Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Hőkamerák: mit tartogat a jövő?

Szeretjük a hőkamerákat már most is, és nagyon sokan használjuk. Pedig a technológia még nagyon gyerekcipőben van, de már látszik, hogy merre tart.

Egy digitális képalkotó szenzor esetén a felbontások egyre csak növekednek az idő előrehaladtával, egészen addig, amíg már a felhasználók nem érzik azt, hogy “na jó ez már felesleges”. Egészen odáig a gyártók állandó harcban vannak egymással, hogy ki tud több megapixelt belezsúfolni a fényképezőgépébe, vagy épp “hány K-s” videót tud kínálni a kamerája. A hőkamerák ebben a történetben a technológia korlátai miatt eléggé alulról indultak, a 384×288 pixeles felbontás talán még az első kamerás mobiltelefonokra emlékeztet. Jelenleg hőkamera mikrobolométer felbontást tekintve a konzumer piacon a 640×480 pixel számít a top kategóriának. A gyártók ezt inkább arra használták, hogy nagyobb alaplátószögű kamerát kínáljanak nagy felbontással, amibe digitálisan lehet belenagyítani, ha szükséges, miután egy 2x-es nagyítással még mindig olyan képminőséget kapunk, mint egy kisebb felbontású hőkamerával. A mikrobolométer felbontások azonban itt nem fognak megállni, és valószínűleg a gyártók se fognak a felbontásnövekedéssel egyre nagyobb látószögű hőkamerákat készíteni, mert felesleges. Előbb-utóbb – szerintem már a következő lépcsőfoknál – inkább rámennek a képminőség javításra.

Brutál felbontások…

A kínaiak ugyanis már 1024×768 pixeles, sőt 1280×1024 pixeles szenzort is gyártanak, 14 illetve 12 µm pixelmérettel (sőt 10 µm is van már!), de van olyan szenzoruk is, aminek 40mK alatti a termikus érzékenysége. Jóllehet konzumer hőkamerába ezeket még nem pakolta bele egyik gyártó sem, és lehet még pár évig nem is fogják, de ez a jövő. Ez is…meg a hibrid készülékek.

Hibrid kamerák…

Ha hibridből eddig csak sólyomról és autóról hallottál, nem a Te hibád, de azért ízlelgesd éjjellátó technológia esetében is a hibrid, és a fusion kifejezéseket. 1-2 gyártó ugyanis már kínál ún. fusion, vagy érthetőbben fogalmazva vegyes üzemű készüléket, ami hőkamera és digitális éjjellátó egyben. Ilyen már volt korábban is, szóval nem is ez az újdonság. Hanem az, hogy a fusion készülék képes egymásra vetíteni a hőkamera és a digitális éjjellátó képét, amivel olyan képrészletességet kapunk éjszaka, amiről eddig csak álmodni lehetett. A hőkamera mindent lát ami hőt bocsájt ki, a digitális éjjellátó meg pont azt látja kiválóan, amit a hőkamera nem annyira: növényzetet, tereptárgyakat, domborzatot, agancsot. Az alábbi képeken figyelhetjük meg, hogyan is néz ki a gyakorlatban mindez:

A fenti képek a Liemke Pirol Fusion nevű kamerával készültek (nappal), ami egy 640×480-as 50mm-es hőkamera, és egy 1280×960-as digitális éjjellátó egyben. Hogy ez valódi Liemke termék-e, vagy egy átcímkézett kínai készülék, azt egyelőre nem sikerült kiderítenem.

Jól látható, hogy a hőkamera által kiemelkedik a környezetből a vad, a digitális éjjellátó meg “odateszi köré” a környezetet. Növényzetet, avart, pocsolyát, stb.

Ez persze a jövő. Hogy közeli-e, vagy távoli azt még nem tudjuk, azt a márciusi IWA-n talán majd már kapisgálni fogjuk. Ha eddig azon dilemmáztál, hogy vegyél-e hőkamerát, ha igen, milyet, akkor javaslom, hogy bátran lépd meg, amit szeretnél, ne várj a fent említett technológiákra, mert azok még igencsak odébb vannak (akár több év is lehet), és ha meg is jelennek a piacon, bizonyára először többmilliós nagyságrendű készülékekben fognak debütálni. Évekbe telik még, mire ez lecsorog a megfizethető szintre.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc