Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A Fehova gyöngyszemei és érdekességei

Az elmúlt hétvégén lezajlott a vadászok és horgászok éves “fesztiválja”, a FEHOVA. Az alábbi cikkben a teljesség igénye nélkül néhány érdekességet mutatnék be a kiállításról.

Azért a teljesség igénye nélkül, mert ha minden jól megy, március elején kiutazom a nemzetközi IWA kiállításra, így egy komolyabb beszámolót a gyártókról, újdonságokról az IWA-ról szeretnék adni. Repjegy és szállás már megvan, az IWA-ra való bejutással kell még fussak pár kört, mert mint kiderült, oda nem is olyan könnyű bemenni. Ha a Kedves Olvasó esetleg azt tervezi, hogy kimenne megnézni a kiállítást, javaslom kezdje az online jegyvásárlással, ugyanis minden látogatónak igazolnia kell, hogy szakmabéli, máskülönben jegyet se tud venni. Ami elég ciki, főleg ha az ember a világ végéről utazik oda repülővel, 4 napra szállást foglal, és az IWA pénztáránál közlik, hogy nem engedik be, akkor se, ha 12 órát utazott repülővel a Föld másik oldaláról.

Na ennyit az IWA-ról, beszéljük inkább a Fehováról. Ami nem csak idén volt, hanem jövőre is lesz, ahogy hallottam, függetlenül attól, hogy jövőre vadászati Világkiállítást is szervezünk. Jövőre tehát két “fesztivál” is lesz, egy szokásosan tavasszal, a Fehova, egy jóval nagyobb pedig ősszel. Nyilván az Egy a Természettel 2021 egy országos rendezvénysorozat, ám jövő ősszel lesz egy, a Fehovához hasonló, de nagyobb volumenű központi kiállítása is Budapesten a Hungexpo területén, amit elvileg addig át is építenek. Ráfér, tegyük hozzá…

Az idei Fehován is számos érdekességet láttunk, nekem az alábbiak tetszettek a legjobban.

Ahogy a technológia fejlődik, a preparátumok egyre élethűbbek és egy ötletesebbek is, ami persze nem csak a technológiának köszönhető, hanem az ügyes kezű mesterembereknek is. A tojásevő szarka mindent vitt nálam!

Ha már a mesterembereknél tartunk, jó volt látni élőben, ahogy azok a szakik dolgoznak, akik kifaragják, kivésik a szívünkhöz leközelebb álló műalkotásokat, legyen az egy puska, trófeaalátét, vagy egy falidísz. Egyes standokon még a gyerekek is kipróbálhatták a fafaragás tudományát.

Pap Mihály és kollégája standján baszkül vésést láthattunk élőben
A Demiartnál névre szóló fafaragást lehetett kérni és persze megcsodálni

Ami a fegyvereket illeti, kiszúrtam a kiállításon néhány gyöngyszemet, de mint mondtam fentebb, a teljeskörű bemutató az IWA-ról lesz. Az alábbi fegyverek jórészét viszont tavaly a bemutatásukkor már említettem itt a blogon, most élőben is megcsodálhattuk őket. Elsőként a Steyr Arms új golyós fegyverét, a modern korra jellemző ergonómiával és stílusjegyekkel készülő, de még így is tetszetős Steyr Monoblocot, aminek a fogása elképesztően kellemes, és hogy minél több vadász ízlésének meg tudjon felelni, rengeteg színvariációban kapható (több, mint a mi az alábbi képeken szerepel). Olyan fogása van, mint egy thumbhole tusnak, de gyorsabban rá lehet markolni, nem kell dugdosnia az embernek a hüvelykujját a lyukba, ami nekem speciel tetszett. A thumbhole-os fegyvereknél a kibiztosítás nem túl kényelmes azáltal, hogy a hüvelykujjal nem lehet csak úgy felnyúlkálni.

A Steyr csodái nem merültek ki ennyiben, a Magnum standján kiállították az ólommentes lőszerekhez fejlesztett Lead Free változatot is a CLII-ből, ugyanis a Steyr szerint egy fegyvert bizony fel kell készíteni, be kell hangolni az ólommentes lövedékek használatához. Ezt nem fotóztam le, mert alapvetően a Lead Free puska pont ugyanúgy néz ki, mint bármi más, a lényeg a csövön belül van. Annál inkább megmutatnám a “Steyr Custom” jegyében készült, vésett SM12-t, ami csodaszép volt. Alatta picit látható a fekete, magasfényű, arany felirattal látható különkiadás, ami a Steyr 150. születésnapjára készült. Nekem speciel a mélyvésett verzió jobban tetszett.

A JAPE jóvóltából megcsodálhattuk a Rizzini hasonló, de még “csak” 50 éves jubileumi limitált széráját, egy fekete, vésett Round Body sörétest, arany 50-es logóval. A standon elmondták, hogy 50 darab készült belőle a világon, ebből az 1. és az 50. maradt a gyárban, 48-at pedig meg lehet venni. Magyarországon már 2-3 db gazdára talált, és ahhoz képest mennyire exkluzívan néz ki, és milyen alacsony szériában készült, nem is annyira durva az ára, kb. 2 millió Ft, ráadásul készletről lehet elvinni. Én mondtam az asszonynak, hogy 50. szülinapomra ilyet kérek…az még 12 év, addig gyűjtögethet. 🙂

Csak a miheztartás végett, az 50. szülinapi puska fölött (ld. fenti fotón) egy mélyvésett, 8 millió Ft-os darab látható, alatta az a kis szerény, hivalkodónak egyáltalán nem nevezhető sörétes pedig a tulajdonosának 10 millió Ft-jába fájt. Ne kérdezzétek, mi került ennyibe rajta, még a JAPÉ-nál se tudták érdemben megmondani, csak annyit, hogy egyedileg készült a Rizzininél a tulajondos számára.

A Blaser standon szokásos volt a nyüzsgés, a prémium kategóriájú, különleges kialakítású fegyvereket sokan megcsodálták. A legújabb a szortimentből a Blaser R8 Ultimate volt, amin áttervezték a thumbhole típusú műanyag tust, és a legmodernebb visszarúgást csillapító, több ponton állítható tustechnológiát alkalmazták.

Ha már a Leitz Hungária blogján vagyunk, természetesen ők sem maradhatnak ki a listából. Nem csak kötelességből, hanem rá is szolgáltak, hiszen náluk is számos érdekességet lehetett felfedezni, kipróbálni. Az Iray és Guide hőkamerák, PARD éjjellátók és persze a Leica és Minox távcsövek körül szokásosan nagy volt az érdeklődés, mindent ki lehetett próbálni, összehasoníltani, és meggyőződni arról, hogy a Korecz a Vadász Blogon hülyeségeket írogat-e, vagy sem. Úgy tudom, hogy néha még egy Pulsar Helion is előkerült a “pult alól”, hogy össze lehessen hasonlítani a többivel. Beszélgettem a srácokkal a standon, ment a sztorizás, ugyanis egy ilyen kiállításon mindig vannak gyöngyszem történetek is. Most a prímet az a vadásztárs vitte, aki megkérdezte a hőkamerákról, hogy mennyire szélállóak, mert szerinte a szél elviszi a hőt, és akkor nem látni semmit a hőkamerában, de legalábbis elkenődött, torz lesz a képe. 🙂 (No persze a jelenség létezik, a szél hordja a port száraz időben, ami rontja a hőkamerák teljesítményét, fakóbb, kevésbé kontrasztos lesz a kép.) Az is biztos, hogy a Leitzes hölgyek és urak már kiválóan alkalmazhatók sakál, kacsa, varjú és libavadászatokon. Mindegyik “nyelvet” kiválóan kell már beszéljék ugyanis, mivel Őrhalmi Csaba rendületlenül, minden nap, egész nap fújta a sípokat a szomszédos Magnum standon. A szomszédok meg hallgatták 4 napon át, napi 9-10 órában. 😀

A Leitz standján egyébként élőben is megtekinthette bárki az új Spypoint képküldős vadkamerákat. A legérdekesebb a napelemes verzió volt, illetve a Micro, ami kisebb mint egy telefon.

Kiállításra kerültek az Olight lámpák is. Aki akarta, összehasonlíthatta például a népszerű M3XS-UT Javelot típust az új Javelot Proval.

A vadászautóknak se szeri se száma nem volt, de ezt már megszokhattuk. Ami inkább érdekes volt, azok az off-road tuning műhelyek munkái. Egy szépen kicicomázott Mercedes X-Klassét is megcsodálhattunk, de nekem ez a profin elkészített Mitsu L200 ejtette az államat.

…azért zöldben jobb lenne, nem? 🙂

A Fehován bemutatkozott az újralakult Magyar Vadászíjász Szövetség is. A Szövetség 2017-ben szűnt meg, és 2019-ben újra feltámasztották, hogy a vadászíjászat érdekeit képviselje Magyarországon. Bízunk benne, hogy a 2021-es Világkiállítás kapcsán nem csak a solymázatot karolják fel a szervezők és a döntéshozók, hanem a másik népszerű hagyományos vadászati módot, a még mindig kicsit mostohán kezelt vadászíjászatot is. Első lépésnek tekinthetjük a Fehován központi helyen kiállított Magyarok nyilai installációt (és persze a standjukat), amely kiállításon az ország legjobb íjkészítőinek munkái mellett a csigás íjak fejlődését lehetett megnézni, mind teljesítményben, mind pedig formailag. A 80-as évek Bear íjaitól kezdve a 2020-as év Mathews VXR 28 modelljéig bezárólag több összetett íjat raktak ki, mégpedig magyar vadászíjászok terítékfotói fölé.

Baló Attila, a Vadászíjász Szövetség elnöke szerint ahhoz, hogy Magyarországon igazán elfogadott legyen a vadászíjászat, generációváltás szükséges (a fotó az Eleven standján készült)

A Campsule pedig egy érdekes koncepció, bár ez nem az a termék, amire minden vadásznak szüksége van, de bizonyára akad olyan, aki fantáziát lát benne. Ez egy speciális, zárható doboz, amiben aludni, pihenni lehet, és bárhová kihelyezhető. Szigetelt, beépített klímával hűthető, fűthető, és van benne eszköztöltési lehetőség, nomeg persze világítás is. Összecsukva elfér egy utánfutón, így csupán 30cm magas, ha a képen látható magaslest is visszük, akkor összecsukva 50cm-es. Azt nem tudom, hogy a “kunyhóra” épített (egyébként opcionális) magaslesnek mennyire van létjogosultsága, de maga a Campsule érdekes lehet azoknak, akik szeretnék kint elszállásolni magukat a területen egy hosszabb vadászhétvége alatt. A sátorozásnál biztosan kényelmesebb. Épp tegnap mesélte egy kolléga fácánhajtáson, hogy a Bakonyban van területük, és azon gondolkoznak most, hogy vesznek és letelepítenek egy lakókocsit valahol, hogy több napra is le tudjanak menni vadászni. Ilyen esetben, vagy egy külföldi vadásztúrán a Campsule egy életképes opció lehet.

Végül, de nem utolsó sorban egy új kezdeményezést is találhattunk a Fehován. A Vadászni Megyek kis csapata nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy egy online foglalási rendszerben összehozza a vadászokat és a vadászati lehetőségeket Magyarországon. A vadásznimegyek.hu most indult, jelenleg elsősorban a vadászatra jogosultak és vadászatszervezők jelentkezését, regisztrációját várják, hogy márciustól a vadászati lehetőséget kereső vadászok az oldalra érkezve már komoly kínálatot találjanak, illetve számukra szimpatikusnak és megfizethetőnek ítélt vadászatokat foglaljanak. Az oldal részint közösségi jelleggel kíván működni, hiszen vadász és vadásztató utólag nyilvánosan értékelhetik egymást. Így idővel nem lesz annyira zsákbamacska a vadásztatás, hiszen ahogy egy szálláskereső, vagy egy online piactér esetében, itt is az lesz a cél, hogy a résztvevők ne kapjanak rossz értékelést egymástól.

Ennyire futotta az idei Fehováról, aki kimaradt (nagyon sokan!), azoktól elnézést kérek. Szerettem volna a csendesebb szakmai napon menni, de családi okok miatt csak a legnyüzsisebb szombati napon volt lehetőségem, így nem volt mód mindenhová tüzetesen benézni.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Semjén úr a Fehován egy hazai YouTube-csatornának adott rövid interjút e-beíróról, hangtompítóról és fegyverre szerelt céltechnikáról.

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Pár nap múlva itt a kedvenc kiállításunk, de úgy tűnik, a COVID helyzet miatt félgőzzel fog üzemelni a megszokotthoz képest.

Hírek

Olvasási idő: 4 perc "13 éves voltam, de emlékszem. Nyilván az nem volt ennyire színvonalas." - ezt a mondatot egy látogatótól csíptem el, aki...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Írtam már korábban cikket az új Land Rover Defender megjelenéséről. Az is cikk is, ahogy a mostani is informatív jellegű,...