Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

8 hiba, ha kacsázni mész

Elindult ugyan a szarvasbőgés, de mint tudjuk ez azért nem mindenkit érint a magyar vadászok táborában. Vadkacsára vadászni azonban nagyon sokan szeretnek, nem csak itthon, hanem a világon is. Lássuk külhoni társaink miként vélekednek a húzáson elkövethető szarvashibákról…hogy stílszerűen fogalmazzak.

Ha keményen nyomod a vadkacsa vadászatot, akkor már javában keresed a tarlókat, belvizeket, vagy ha szerencsés vagy, és van a területen állandó víz, akkor minimum előtúrod a padlásról a csalikacsákat. Az eredményes, húzáson történő vadászathoz azonban néhány rossz szokást érdemes elengedni. Íme 8 dolog, ami rontja az esélyeidet.

1.Hiba: Mocorgás a lesálláson

Az egyik oka annak, ha a vadászok nem látnak kacsát a húzáson az, hogy a kacsák látják őket. A csalikkal felhívod a madarak figyelmét, aztán elárulod magad a közelben. Izegsz-mozogsz a leshelyen, távcsövezel, kutakodsz a táskában – mindeközben pedig azt se tudod, miről maradsz le, mert a madarak már messziről kiszúrják a jelenléted. Nem szükséges a teljes mozdulatlanság, de több récét láthatsz, ha fegyelmezett maradsz.

2. Hiba: Nappal szemben foglalsz helyet

Néha nincs választási lehetőség. De egy napsütéses napon a fény felé lőve a nap elvakít, ráadásul egy telibevilágított leshely jobban kitűnik a környezetből, mint az, ami árnyékban van. Ezzel néhányan vitatkoznak, de esélyes, hogy te nem fogsz, amikor az első/utolsó öt percben kiégeti a retinádat a nap.

3. Hiba: Túl sokat beszélsz

Egy olyan állat, ami fejlődése során megtanult halk hápogással, suttogó füttyökkel kommunikálni, valószínűleg meglepő távolságokról is meghallja, ha trécspartiztok, vagy viccelődtök a leshelyen. Volt már rá példa, hogy a többszáz méterre beszélgető vadászok jelenlétéig alig jöttek kacsák, aztán ahogy csend lett, megindult a húzás.

4. Hiba: Látszik az arcod

Vagy a kezed, vagy a világos ruházatod. Napjainkban olyan vadászati nyomás van a vadrécéken, hogy érdemes tetőtől talpig rejtőszínben felvonulni, mert az első húzó madarak a legkritikusabbak. Nyíltvizes területeken, nagy lápok mellett a világos emberi arc közel egy kilométer távolságból észlelhető. Fedettebb terepen pedig a kacsát kétszer óvatosabbak, így bármi, ami kitűnik a növényzetből, kilövi a csapatot a sztratoszférába. Egy darabig jöttek a kacsák, aztán eltűntek? Nézz meg magad alaposan! Rejts el minden négyzetcentit, minden alkalommal.

5. Hiba: Összelövés

Amatőr hiba, mégis gyakran előfordul. Ha a vadásztársakkal elfoglaljátok a leshelyet, érdemes stratégiát állítani, hogy elkerüljétek az összelövést (értsd ugyanarra a madárra lőttök). A baloldali vadász a csapatban/párban érkező kacsák balfelét lője, a jobboldali vadász a jobbfelét. Figyeljétek meg, hogy az aktuális széljárásnak, és a csalikacsáknak megfelelően, jellemzően honnan érkeznek a madarak, és ennek megfelelően osszátok ki a feladatot.

6. Hiba: Megszálljátok a legjobb helyet

Te is tudod, a vadászbarátod is tudja: a leshely egyik része maga a Király Trónja, ott érkezik a legtöbb madár. Ne szálljátok meg, főleg ne, ha hárman, vagy többen vagytok! Csak egymás útjában lesztek. Ha valóban van ilyen favorit hely a leshelyen, akkor bizonyos időközönként váltogassátok!

7. Hiba: Túl korán lősz

Minden az időzítésen múlik! Pontosabban a megfelelő irányítás a fontos. Semmi nem riasztja el jobban a csapatban érkező kacsákat, mint a sörétessel egyedül hadonászó haver a nádasban. Húzzatok sorsot, beszéljétek meg, legyen bárhogy, de szabjátok meg, hogy ki adja le az első lövést!

8. Hiba: Túl későn mész

Nincs is rosszabb annál, ha valaki a lővilág kezdetén érkezik, és kezd el csalikacsákat kidobálni. Minimum egy fél órával, de inkább egy órával lővilág előtt próbálj meg a helyszínre érkezni, kipakolni, amit ki kell, és elfoglalni a leshelyedet. Esti húzásnál ugyanez, pepitában.

Forrás: Field&Stream

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Először is azt kérném, hogy olvasd végig a cikket, és ne zárkózz el attól, hogy valamiben meggyőzzenek, amit valószínűleg nem eléggé ismersz. Hiszen, ha...

Tudtad-e?

Nem szép dolog, talán tagadjuk is, de ide a rozsdás bökőt, hogy a legtöbb vadász nyomkodja néha a telefonját a lesen. Csak hát világít...

Tudtad-e?

Itt dámbika idénye, a barcogás. Ennek örömére összeszedtem néhány érdekességet e különleges vadfajunkról, amiket talán még nem tudtál. Az információkban a sokat emlegetett Ambrózy...

Videók

Erdő-szóró, nyílt terep, vegyes terep. Sokat emlegetem a tesztekben a fenti fogalmakat, ebben a videóban pedig drónos felvételekkel illusztrálom, hogy miről is beszélek ilyenkor,...