Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Érdekes vadászíjakat mutatott be a Mathews és a Bowtech

Olvasási idő: 7 perc Október-november hónap a vadászíjászat jegyében telik a Vadász Blogon, már csak azért is, mert a legtöbb íjgyártó az év ezen szakaszában mutatja be a jövő évi modelljeit. Idén – vélhetőleg a koronavírus miatt – ez egy kicsit másképp alakul, de azért csepegnek az új modellek. Rendhagyó íjakat mutatott be a Mathews és a Bowtech is.

A Mathews 4 új íjat mutatott be, a V3 27, V3 31, az Atlas és a Prima modelleket. Lássuk sorban. Ami mind a négyre jellemző (így nem említem meg külön-külön) az a két új színvariácó, a First Lite Specter (a mellékelt képeken ez látható), és az Under Armour All-Season Forest camo minták.

Mathews V3

A Mathews nem várt a zászlóshajó modellek fejlesztésével. Míg a Bowtech és a Hoyt (meg valószínűleg a PSE is) csak januárban fogja váltani a top szériáját, addig “Matyiék” előrukkoltak a tavalyi, nagysikerű VXR csigások utódaival. A léc magas, a VXR ugyanis tavaly a legtöbb összehasonlító tesztet megnyerte, és rengeteget eladtak belőle. Tény, hogy nagyon komoly marketinget is kapott. A VXR-ek 28″ és 31.5″ tengelytávval jöttek tavaly, ami valljuk be elég kompakt méret, főleg a 28″. Ehhez képest a V3 két modellje még lejjebb ment, miután 27″ és 31″ tengelytávval lesznek megvásárolhatók. De van itt kérem egy kis csavar a történetben. Ha az mondanád, hogy a 27″ már túl rövid a pontos lövésekhez, akkor figyelj! A Mathews olyan hosszú középrészt tervezett mindkét íjhoz, hogy azok közel teljesen megegyeznek a tengelytávval. A stabil célon tartásért pedig inkább a középrész hossza felelős, mint a tengelytáv, tehát úgy csökkentették az íjak hosszát, hogy a stabilitásuk elvileg nem változott. Láthatjuk az alábbi képpáron, hogy a parallel íjkarok annyira visszahajlanak, hogy a csigák tengelye szinte egyvonalban van a középrész végeivel, kihúzva pedig jóval rövidebb a tengelytáv, mint a középrész.

A Mathewsnál konkrétan úgy promózzák, hogy egy új időszak következett be, amikor már a középrész hossza az új mérce, és nem a korábban megszokott tengelytáv. Persze ez csak a marketing “bullshit”, a tesztekből meglájtuk majd, hogy mire elég 27″.

Az íjak súlyából is sikerült kicsit faragni, áttervezték a rezgéselnyelő betétet is (Nano 740), de ami valódi innováció még, az a teljesen új kábeleltartó kar.

A neve Centerguard, a lényege pedig az, hogy a vessző és a kifutó vonalában, szimmetrikusan elosztva vezeti meg a kábeleket, ami a cég szerint optimális csigaszinkront eredményez, és nagyobb helyet ad a tollazásnak. Az eddigi vélemények alapján ez egy okos ötlet. Egy videóban nyilatkozó szervizes szerint jótékony hatással lesz a bandázs elhasználódására is, mert minél közelebb van a nyomáspont az íj mértani közepéhez, annál kisebb elhasználódást fog szenvedni a bandázs. Amikor ugyanis a kábeleltartó magasabban van, akkor a kábelek felső szöge szűkebb, ami miatt a fent lévő bandázs jobban használódik. Azáltal, hogy a kábeleltartót lejjebb vitték, kisebb az oldalirányú nyomás, és kevesebb a csavarás. Biztos így van, ha mondják… 😀

A Crosscentric csigák változatlanok, Switchmod rendszer, vagyis a húzáshosszt továbbra is modulcserével lehet csak megoldani, ami kényelmetlen megoldás, viszont ellensúlyozza, hogy a húzóerőt is meg lehet oldani egy modulcserével. 60-65-70-75 fontos modulokat lehet kapni hozzá, így nem kell íjkart cserélni egy feljebb vagy lejjebb lépéshez, sőt még íjprés sem kell, csak egy modulcsere. Ezek persze a max húzóerők, erőállító csavar továbbra is van, amivel 10 fontot tudunk csökkenteni a max húzóerőhöz képest egy imbuszkulccsal.

A markolat maradt a VXR-en már megismert, műanyag, nagy hidegben kényelmes. Aki a puritánabb megoldást, vékonyabb markolatot szereti, az leveheti, és oldallapokat ragaszthat fel, így a feltámasztás közvetlenül a fémen történik. Ez jól hangzik, de láttam egy videóban hogyan néz ki: a műanyag markolat ragasztva van, tehát ha valaki el akarja távolítani, akkor ragasztóstól kell megtennie, letisztítania stb. Szóval nem csavaros, vagy bepattintós, mint más gyártónál.

Az íjak árai 1199 dollárról indulnak, a tavalyi VXR pedig olcsóbb lett egy százassal (1099 dollár). Hogy ez a hazai piacra is elérkezik-e, az majd kiderül.

Specifikációk:

Mathews V3 27

  • ATA hossz: 27″
  • Aljzási magasság: 6″
  • IBO sebesség: max 336 fps
  • Let-off: 80 vagy 85% (csigán állítható)
  • Tömeg: 4.29 font
  • Húzóerő: 60, 65, 70, 75#
  • Húzáshossz: 25″-29,5″

Mathews V3 31

  • ATA hossz: 31″
  • Aljzási magasság: 6″
  • IBO sebesség: max 342 fps
  • Let-off: 80 vagy 85% (csigán állítható)
  • Tömeg: 4.5 font
  • Húzóerő: 60, 65, 70, 75#
  • Húzáshossz: 26″-30,5″

És egy kis kedvcsináló a V3-hoz…meg a vadászíjászathoz:

Mathews Atlas

Én eddig akárhány íjat mutattam be itt a blogon, mindig volt a kommentelők közt 1-2 ember, aki arra panaszkodott, hogy valaki tervezhetne már egy férfi-méretű íjat is, mert akinek 31-32″ húzáshossza van, az csak nyűglődik az összes íjjal, hiszen szinte mindegyiknek 30-30,5, max 31″ a húzáshossza. Hát most vége a nyűglődésnek, itt a Mathews Atlas, óriásoknak és gibbonalkatúaknak tervezve, 34″ húzáshosszal! Kisebb termetűek ne is gondoljanak erre a modellre, a húzáshossz ugyanis eleve 29,5″-től indul. Maga az íj sem pici, 34,75″ tengelytávú, és 7,75″ aljzási magasságú. A tömege 4.92 font, tehát a szokásos vadászíjaknál nagyobb, nehezebb, ámde engedékenyebb és gyorsabb is, ugyanis 34″ húzáson 350 fps sebességet kínál. A kikönnyülés 80 vagy 85%, és ugyanaz a Crosscentric csiga van rajta, ami az összes többin, illetve az új Centerguard kábeleltartót ez a modell is megkapta. 1349 dollár lesz az ára, szóval biztos van a Mathewsnál egy dollár/inch árfolyam, hogy ilyen drága lett.

Mathews Prima

Az új Prima az Atlas ellentéte. A 2021-es év a vadászíjász hölgyekről szól, először a Hoyt mutatta be Eclipse néven a hölgyeknek, vagy adott esetben kistermetű férfiaknak szánt íját, majd a Bowtech ugyanezt Eva Shockey 2 néven (ld. lejjebb). Nem marad ki a buliból a Mathews sem, ugyanis a Prima modell ugyanezt a szerepet tölti be. Mathews íjakhoz képest nagyon könnyű, 3.93 font, és 30″ tengelytávú. Az aljzási magassága 5,5″. A húzáshossz 21.5-27,5″ között állítható, és max 321 fps sebességet tud. (27,5″-en, 60 fonton!!) A kikönnyülés fix, 80%, és 40, 50 vagy 60# húzóerővel választható. Itt is széria a Crosscentric csiga és az új Centerguard kábeleltartó. Az ára 1099 dollár.

Bowtech

A Bowtech is 4 íjat mutatott be nemrégiben, de ezek nem feltétlen az abszolút zászlóshajó képviselik, bár a maguk kategóriájában kimagaslóak.

Bowtech Solution SD

A Solution SD nevében az SD Short Draw-t jelent, vagyis kis húzáshosszú vadászoknak szánja a cég ezt a típust. Megkapta a tavaly megismert DeadLock csigarendszert, ami könnyű íjhangolást tesz lehetővé (a csigák tologatásával), és egy 30″ tengelytávú íjról beszélünk, aminek a húzáshossza 23,5 és 28,5″ között állítható. Az aljzási magasság 7″, a max húzóerő 50, 60 vagy 70 font lehet, és 3,9 font az íj tömege. Ami viszont ennek az modellnek is igazán becsületére válik, ahogy a fentebb említett Mathews Primanak is, az a sebesség. 323 fps-t tud, ami első hangzásra nem tűnik nagy cuccnak, de ha belegondolunk, hogy más íjak – IBO szabvány – 30″ húzáshosszon tudnak ennyit, ezek meg 27,5-28,5″-on, az már komoly eredménynek számít. Főleg egy ilyen íjászbarát 7″-es aljzási magassággal. Itt egy táblázat, amiben láthatjuk, hogy a nagyobb húzáshosszú társakhoz képest (tavalyi Revolt, és tavalyelőtti SR6) a Solution SD (piros vonal) mennyivel gyorsabb azonos húzáshosszokon. Ez nem gyári adat, hanem kronográfos teszten mért sebesség, IBO spec vesszővel.

