Kalappal!

Mit keresel?

Vadkamera teszt

10 tény a kínai webshopos vadkamerákról

Bizonyára mindenki hallott már róla, hogy a nagy kínai internetes áruházakból mindent is lehet rendelni, köztük nagyon vonzó áron kínált vadkamerákat. Belevágtam a történetbe magam is, hajtott a kíváncsiság, így a tapasztalataimat megosztanám Veletek.

Nem írnám le a kínai internetes áruházak neveit, úgyis mindenki ismeri őket, és nem szeretnék reklámot csinálni. Az viszont természetes, hogy a spórolásra igen fogékony magyar vadászok előszeretettel böngészik ezeket az oldalakat, a fórumokon pedig rendre felmerülnek a kérdések, hogy kinek mi a tapasztalata az itt kapható műszaki kütyükkel.

Most, hogy szereztem egy kb. 2-3 éves tapasztalatot a nevetségesen olcsó vadkamerákkal, elmesélném, hogy mire számítson az, aki ilyet rendelne.

1. Nagyon olcsók

Nem véletlenül vonzóak ezek a kamerák. A legolcsóbb, amit lehet kapni, talán már eléri a 8-9000 Ft-ot, mert most gyenge a forint. De rendeltem már 7500 Ft-ért is vadkamerát ingyenes szállítással. Ezek persze nagyon egyszerű, nagyon gagyi kamerák, de a több szolgáltatással, és valamivel jobb képminőséggel rendelkezők is már elérhetők 15.000 Ft környékén. 20.000-ért meg már képküldőset is kínálnak, igaz az még csak 2G verzió. A 4G-sek már 40-50.000-től indulnak.

2. Működnek

Bizony, ezek a kamerák meglepő módon, de ennyi pénzért még működnek is. Ha nem a legolcsóbbat választjuk, akkor olyan szolgáltatásokat kínálnak, mint a nagy, márkás kamerák. Ennek ellenére lesznek itt még bajok, de erről a továbbiakban, egyelőre maradjunk annyiban, hogy működnek…legalábbis, ha szerencsénk van.

3. 20e Ft fölött vám + áfa

A Magyarországon így 2020-ban érvényben lévő szabályozás szerint 37 euró végösszeg alatt áfamentes a rendelésed Kínából. Mivel ezek az oldalak dollárban számolnak, így ez kb 43-44 dollár a jelenlegi középárfolyamon. A biztonság kedvéért számoljunk 40 dollárral. Ez kb 12.000 Ft. Ha ennél olcsóbb cuccot rendelsz Kínából, akkor 1-2 hónap múlva ott fog landolni a postaládádban. Az ennél drágább cuccok már kérdésesek. Bár a kínai feladó rendre trükközik azzal, hogy kisebb értéket ír a csomagra, vagy semmit. Ajándékként tünteti fel, és még számos trükk létezik az adóelkerülésre. De ez illegális, és higgyük el, hogy a postán dolgozó vámosok nem hülyék. Abban a pillanatban, ha fennakad a vámon a rendelt áru, csak egy levelet/üzenetet fogsz kapni, hogy fáradj be átvenni a csomagodat, és fizesd ki a kb. 5-7% vámot, illetve a vámmal és szállítási költséggel emelt összeg 27%-os áfáját. Így a rendelésed már jóval drágább lesz, és macerás is. Néha ezt a kínai feladók el tudják intézni helyetted, vagy EU-n belülről küldik az árut, és akkor tényleg a postás hozza ki a csomagot házhoz. De az nem is annyiba kerül, mint amennyit első körben kiírva látsz a webshopban, hanem annyiba, mint amikor itthon fennakadt a vámon, és be kell menned kifizetni a restanciát.

4. Lassan érnek ide

Borzasztó lassan. Főleg amióta koronavírus van. Az apróságok, amiket rendeltem legutóbb a lakáshoz, vagy íjászathoz, nem egy esetben 2-3 hónapba telt mire ideértek, de volt 4 hónapos szállítás is. Persze arra is volt már példa, hogy valami 2 hét alatt ideért Kínából (még a vírus előtt), de az olyan ritka, mint a fehér dámbika. Azért szerintem az az idő már elmúlt, hogy az emberek 3-4 hónapot hajlandóak várni valamire, csak azért mert spórolnak vele párezer, max pártízezer forintot.

5. Sok az eleve selejt

Ezen nagyon olcsó vadkamerák rákfenéje az elképesztően magas selejtarány! Sok már eleve rossz, amikor megérkezik. Szóval elég nagy az esélye, hogy beleszaladsz egy problémás esetbe. A visszaküldés már nagyon problémás, és drága buli. A kínai kereskedőknek államilag támogatott kedvezményeik vannak a China Posttal, a China Postnak meg komoly szerződései az európai posta- és futárszolgálatokkal, ezért tudnak ingyen, meg 1-2-3 dollárért Európába küldeni cuccokat. A kínai állam ezzel támogatja az exportot. De visszafelé már nincs semmilyen kedvezmény.

6. Sok elromlik 1 éven belül

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a megrendelt áru olcsó volt, megjött időben és működik, akkor örülhetsz. Én is örültem egy kamerának. 1 évig. Aztán bedöglött. Illetve működik még mindig, de speciel nappal elfelejt visszakapcsolni nappali módra, és van, hogy csak a második (harmadik, ötödik..?) disznót veszi fel éjszaka. Nem nyitnék külön pontot az építési minőségnek, ezért itt említem meg. Nagyon gyenge. A múltkor sikerült a memóriakártyát úgy behelyezni a készülékbe, hogy se ki, se be nem ment, haza kellett hozni a kamerát, és itthon speckó, hegyes csipesszel óvatosan kiszedni, nehogy még jobban becsússzon, és beessen a házba, mert akkor szedhettem volt szét atomjaira az egészet. Merthogy olyan remekül van megcsinálva a kamera, hogy nem fér oda rendesen az ujjad, hogy behelyezd a micro-SD-t (amit eleve lehetetlen megfogni rendesen), és be tudod tolni a memokártyát a foglalatba is, meg mellé is. Ott meg nincs rugó, ami kilökje ugye. Volt olyan kamera is, ami nagy esőzésben beázott.

7. Nincs javítási lehetőség

Visszaküldeni nem lehet, de mi van a javítással? No azzal több probléma is van. Ha bedöglik egy 10-15ezer forintos kamera, még ha tudnák is javítani, mennyiért javítanák? Az a minimum, hogy ugyanennyiért. De javítani sem tudják, mert ezek rendszerint annyira összetákolt műszaki szerkezetek, hogy nincs hozzájuk alkatrész, és nem javíthatók. Erről meg lehet kérdeni bármelyik hazai vadkamera-szervizt/szerelőt. Láttam már nagyon olcsó kínai műszaki terméket szétszedve, úgy nézett ki, mintha én raktam volna össze itthon. Általánosítani nem kell, természetesen vannak igencsak minőségi kínai termékek is a világon, de azokat nem ezekben a webáruházakban árulják, hanem komoly forgalmazókon keresztül.

8. Instabil rendszer

Mivel ezek összetákolt szerkezetek, így meglehetősen instabilak. Hajlamosak a kontakthibára, hajlamosak lefagyni, és hajlamosak a különféle szoftverhibák produkálására is. Ez meg – higgyétek el – eléggé idegesítő tud lenni, amikor használnánk őket.

9. Alacsony csillanású vaku

Szerintem nem túlzom, ha azt mondom, az összes ilyen nagyon olcsó vadkamera ún. alacsony csillanású LED-vakuval rendelkezik, ami 810-850nm-es. Ez pedig látható a vad számára. A disznó hol foglalkozik vele, hol nem, nincs rá szabály. A szarvasfélék viszont nagyon félnek tőle, ha egy gímbika kiszúrja a szórón a halványvörös, felvillanó LED-et, azt a bikát ott nagy eséllyel többet nem látjuk. Ha a megfigyeléssel nem szeretnéd zavarni a vadállományt, akkor ne használj 850nm-es infrát! Ezzel pedig az összes olcsó, webshopos kínai kamera kiesett, 940nm-est csak az olyan nagy gyártóknál talász, mint az UOVision, Minox, Spypoint, stb.

10. Gyenge képminőség

Ezeknek a 8-10ezer forintos kameráknak a képminősége közelében sincs a komoly, itthon kapható vadkamerákhoz képest. A 15ezer forint felettiek is csak 1-2 fokkal jobbak, tisztábbak, de még azok is elmaradnak élességet és képzajt tekintve. Ezért sem kaphatók valószínűleg 940nm-es, láthatatlan vakuval, mert azzal még gyengébb lenne a képük a gyenge szenzor miatt.

+1: meg fogod unni a vesződést

Ezeknek a kameráknak nem sokáig örül az ember. Örül mikor megveszi, mert olcsó volt. Ha nincs szerencséje, eddig tartott az öröm, mert a kamera kontakt-, vagy szoftverhibás, vagy épp zárlatos. Nekem volt olyan kamerám, ami működött ugyan, de akkor is merítette az elemeket, mikor ki volt kapcsolva, ezért állandóan ki kellett vegyem az akkukat belőle, ekkor meg újra be kellett állítani a dátumot-időt minden alkalommal. Olcsó, kijelző és gombok nélküli kamera lévén ez meg igencsak nyűgös volt. Szóval az olcsóság okozta öröm hamar elmúlik. Jönnek a “szürke hétköznapok”, amikor használnád a kamerát, de több bosszúságot okoz, az olcsóságból származó öröm meg már rég a múlté. Már csak az érdekel, hogy volt valami a szórón, de nincs róla felvétel, hogy beázott, hogy nem küldi a képet, stb. És pontosan tudod, ha most rendelnél egy újat, akkor tartanál ott pénzben, mintha vettél volna itthon egy normálisat, ráadásul újabb 1-2-3 hónapot kell még várnod rá, és az orosz rulett kezdődik elölről.

+2: becsüld meg a magyar vadászboltokat

Végezetül szeretném kérni a Tisztelt Vadásztársakat, hogy becsüljük meg a magyar vadászboltokat azzal, hogy náluk vásárolunk. Tudom vannak, akik szidják őket, hogy nyerészkedők, csak a pénz érdekli őket, de ez nem így van. A valóság az, hogy aki ma Magyarországon téglából és malterból épült vadászboltot nyit, az hitből, hivatástudatból, szerelemből teszi. Ők szolgálják ki a magyar vadásztársadalmat fegyverrel, lőszerrel, ruházattal, eszközökkel és szakértelemmel. Becsüljük ezt meg, és támogassuk őket, főleg olyan ínséges időkben, mint egy vírus okozta gazdasági válság! Mert függünk tőlük, ők pedig tőlünk függenek.

És még egy ráadás: a Facebookon mostanában rendre jelennek meg márkásnak és minőséginek feltüntetett termékek, köztük vadkamerák is. A hirdetés a Facebookon jelenik meg, ha rákattintasz, átirányítanak egy tetszetős, európainak, vagy amerikainak tűnő .com-os webshopba, látványos termékillusztrációkkal, angol szöveggel, biztonságos PayPal fizetéssel. Ebben az a lehúzás, hogy ugyanazokat az eszközöket árulják, mint amit a fent említett kínai áruházakban is meg lehet kapni, csak épp dupla áron teszik ezt! A sok figyelmetlen vásárló meg be is nyalja a trükköt, mert azt hiszik ez más, és azért drágább. Egy-két webshop még nem rest hazudni is, kitesznek valami márkás cuccot (fotóval, névvel!), és az eredetileg 80-100ezer forintos terméket lehet megvenni tőlük 20-30ezerért, csak most, csak ma, még a visszaszámlálás is elindul a honlapon, hogy meddig akciós még (megnyugtatlak, másnap, és egy hét múlva is elindul ugyanaz). Megrendeled, és küldenek egy gagyit, egy olyan terméket, amit a nagy kínai áruházból féláron tudtál volna megrendelni. Reklamálsz, megértenek, de közlik, hogy csak akkor tudják visszatéríteni az árát, ha visszaküldöd a terméket. Az meg annyiba kerül, amennyiért vetted, szóval bukó. Ha nagyon vered az asztalt, akkor a termék árának felét visszatérítik bánatpénzként (10%-ról indulnak, tovább vered az asztalt, 20%… és kb 40-ig el lehet menni velük), és akkor tartasz ott, mintha a nagy kínai internetes áruházakból rendelted volna.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

Kapcsolódó

EZ IS ÉRDEKELHET

Optika teszt

Évekig a prémium márkák kiváltsága volt a beépített távmérővel rendelkező keresőtávcső, de ez mára megváltozott. Egyre több középkategóriás modellbe építenek be hasznos lézeres távmérőt,...

Hőkamera teszt

A Guide top hőkameráját vesszük górcső alá ebben a cikkben, mely nem régóta kapható Magyarországon. A Track Pro termékvonal a Guide első nagyfelbontású szériája,...

Tudtad-e?

Optimista cím, szóval inkább helyesbítenék: "Így tegyél meg mindent, hogy megpróbáld elkerülni a vadkamera lopást" - vacakabbul hangzik, de nagyjából ez a realitás. Íme...

Hőkamera teszt

Több mint egy év után végre megértük, hogy a kínai hőkamerák csúcsa járhatott nálam tesztelésen. Az 50mm-es E6 Pro tavaly is a top volt,...