Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Azt gondoltad vadászati nagyhatalom vagyunk Európában? Itt a hidegzuhany!

A magyar gímszarvas-állomány világhírű. A magyar vadászkultúra, vadászati hagyományok évszázadosak. Vadászati kultúránk közös a némettel és az osztrákkal, hiszen közös tőről ered, és hát ezek az országok is komoly vadászmúlttal bírnak. Ahogy az angolok is…meg az olaszok is. Ismerős tézisek ugye? Na persze igazak is. Mégsem vagyunk a fasorban sem európai szinten, már ami a vadászok 1000 lakosra vetített létszámát illeti. Nem csak mi…

Sem mi, sem a németek, sem az osztrákok, sem pedig az angolok nem büszkélkedhetnek az alábbi statisztikában, de még a szintén híres vadászkultúrával rendelkező franciák is csak a középmezőnyben vannak. A vadászok “sűrűsége” a lakosság arányában ugyanis olyan országokban a legnagyobb, amire talán nem is gondoltál: magasan az első Írország 72.8 vadásszal 1000 állampolgárból, mögötte közel holtversenyben Finnország (55.6) és Ciprus (52.3). Aztán újabb ugrás következik, és Norvégia, Málta, Svédország, Dánia áll a 30-as létszám közelében. Franciaország “csak” 19.7 vadásszal büszkélkedhet, az Egyesült Királyság 12-vel, Olaszország 12.3-al, Ausztria 13.4-el. Durva mi? Hát még a mi statisztikánk, meg a németeké! Magyarországon 5.6 vadász esik 1000 főre (ami valójában inkább 6.5), Németországban meg csak 4.2! A szlovákoknál közel kétszer akkora a vadászat elterjedtsége, mint nálunk.

Belgiumban és Lengyelországban pedig már-már a túlélésért kell küzdenie a vadászoknak. Ha pedig holland vadásszal találkozol, szerintem fogd meg a gombod! 😀

A fenti számok a Statista intézet számára a Deutscher Jagdverbandtól álltak rendelkezésre. A netes kommentek alapján azonban nézpont kérdése is lehet a dolog, ugyanis, egy norvég úriember például azt írta, hogy náluk kb. 500.000 vadász van, és Norvégia lakossága 5.3 millió fő, tehát 1000 főre kb. 100 vadász jut. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a neten fellelhető a statisztika: 2016-ban bár 483.000 regisztrált vadász volt Norvégiában, de ebből csak 198.000-en váltották ki abban az évben az engedélyt.

Ha már kommentek… A Facebookon tettek közzé hasonló statisztikát, és igen mulatságos kommentek születtek alatta. Párat idéznék:

  • Norvég kommentelő: “Mi a francra vadásztok ti ennyien Írországban???”
  • Norvég kommentelő: “Ez lehet az egyik oka annak, hogy Norvégia nem akar EU-tag lenni. Nem akarjuk, hogy olyanok mondják meg hogyan éljünk, akik azt se tudják miről beszélnek.” Svéd kommentelő válasza: “Nektek még a vadászelleneseket is Svédországból kell importálni.”
  • Lengyel kommentelő: “Lengyelország hátulról a harmadik. 😀 Van is baj a vaddisznóinkkal.” Norvég kommentelő válasza: “Szívesen segítünk!” Ír kommentelő válasza: “Kell segítség? ;)”
  • Belga kommentelő: “Hátulról a másodikak vagyunk. Gondolhatjátok milyen nehéz túlélnünk.” Lengyel kommentelő válasza: “Mi harmadikak vagyunk hátulról…” Norvég kommentelő válasza: “Mi itt Skandiáviában egyáltalán nem szeretjük hátulról…”
  • Finn kommentelő: “Írország…ez komoly? Muszáj megkérdeznem: mi a vadász definíciója arrafelé? Mindenki, aki betöltötte a 18-at? :)”
  • Holland kommentelő (1,6 fő / 1000 ember): “Örülök, hogy én és a feleségem felkerültünk a listára. ;)”

Na persze ettől még a fent említett nagy országok bizony vadászati nagyhatalmak. Bár csak 10 éves adatokat találtam, de 2010-ben Franciaországban 1.3 millió ember vadászott, Spanyolországban 980.000, Angliában 800.000, Olaszországban 750.000, Németországban 351.000…Írországban ugyanennyi, Finnországban pedig 308.000…úgy, hogy fele annyian vannak, mint mi. Ciprust muszáj még külön kiemelnem: 2010-ben Magyarországon 55.000 vadász volt, Cipruson 45.000. Kis hazánk kb. 10millió lakosa “termelte ki” ezt a számot, míg Cipruson 1.2 millióan élnek, kevesebben, mint Budapesten. 😀

Összehasonlításképpen az USA-ban kb. 15.6 millió vadász tevékenykedik a Statista adatai szerint. Ez 47.6 vadász 1000 főre vetítve.


ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 2 perc Kíváncsiságból adatokat kértem a Vadászkamarától, és voltak olyan kedvesek, hogy kaptam is. Még többet is, mint amit először megadtam, amit...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Reagált az ECHA a szakmai szervezetek által benyújtott beadványokra. Néhány könnyítést kilátásba helyeztek, de a harc még folyik.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves,...