Akinek pont 28,5″ a húzáshossza, az úgy hallottam ne nagyon kísérletezzen ezzel a modellel, mert a valós húzáshossza inkább 28″ lesz

A csigán állíthatunk Performance, vagy Comfort módot íjprés nélkül, attól függően, hogy nagyobb sebességet, vagy kellemesebb húzásciklust szeretnénk.

Bowtech Eva Shockey 2

Eva Shockey a Bowtech szponzorált vadászíjász hölgye már évek óta, és a cég nőknek szánt íja az ő neve alatt fut. Egészen mostanáig azonban ez az íj nem tartozott az igazán high-end kategóriába, a formája sem a mai trendet követte, ráadásul sokan panaszkodtak, hogy túl csajosra vették a színeket. “Miből gondolja a Bowtech, hogy minden nő virító világoskék csigájú íjjal akar szaladgálni az erdőben?” Az Eva Shockey 2 minden ilyen problémát megoldott, ugyanis ez az íj tulajdonképpen egy minimális módosításon átesett Soltuion SD. A módosítás pedig annyi, hogy 40 font húzóerővel is rendelhető, de 70-nel nem, illetve pár alkatrészt Eva Shockey-kékre színeztek, de nem olyan durván, mint a korábbi években. Van tehát modern forma, van csúcsteljesítmény, és vannak vadászbarátabb színek is.

Bowtech Carbon Zion

A Carbon Zion a Bowtech szénszálból készült szériáját erősíti, de sajnos továbbra sem hajlandóak a modernebb formákat követni a karbon íjaikkal, mint a Hoyt vagy a PSE. Szolid karos modellről beszélünk, ami 31″ tengelytávú, 6,6″ aljzási magasságú, 25,5-30,5″ húzáshosszú, és 335 fpst tud. A húzóerő 50, 60, 70 font lehet, és mindössze 3.3 fontot (kb. 1,5 kilót) nyom. A csigán itt is állíthatunk sebességre kihegyezett Performance, vagy kényelmesebb húzást biztosító Comfort módot azzal, hogy a Flipdisc nevű modult átfordítjuk. Ehhez nem kell íjprés.

Bowtech Amplify

Az Amplify a Bowtech ún. széles skálájú íjainak legújabb modellje. Ezt a kategóriát szokás ifjúsági íjnak is nevezni, ami abból fakad, hogy ezek az íjak nem a maximális teljesítményre vannak kihegyezve, hanem a maximális állíthatóságra: mind a húzóerőt, mind pedig a húzáshosszt extrém skálán lehet szabályozni, így az íj együtt nő a gyerekkel, vagy ha a családban többen használják, akkor be lehet állítani a kölyöknek is, meg apának is. Vagy épp a kistesó örökölheti a nagytesótól. Az íj 31,5″ tengelytávú, 6″ aljzási magasságú, a húzáshossz 21 és 30″ között lehet, a húzóerő pedig 8 és 70 font között állítható. A tömege 4 font, és 30″ húzáson, 70 fonton 335 fps IBO sebességet kínál.

A Bowtech a fenti íjak premier adásában azt mondta, hogy januárban még visszatérnek két új vadászíjjal, így vélhetőleg azok lesznek a tavalyi csúcskategória, a Revolt és Revolt X utódai.

Szintúgy a Hoyt is kiposztolt egy videót a Facebookra, amihez annyit írtak: “Január fiúk, lányok. Január.”

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc 25 éves a Bowtech, ennek szellemében mutatták be a 2024-as íjaikat. Nem is keveset!

Vadászíjászat

Olvasási idő: 2 perc Ezt a cikket a digitális "levéltárnak" szánom, ugyanis mindig úgy kell vadászni, hogy merre kell tekerni a Bowech íjakon a...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Különösebb dirr-durr nélkül a Mathews is bemutatta a 2023-as íjait, egészen érdekes koncepciókkal. Két flagship 29" és 33" tengelytávval, illetve...