Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Nemzetközi szervezet szorgalmazza a vadászíjászat elterjedését

Hivatalos állásfoglalást adott ki a FACE (Federation of Associations for Hunting and Conservation, vagyis az Unió vadászati és vadvédelmi egyesületeinek szövetsége) a vadászíjászatról, mely közlemény kiáll e hagyományos vadászati mód mellett, és szorgalmazza a tagországokban történő legalizálást.

A FACE, vagyis az európai vadászokat tömörítő érdekvédelmi szervezet szeptember 7-én állásfoglalást közölt az Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vadászíjászatról, és annak terjedéséről. Az állásfoglalást magyarra fordítva az alábbiakban olvashatjátok:

A FACE álláspontja a vadászíjászatról

Felismerjük, hogy az íjjal és nyíllal történő vadászat hosszú és töretlen helyet foglal el az emberiség történelmében és kultúrájában.

Elismerjük, hogy az EU élőhelyekkel kapcsolatos direktívája, az EU madárvilággal kapcsolatos direktívája és a Berni Egyezmény nem akadályozza a tagországokat abban, hogy az íjjal és nyíllal történő vadászatot engedélyezzék, továbbá ez a vadászati mód kifejezetten elfogadott az Európa Tanács vadászatról és biodiverzitásról szóló alapszabályzatában.

Elismerjük továbbá, hogy egyre több vadász kezd bele a vadászíjászatba, és egyre több európai ország engedélyezi a vadászatot íjjal és nyíllal.

Értjük, hogy az íj használata sokkal kisebb távolságra kényszeríti a vadászokat a vaddal/zsákmánnyal szemben. Ez kihívásokkal teli megközelítést eredményez, melyben gyakran a természeti erők nagyobb jelentőséggel bírnak.

Értjük továbbá, hogy a vadászíjászat jellegzetessége új vadászokat toborozhat, akik máskülönben talán sosem csatlakoznának a vadászok közösségéhez.

Felismerjük, hogy a vadászíjászat a vadászat egy fenntartható formája, hozzájárul a vadgazdálkodáshoz, beleértve a vadkár és az állatbetegségek megelőzését, különös tekintettel a település-közeli területekre, ahol a vadászíjászat a biztonságos vadállomány-szabályozás egy újabb alternatívája lehet.

Elismerjük, hogy egy megfelelő felkészítéssel és felszereléssel rendelkező vadász a nyílvesszőt kellő energiával és penetrációval tudja célba juttatni ahhoz, hogy az halálos lövést eredményezzen.

Figyelembe vesszük a bizonyítékokat, melyek azt mutatják, hogy a vadászíjászat megfelel az állatjóléti normáknak, ugyanakkor örömmel fogadnánk további kutatásokat a vadászíjászat biztonsági szempontjaival kapcsolatosan (pl. gurulat lehetősége).

A FACE és Tagjai a szeptember 7-i közgyűlésen megegyeztek az alábbiakban:

  • A vadászíjászat kiegészíti a lőfegyveres vadászatot, sajátos előnyei és jellegzetességei megfelelnek a vonatkozó vadfajnak/zsákmánynak.
  • Felkérjük a nemzeti és regionális hatóságokat, hogy vezessenek be jogi kereteket a vadászíjászat engedélyezésére, és népszerűsítsék azt, amennyiben a vadászközösség ezt indítványozza.
  • Adott esetben európai és nemzetközi szinten fogjuk népszerűsíteni a vadászíjászatot.”

Az eredeti közlemény ide kattintva érhető el.

Örvendetes a FACE hozzáállása a témához. Magyarországon 1993. óta van lehetőség íjjal vadászni, hazánk az első európai országok közt engedélyezte ezt, ami többek közt néhány úttörő, magyar vadászíjász elvitathatatlan érdeme.

A helyzet azonban mégsem rózsás,

saját, nem reprezentatív felmérésem alapján bár hiába elsöprő a vadászíjászat támogatottsága a magyar vadászok körében*, hiába van egyre több vizsgázott vadászíjász az országban (jelenleg kb. 1500 fő), hiába az egyesületek és a Szövetség, a vadásztársaságok, hovatovább gyakran a megyei szervezetek döntéshozói szintjén mégis gyakran egyértelmű elutasítással, és kategorikus tiltással találkozhatunk. Annak ellenére, hogy sok vadászatra jogosult van az országban, ahol kifejezetten eredményes gazdálkodást folytatnak a vadászíjászokkal karöltve, némely esetben pedig szinte csak és kizárólag vadászíjászokkal (pl. Magyarnádor).

A gyakran rendszerszintű elutasítás oka valószínűleg a tájékozatlanság, az ismeretlentől való “félelem”, és/vagy esetleges korábbi rossz tapasztalat lehet. Erről lesz majd külön cikk a blogon később, mely arról fog szólni, hogy a mai vadászíjászat már jóval modernebb, hatékonyabb, és legfőképpen kitisztultabb, mint 20 évvel ezelőtt, ahonnan az esetleges korábbi rossz berögződések származnak.

*Semleges – általános – vadász fórumokon feltett kérdés alapján 434 válaszoló 3%-a ellenzi kifejezetten a vadászíjászatot, 97% támogatja, vagy semleges állásponton van, nincs baja vele.

Borítókép: Wikipédia – Der Bogenjäger

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Október-november hónap a Vadász Blogon a vadászíjászat szellemében telik. Egy olyan vadászati formáéban, amit sokan nem ismernek, sokan félreértenek, miközben a vadászat talán legszebb,...

Hírek

Idén januárban írtunk arról, hogy nemzetközi vadász-érdekképviseleti szervezetek, és fegyvergyártók próbálnak egyeztetni az EU REACH bizottságával arról, hogy az ólomlövedékek korlátozása ésszerű módon következzék...

Vadászíjászat

Remek cikket közölt a Field&Stream online magazin a vadászíj választásról, muszáj a lényeget lefordítva leközölnöm. “Az elmúlt néhány évtizedben a csigás íjak hatékonysága óriásit...

Kiegészítő teszt

Hódítanak világszerte a lézeres távmérővel szerelt csigásíj irányzékok. Az áruk jellemzően horror, kivéve kínai verziót, melyet Magyarországon Booster 5P néven árulnak. Vajon mennyire használható...