Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új ASP határok, online vizsga

Újra változott az ország ASP-térképe, további megyéket érint a fertőzés. Az online elvégezhető ASP-kurzus határidejét kitolta a NÉBIH.

Hidegzuhanyként érte a Dunántúlon vadgazdálkodókat a hír, hogy szeptember végén egy budakeszi disznóskertben váratlanul felütötte a fejét az afrikai sertéspestis. Ezzel Pest megye nyugati oldala fertőzött területté lett nyilvánítva, a magas és közepes kockázati besorolású területek pedig átterjedtek Fejér és Komárom-Esztergom megyékre is. Ez októberben így nézett ki:

A disznóskert vadállományát főállatorvosi utasításra elvileg felszámolták, ámde december 4-én – szintén Budakeszi és Budaörs térségében – újabb két elhullott vaddisznóból is kimutatták a pestist, immáron szabad területen. Ennek folyományaként kibővítették a zónákat az alábbiak szerint:

A térképen jól látható, hogy az új felállás szerint Pest megye egésze minimum magas kockázatú besorolást kapott, Fejér és Komárom megye pedig “szintet lépett”, területük mintegy fele-kétharmada magas besorolású lett, de a Csongrád megyében vadászók se jártak sokkal jobban, ugyanis az egész megye minimum közepes besorolást kapott. Az újabb érintett megyék pedig Tolna, Somogy, Győr-Moson egy picivel, Veszprém megye pedig rögtön egy jó 50%-os kiterjedtségű közepes besorolást kapott. Nem akarok borúlátó lenni, de pár hónap és lassan beszíneződik az egész ország. Emlékeztetőül, másfél éve még csak így…

…idén augusztusban pedig már így nézett ki az ország ASP térképe:

2019. augusztus

Négy hónap telt el azóta, és már a Bakony is közepesbe került.

A NÉBIH a – vadászat gyakorlásának feltételéül szabható – ASP-tanfolyam és vizsga online elérhetőségét a helyzetre való tekintettel újabb egy évvel meghosszabította. A e-kurzusról és vizsgáról itt olvashattok bővebben. Erre a cikkre kattintva pedig megtalájátok az ASP felismeréséhez segítséget nyújtó, fotóillusztrációkkal ellátott cikkünket, jónéhány tudnivalóval.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Ötödik éve van velünk az afrikai sertéspestis. Most végre megmutatják, hogyan is illene mintát venni a vaddisznóból.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését. E rendkívüli...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blogon megjelent számtalan vadászíjász kedvcsináló és ismeretterjesztő cikk révén úgy tűnik több vadásztárs is beleszeretett a vadászíjászat...