat fel, mint az Abbe-König prizma, ami nem kevesebb, mint 95%-os fényáteresztést kínál. Csak hogy érezzétek, mit jelent ez, pár éve Abbe-König prizmát még csak olyan távcsövekbe raktak, mint például Swaro SLC 8×56, és a Zeiss SF 8×56. Kb. 3 cég képes csak ilyen típusú prizmát gyártani a világon, mert drága és bonyolult eljárás. Az Abbe-König prizma ugyanúgy tetőélprizmás távcsövet jelent, de a legtöbb keresőben található Schmidt-Pechan tetőélprizmánál jobb fényáteresztést, ekképpen jobb szürkületi teljesítményt is nyújt. Jobbat, mint a hagyományos porro prizma. Emlékeztek, amikor elkezdték leváltani a tetőélprimázás távcsövek a hagyományos porrokat a vadászatban? Mindenki azt mondta, hogy hát igen, szürkületi teljesítményben a porrók jobbak voltak, de a tetőélprizmások meg kisebbek, könnyebbek és szebbek. Az Abbe-König prizma erre nyújt megoldást az éjszakai vadászoknak: megmaradt a nagy fényáteresztés, és a modern forma is. Jóllehet az Abbe-König prizmás távcsövek mindig robosztusabbak, hosszabbak, mint a Schmidt-Pechan prizmások.

A Pirschler szériával számos extrát is kapunk, úgymint könnyű magnéziumötvözet tubus, +/-4 dioptriás(!) korrekció, duralumínium kezelőszervek, Best Grip felületkialakítás a csúszásmentesség érdekében, DDlucid bevonattal ellátott CT üveg, nanotechnológiás víztaszító bevonat a lencséken, nagy mélységélességet kínáló Smart Focus élességállítás, HD felbontás, széles látómező, és persze 30 év gyártói garancia. Aki az exkluzívabb, patinásabb megjelenést szereti, barna bőr bevonattal, és hasított bőr nyakpánttal is beszerezheti a 8×56-ot.

A Pirschler távcsövek egész garmadája kapható a piacon, 45-ös és 56-os objektív mérettel, 8x, 10x, 12x és 15x nagyítással.

A Pirschler távcsövek tesztje hamarosan érkezik a Vadász Blogon!

EDX

Prémium kategóriás távcsöveket rejt az EDX széria, ami már mondhatjuk, hogy kompromisszummentes képminőséget jelent. Volt szerencsém már ezekbe is belenézni, ez már tényleg az a szint, amitől az embernek megered a nyálelválasztása. Az összes fent említett jóságot belepakolták, de a képélessége, és a képkontrasztja még a Pirschler szériánál is jóval magasabb, ezt tapasztalatból mondom. Ez már keményen a top kategória. Bár Schmidt-Pechan prizmával rendelkezik, de a fényáteresztése így is 94%-os. Pici, könnyű és prémium minőségű távcsövek a 400.000+-os szegmensben, h a 42-es méretről beszélünk. Kétféle változatban létezik, a “sima” EDX, és a még jobb felbontással, szélesebb látómezővel és áttervezett, elegánsabb küllemmel rendelkező EDX-HR.

A DDoptics vadásztávcső kínálatát ide kattintva érhetitek el a Leitz Hungária webshopjában, vagy az alábbi gombra nyomva!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET